‘3 dagen in de Grote Appel’

MINKE WINK

Welcome to the United States of America. Bam! Deze woorden en een enorme Amerikaanse vlag die boven me hangt laten me weten dat ik in Amerika ben. Met een verse stempel en een grote glimlach zet ik mijn eerste stappen in dit land op dit, voor mij nog onbekende, continent. En ik kan het niet laten maar vanaf het moment dat ik door de paspoortcontrole loop, doet alles me denken als in de film. Ik weet niet welke film maar het is allemaal zo herkenbaar, terwijl ik hier nog nooit geweest ben.

We pakken een bus naar Manhattan, waar ons hotel zich bevindt. Hoe dichter we bij de stad komen, hoe kleiner we worden. We verdwijnen tussen de torenhoge gebouwen en worden afgezet bij het Grand Central Station. Vanaf hier is het nog zo’n tien minuten lopen naar ons hotel. Ik merk dat mijn conditie de afgelopen maanden flink achteruit is gegaan als ik door de straten van Manhattan loop met een enorme backpack op mijn rug en een rugzak op mijn buik. Gelukkig arriveren we snel genoeg bij het hotel waar we vier nachten en drie dagen zullen verblijven. Wanneer ik midden in de nacht mijn oordopje verlies en wakker wordt begrijp ik waarom New York de stad die nooit slaapt wordt genoemd.

Dag 1

Onze eerste dag in The Big Apple. Het is prachtig weer en we zijn vroeg uit de veren. Vanuit ons hotel in Midtown, het midden van, Manhattan lopen we door de stad naar het Rockefeller Center vlakbij Central Park. Bij Magnolia Bakery halen we de meest verrukkelijke cupcakes voor ontbijt die we in de zon opsmikkelen. Elke keer moet ik weer even naar boven kijken naar de kolossale gebouwen die boven ons uitsteken. Het blijft een bizar gevoel.

Tijd dus om deze stad vanaf een ander punt te bekijken. Op het observatiedek van de Top of the Rock genieten we van een prachtig uitzicht over New York, met aan de ene kant de enorme groene lap die Central Park heet, en aan de andere kant de iconische blokkentorens als het Empire State, Chrystler en de nieuwe reus, het One World Trade Center. Nu krijgen we pas echt een goed beeld van de enorme oppervlakte van deze stad met zijn vele, torenhoge wolkenkrabbers. Geweldig om te zien!

Vervolgens duiken we onder de grond en pakken we een metro naar het World Trade Center. De nieuwe One World Trade Center toren is vandaag voor het eerst open en de rijen zijn kilometers lang. Ok. Deze slaan we dan maar over. Het uitzicht vanaf Top of the Rock was toch al fantastisch. We lopen verder naar het bekende 9/11 memorial, twee grote vierkante waterbassins met de namen van de overledenen. Indrukwekkend.

Na een vette hotdog als lunch bij een van de typische rood/gele hotdogstandjes die je hier op bijna elke hoek van de straat vindt vervolgen we onze weg naar het water, om de stad van weer een andere kant te bekijken. Met de gratis Staten Island Ferry maak je een tochtje naar, de naam van de ferry zegt het al, Staten Island. Tijdens deze tocht heb je werkelijk een schitterend uitzicht over de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld.

We eindigen de middag op de Brooklyn Bridge en lopen over de promenade vanwaar we weer een geweldig uitzicht op de stad hebben. Of je New York nu vanaf de grond, vanuit de lucht of vanaf het water bekijkt, het blijft een indrukwekkend gezicht.

’s Avonds bezoeken we het drukke en indrukwekkend verlichte Times Square. Overal lopen verklede Disney figuren en striphelden, en proberen zogenaamde proppers je tours en shows aan te smeren. Wat een drukte! Niet normaal. Midden op Times Square staan enorme rode trappen waar je kunt zitten en het hele spektakel kunt bewonderen. Het is wel leuk om te zien maar ik vind het wel heel bijzonder dat dit zo’n enorme toeristische trekpleister is. In feite kijken we allemaal naar een hoop billboards met reclame.

Dag 2

Onze tweede dag in New York. Wederom heerlijk warm weer en veel leuke bezienswaardigheden in de planning. We lopen eerst naar het bizarre, platte Flat Iron gebouw. Na een paar klik klik klik foto momentjes zitten we aan een heerlijk kopje Italiaanse koffie in Eataly, een gewéldige Italiaanse foodmarket. Ik begin helemaal weg te dromen bij al het eten en de foto’s van Italië. Misschien eens een roadtrip door Italië? Ok. Focus. Ik ben nu in New York. Gauw naar buiten en genieten van deze stad.

Dat genieten gaat verder in de drukke Chelsea Market, een oude koekjesfabriek die is omgetoverd tot een foodwalhalla. Hier eten we een heerlijke pasta, toch nog een beetje Italië, waarna we uitbuiken met een wandeling over de High Line, een stadspark waar vroeger een spoorlijn lag. Absoluut een van de leukste en verrassendste bezienswaardigheden van New York.

Na onze wandeling over de High Line pakken we de metro naar Canal Street en lopen we door het drukke Chinatown en het schattige Little Italy. Een paar blokken verder belanden we in het alternatieve St Marks Place waar we onszelf belonen met een lekker koud Belgisch biertje op een heerlijk terrasje gevolgd door pieroti en goulash in een geweldig Oekraïens restaurant. Dat is het leuke aan New York, die smeltkroes van nationaliteiten.

Dag 3

De derde en laatste dag alweer. We hebben al ontzettend veel gezien en gedaan in twee dagen maar in zo’n grote stad blijft er natuurlijk altijd wat te bekijken en te doen. We besluiten eens een kijkje te nemen in het Grand Central Station waar tot onze vreugde ook een Magnolia Bakery is. Drie cupcakes en een rondje treinstation later stappen we weer naar buiten en lopen we over fifth avenue, de bekende winkelstraat, naar Central Park, waar iedereen komt om even de drukte van de stad te ontsnappen. Zo ook wij. Totdat het begint te regenen en we genoodzaakt zijn onze laatste uurtjes in New York binnen door te brengen op onze veel te kleine hotelkamer midden in de stad.

De volgende dag vliegen we alweer naar onze volgende, zonnige(?) bestemming. Naar de sombrero’s, taco’s en tequila’s.

Oftewel, Mexico!