10x geld besparen op reis in Mexico

TINEKE WINK

Ik houd van lang reizen: als in minimaal een maand tot een paar maanden. Ik vind het een heerlijk gevoel om een tijdje losgekoppeld te zijn van Nederland, om in een compleet andere wereld te zijn. Vooral de winters probeer ik in Nederland te vermijden, waardoor ik bijna het hele jaar een zomer en vakantiegevoel ervaar. Vier maanden reizen is voor mij ongeveer de max, dan krijg ik weer behoefte aan het zien van mijn familie en vrienden en een (meer) vaste plek. Aan andere kleding dan die paar setjes waar ik maandenlang in heb gelopen. Aan een wasmachine zodat ik mijn kleding weer eens echt goed kan wassen en aan mijn eigen bed. Kortom: iets meer comfort en gemak. Aan luxe niet, want luxe is voor mij het reizen zelf. De luxe om vier maanden lang alleen maar geld uit te geven zonder dat er iets binnenkomt.

Op mijn reis in Mexico heb ik verschillende type backpackers en vakantiegangers ontmoet. Van de vakantieganger die in een paar weken in sneltreinvaart reist en met veel geld smijt tot de backpacker die maandenlang in dezelfde dorm slaapt en zo zuinig mogelijk probeert te leven. Ik sprak iemand die daarom al maanden in een hostel in de stad San Cristobal de las Casas verbleef. Dit zou niks voor mij zijn, dan ben ik liever thuis. Ik wil op reis elke dag naar koffietentjes en uiteten. In Nederland doe ik dat al veel minder, waardoor ik er op reis extra van geniet. Ik ben juist, onbewust, op de duurste plekken het langst gebleven. Een maand op Isla Holbox en een maand aan de kust van Oaxaxa. Terwijl het binnenland veel goedkoper is. Maar ik vind het belangrijker om me ergens thuis te voelen en dat voel ik me het meest aan de kust.

Ik kan dan ook geen tips geven over hoe je de goedkoopste bestemmingen op reis kiest of hoe je slechts van een paar euro per dag kunt leven op reis. Of hoe je je aan je budget houd op reis, want ik heb die van mij overschreden. Van 1200 euro per maand naar 1400 per maand, maar dat is dan wel inclusief een retraite van 500 euro, souvenirs en wat extra (warme) kleding. Ik heb echter wel tips over hoe je geld kunt besparen op reis. Zodat je nog meer geld overhoud voor lekker eten en drinken. Wat mij betreft de nummer één activiteit op reis en de reden om je dagbudget zo nu en dan te overschrijden😉 

1. Kies een goedkope(re) bestemming

Allereerst: bespaar geld door een goedkopere bestemming dan Nederland te kiezen. Dat is niet zo moeilijk, aangezien Nederland één van de duurste landen ter wereld is. Wil je echt low-budget backpacken ga dan naar Azië, maar Mexico is ook betaalbaar. Daar kun je in de duurdere eettentjes voor minder dan 10 euro een hoofdgerecht eten. Koffie is rond de 2 euro, smoothies idem dito en biertjes op het terras 1,50 tot 2 euro. De kraampjes op straat zijn het goedkoopst. Daar scoor je al een taco of een versgeperste jus d’orange voor minder dan 75 cent. Openbaar vervoer is heel goedkoop in Mexico, als je de luxere ADO-bussen niet meerekent. Zo kun je in Mexico-Stad voor zo’n 25 cent de hele stad met de metro doorkruisen.

2. Reis alleen met handbagage

Niet alleen is het heerlijk om een backpack van maximaal 10 kilo op je rug te dragen, ook scheelt het je veel geld als je alleen met handbagage reist. Bij KLM betaal je anders al snel zo’n 50 euro per enkele reis voor je ruimbagage. Ook voor binnenlandse vluchten is het goedkoper om alleen met handbagage te reizen. Wij pakten een vlucht van Mexico-Stad naar Cancún voor slechts 22 euro. Omdat we alleen met handbagage reisden hoefden we niks bij te betalen.

3. Naar het zwembad van een luxe hotel

Wil je graag een accommodatie met zwembad maar kun je geen betaalbare opties vinden? Geen probleem, boek een goedkopere accommodatie om te overnachten en ga overdag naar een luxe hotel om daar bij het zwembad te liggen. Bij Hilton (Cancún) kun je met een dagpas bij het zwembad liggen of net doen alsof je een hotelgast bent. Dat laatste werkt trouwens niet altijd… Een dagpas bij Hilton is maar liefst 800 pesos (35 euro) maar dat is wel inclusief 700 pesos aan eten en drinken. Mijn favoriete luxe hotel met zwembad is Spirit op Isla Holbox. Je kunt daar de hele dag als niet-hotelgast liggen, ook als je slechts één drankje bestelt.

4. Neem de benenwagen

Het is soms zo verleidelijk om een taxi te pakken als je nog een half uurtje naar je accommodatie moet lopen. Je loopt onder de brandende zon terwijl de zweetdruppels over je gezicht glijden en je backpack voelt met elke stap zwaarder en zwaarder. Vooral als je ook nog een heuvelachtige straat in loopt. Maar om meer geld over te houden zou ik taxi’s en Ubers zo veel mogelijk vermijden. Na een intensieve wandeling waardeer je de (koele airco) kamer of een plons in het zwembad daarna des te meer.

5. Boek een free walking tour

Eigenlijk is dit niet helemaal gratis, want geen fooi geven na afloop van een tour is not done. Maar het is wel een low-budget manier om een stad beter te leren kennen. Ik vind het leuk als de walking tours anders dan anders zijn, als de focus minder op de geschiedenis ligt. In Mérida boek je een gratis photowalk tour waar de focus op fotografie ligt. De enthousiaste gids, Fernando, neemt je mee op sleeptouw door de stad. Hij laat je toeristische trekpleisters zien, maar ook veel verborgen plekjes. Hier leert hij je vanuit verschillende invalshoeken foto’s te maken. In Oaxaca kun je een street art tour inclusief polaroid foto boeken. Voor een paar euro krijg je hier een 1,5 uur durende tour langs de mooiste street art van Oaxaca. Als leuk extraatje maakt de gids een leuke polaroid foto van je.

6. Gekoelde biertjes uit de supermarkt

Op sommige (toeristische) plekken is een biertje op het terras meer dan 50 pesos en dat is best duur voor Mexico. Op Isla Holbox is er een plek op het strand waar je de zonsondergang het best kunt bekijken. Je vindt hier een simpele bar met wat tafels en stoelen en om hier te zitten moet je al minimaal 500 pesos aan eten en drinken uitgeven. Een goedkoper alternatief is even naar de supermarkt lopen, daar een ijskoude corona uit de koeling pakken voor slechts 20 pesos en op ongeveer dezelfde plek de zonsondergang bewonderen. Het enige wat dan ontbreekt is het limoentje in de corona en een stoel waar je op kunt zitten. Maar je bespaart dan wel 30 pesos.  

7. Hamster gratis doucheproducten

Een shampoo blok is super handig om mee te nemen op reis, maar als je geen shampoo of zeep meeneemt red je het ook wel. Ik nam een mini shampoo mee voor de eerste dagen met de gedachte daar dan wel nieuwe shampoo te kopen. Maar dat is niet nodig geweest. In veel accommodaties lagen er namelijk shampoo(flesjes) en zeepjes klaar. Die hamsterde ik allemaal waardoor ik nooit zonder kwam te zitten. De zeepjes gebruikte ik als douche- en scheergel. Hierdoor hoefde ik op reis bijna geen verzorgingsproducten te kopen, op tandpasta, zonnebrand en 1x lenzenvloeistof na.

8. Trek er zelf op uit in plaats van tours te boeken

Een tour boeken naar een bezienswaardigheid kan heel makkelijk en handig zijn. Vooral wanneer reizen met het openbaar vervoer te omslachtig is. Maar als dat meevalt zou ik aanraden om op eigen houtje op pad te gaan. Je kunt dan zelf bepalen hoe lang je ergens wilt blijven en je hoeft niet op een groep te wachten. Zo kun je vanuit Oaxaca ook met het openbaar vervoer naar Hierve el Agua. Je pakt dan eerst een lokale bus naar Mietla, van waar je de collectivo pakt naar Hierve el Agua. Het nadeel hiervan is dat het wel een lange reis kan worden. Zo waren we op de terugweg vier uren onderweg terwijl je er in twee uurtjes kunt zijn. Het voordeel is echter dat je veel geld bespaart en niet naar andere bezienswaardigheden in de omgeving wordt gebracht waar je helemaal niet op zit te wachten. Zo zou de tourbus naar Hierve el Agua ook bij een mezcalfabriek stoppen. Ik hoef niet te zien hoe mezcal wordt gemaakt, dan ga ik liever naar een wijnproeverij of bierbrouwerij.

9. Boek accommodaties vooruit

Soms kan het handig zijn om een accommodatie een week tot zelfs een paar weken vooruit te boeken. Vooral op populaire plekken (aan de kust) als Isla Holbox, Mazunte en Zipolite. Als je hier een paar dagen van tevoren een accommodatie wilt boeken dan zijn vaak alleen de hele dure opties over. Maanden vooruit plannen is ook weer niet de bedoeling, anders kun je nooit spontaan beslissen om ergens langer te blijven. Zo hebben wij besloten om langer aan de kust van Oaxaca te blijven omdat we daar vrij impulsief een retraite hebben geboekt. Als we wel al alles uitgestippeld hadden, konden we dit nooit doen.

Reis langzaam

Eén van de grootste kostenposten op reis is het vervoer. Zeker als je met de ADO bus reist: een relatief prijzige busmaatschappij. Een enkele reis van Cancún Airport naar Cancún centrum is rond de 100 pesos. Een 12 uur durende nachtbus van San Cristobal de las Casas naar Puerto Escondido bijna 1000 pesos. Hoe minder je hoeft te reizen, hoe goedkoper je reis wordt. Zo zijn we bijna overal wel minimaal een week geweest. Pas in de laatste maand bleven we op sommige plekken maar een paar nachten. Simpelweg omdat we anders in tijdnood kwamen. Ergens lang blijven deden we trouwens niet perse om de kosten te drukken, we vonden het juist heel fijn om ergens wat langer te zijn. Steeds je backpack in- en uitpakken en het reizen zelf kan namelijk best vermoeiend zijn.