10x wat je niet mag missen in Brazilië

MINKE WINK

Brazilië is gróót! Zo groot dat je zelfs na 2 maanden rondreizen nog lang niet alles hebt gezien. Dit enorme land heeft zoveel moois te bieden. Bruisende steden, groene regenwouden, unieke natuurparken, schilderachtige stadjes en natuurlijk de mooiste stranden. Brazilië heeft het echt allemaal! Wil je een rondreis maken door dit prachtige land? Wat mij betreft mag je de volgende bezienswaardigheden absoluut niet overslaan.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een stad vol contrasten en diversiteit. Aan de ene kant vind je uitgestrekte natuurgebieden en welvarende buurten. Aan de andere kant heeft de stad een bruisend stadscentrum en dicht opeengepakte sloppenwijken. Iedereen die Rio de Janeiro bezoekt is het erover eens, deze stad is uniek en onvergetelijk. Deze Braziliaanse stad blijft jaarlijks miljoenen mensen trekken en biedt talloze culturele ervaringen en bezienswaardigheden. Met als hoogtepunt natuurlijk het jaarlijks terugkerende uitbundige carnaval.

Accommodatie: Bamboo Rio Hostel

Lees meer over Rio de Janeiro in de volgende blogs:
7x wat te doen in Rio de Janeiro
Op bezoek in de favela van Rio de Janeiro
Street art in Rio de Janeiro

Ouro Preto

Ouro Preto is algemeen bekend onder Brazilianen, maar wordt vaak overgeslagen door toeristen. Zonde! Ouro Preto is een prachtige koloniale stad in de deelstaat Minas Gerais, die bekend staat om zijn barokke gevels, bijzonder ontworpen kerken en kronkelende straatjes met kinderkopjes. Ouro Preto was het hart van de 18e-eeuwse goudkoorts in Brazilië en de rijkdom en welvaart zijn goed bewaard gebleven in de barokke architectuur die de stad siert. Dankzij deze architectuur stond Ouro Preto als eerste op de UNESCO-werelderfgoed lijst van Brazilië. De pittoreske straatjes zijn gevuld met verborgen juweeltjes en bijzondere gebouwen om te verkennen.

Accommodatie: Varanda Hostel E Galeria de Arte

Lees meer over Ouro Preto in de volgende blog:
Kerken en goudmijnen in Ouro Preto

Salvador

Salvador ligt in de noordoostelijke staat Bahia op een korte vlucht (of lange busrit) vanuit zowel Rio de Janeiro als São Paulo. Ooit de hoofdstad van het land en nu de op twee na grootste stad van Brazilië. Volgens velen is Salvador een energieke stad, en één van de mooiste in Brazilië. Kleurrijke koloniale gebouwen, heerlijk eten, levendige straten met live muziek en een bruisend nachtleven kenmerken deze stad. Het is één van de meest onderschatte steden van Zuid-Amerika.

Ooit was dit de eerste ‘slavenstad’ van de New World. De Afrikaanse cultuur is nog altijd sterk aanwezig in de mensen, muziek, religies, eten, dans en tradities. Salvador is een hele interessante mix van Afrikaanse en Braziliaanse cultuur. De stad staat bekend om zijn muziek (Samba) en dans.

Accommodaties: Dan Inn Express Salvador en Hostel Morro de Sao Paulo

Lees meer over Salvador in de volgende blog:
De hoogtepunten van Salvador

Chapada Diamantina

Het Chapada Diamantina National Park ligt ten westen van Salvador in de staat Bahia. De naam ‘Chapada Diamantina’ betekent ‘Diamant Plateau’ vanwege het grote aantal diamant afzettingen in de regio. Alleen is diamantwinning tegenwoordig verboden in het nationale park.

Chapada Diamiantina is een van de mooiste nationale parken in Brazilië, met tal van prachtige valleien, bergplateaus en betoverende grotten. Er zijn ontzettend veel wandelpaden om te verkennen en je kunt hier geweldige meerdaagse hikes maken. Veel wandelpaden zijn ongemarkeerd en routes zijn niet altijd duidelijk. Ga dus altijd met een professionele gids op pad! National Park Chapada Diamantina is groter dan sommige landen in Europa en verdwalen zonder gids en bereik wil je echt niet.

Accommodatie: Viela Hostel

Lees meer over Chapada Diamantina in de volgende blog:
3-daagse trekking in Chapada Diamantina

Pipa

Aan de noordoostkust van Brazilië ligt het kleine paradijsje Pipa. Vroeger een walhalla voor hippies, maar inmiddels is dit dorpje uitgegroeid tot een gezellige badplaats waar je met gemak wekenlang kunt blijven hangen. In Pipa hangt echt een heerlijke vibe. Dit dorpje was altijd al populair bij locals, maar inmiddels weten ook Argentijnse hippies, Braziliaanse vakantiegangers en een aantal verdwaalde buitenlandse toeristen deze bijzondere plek te vinden. Naast een bruisend nachtleven, vind je hier prachtige surfstranden en dramatische kliffen. 

Accommodatie: Solar Pipa Apartments

Lees meer over Pipa in de volgende blog:
5x wat te doen in Pipa

Jericoacoara

Jericoacoara is een betoverende plek in Brazilië. Heldere waterlagunes, zachte zandduinen en bijna altijd zonnig weer trekken steeds meer reizigers hiernaartoe. Dankzij zijn afgelegen locatie is Jericoacoara (of Jeri zoals de lokale bevolking het dorpje noemt) een magneet voor reizigers. Ook het bijzondere landschap speelt hierin een rol, en het feit dat je hier de beste zonsondergangen in heel Brazilië hebt. Kortom, een klein paradijsje op aarde. Naast de relaxte vibe en het strand in Jeri, trekt dit dorpje ook veel watersportliefhebbers. Je kunt hier het gehele jaar door surfen en paddleboarden, maar de echte trekpleister in de tweede helft van het jaar is kitesurfen. De wind over de Atlantische Oceaan is zo constant voor deze sport dat mensen van over de hele wereld hiernaartoe komen. Jericoacoara is daarmee ook de perfecte plek in Brazilië om wat langer te blijven en te leren kitesurfen.

Accommodatie: Pousada Atlantis

Lees meer over Jericoacoara in de volgende blog:
De leukste tips voor Jericoacoara

Lençóis Maranhenses

Een bijzonder en relatief onbekend gebied in Brazilië. Je vind hier geen massatoerisme. Grenzend aan de Atlantische Oceaan in een wild en afgelegen deel van de kust in de staat Maranhão in het noorden van Brazilië ligt Lençóis Maranhenses National Park. De naam betekent ‘lakens’ in het Portugees vanwege het spectaculaire landschap dat wordt gecreëerd door kilometerslange glooiende zandduinen. Tijdens het regenseizoen veranderen de dalen tussen de toppen in zoetwaterlagunes, waardoor er een prachtig blauw-wit kleurencontrast ontstaat, met name bij mooi weer. Lençóis Maranhenses is een verborgen paradijs met zijn serene witte zandduinen en oogstrelende blauwe lagunes.

Accommodatie: Hostel Lençóis Park

Lees meer over Lençóis Maranhenses National Park in de volgende blog:
Lençóis Maranhenses National Park

Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld en het thuis van veel bijzondere dieren. Dit natuurreservaat is een enorme uitgestrektheid van tropische wetlands, savanne-achtige vlaktes en lage bossen die het leefgebied vormen voor talloze zoogdieren, vogels en waterdieren. Het gebied overstroomt elk jaar en wordt dan één groot meer met eilanden waar dieren samenkomen. De regelmatige overstromingen beperken het gebruik van het land voor alles behalve landbouw op laag niveau en dus is de Pantanal een enorm natuurreservaat geworden. Als je dacht dat het Amazone-regenwoud de beste plek was om wilde dieren te spotten? Think again! De dieren zijn hier veel zichtbaarder dan in de dichte vegetatie van de Amazone. De kans om dieren te spotten in de Pantanal is daarmee dus veel groter.

Accommodaties: Bravo City Hotel in Campo Grande en Pantanal Jungle Lodge in de Pantanal

Lees meer over de Pantanal in de volgende blog:
Op safari in de Pantanal

Iguazu watervallen

De indrukwekkende Iguazu Falls zijn de grootste watervallen ter wereld en liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tussen deze twee landen. De meeste watervallen liggen op Argentijns grondgebied, maar in Brazilië heb je de mooiste uitzichten.

Het oorverdovende geluid van water dat over de rand stroomt als je dichtbij staat is betoverend en de kracht van het water doet je even stilstaan. De watervallen strekken zich uit over bijna 3 kilometer. Je kunt met een boottocht heel dicht bij de watervallen komen. Het is een populaire toeristische attractie zowel voor locals als toeristen, maar dit geweldige natuurfenomeen mag niet ontbreken tijdens je rondreis door Brazilië. 

Accommodatie: Pousada El Shaddai

São Paulo

São Paulo is de grootste stad van Latijns-Amerika en het financiële centrum van Brazilië. Het is de rijkste stad in Brazilië en dat is goed te zien. Door de enorme omvang en de vele activiteiten die je hier kunt doen, kan het even duren voordat je São Paulo echt leert kennen en de stedelijke charme van deze megastad kunt waarderen. Het stikt hier van de wolkenkrabbers, er is weinig natuur en de stad heeft geen stranden. Zowel de stad als zijn inwoners staan in groot contrast met Rio de Janeiro. Toch is het de moeite waard om een paar dagen in deze hippe metropool te verblijven en het financiële hart van Brazilië te leren kennen.

Accommodatie: Jardins Village Hostel

Lees meer over São Paulo in de volgende blogs:
Ontdek São Paulo met deze tips
Street art in São Paulo