10 tips voor de Algarve

TINEKE WINK

De Algarve in Portugal is een verrassend veelzijdige bestemming. Denk je bij de Algarve aan zon, zee en strand? Aan rotsen en kliffen? De regio is zoveel meer dan dat! In deze blog geef ik je 10 tips voor de Algarve.

1. Slenter door de straatjes van Ferragudo

Ferragudo is een vissersdorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Je vind hier smalle straatjes, witte huisjes die tegen een heuvel zijn aangebouwd, een kade vol met gekleurde vissersbootjes en mooie pleinen met restaurants en terrassen. Het is hier heerlijk verdwalen door de vele straatjes en je kijkt je ogen uit naar alle witte en gekleurde huizen. Alhoewel er ook aantal behoorlijk zijn afgebladderd en wel een likje verf kunnen gebruiken. Als je de heuvel opwandelt kom je uiteindelijk bij het meest gefotografeerde steegje van Ferragudo. Het is een kleurrijke straat met veel bloemen, een beeld waar je vrolijk van wordt.

2. Bezoek het dorpje op de rots

Carvoeiro is een vissersdorp dat grotendeels op een enorm steile rots is aangelegd. De laatste jaren heeft dit dorpje zich ontwikkeld tot een populaire badplaats. Je zult er geen massahotels tegenkomen, want in het dorpje is hoogbouw niet toegestaan. Hoewel het heel erg klein is, zijn er genoeg restaurants, terrassen, koffiebarretjes en winkels te vinden. En het beste van alles: er zijn hier veel stranden, allemaal op loopafstand. Eén van de mooiste strandjes ligt centraal in het dorp, Praia do Carvoeiro. Dit is een kleine baai omgeven door rotsen. De uitzichten in Carvoeiro zijn fenomenaal.

3. De Seven Hanging Valleys Trail

De Algarve staat natuurlijk bekend om zijn mooie kustlijn. Een manier om van die indrukwekkende kustlijn te genieten is door het lopen van de Seven Valleys Trail. Dat is een wandelpad dat loopt van Praia da Marinha naar Praia da Vale Centeanes (of andersom). Je loopt hoog over de kliffen langs zeven valleien. Bijna non-stop kijk je uit over de Atlantische Oceaan. Bijzondere plekken die je onderweg tegenkomt zijn de vuurtoren van Alfaniza en de stranden van Benagil en Carvalho.

Praia da Marinha is één van de mooiste stranden die je onderweg tegenkomt. Denk aan goudgeel zand, helder blauw water en zandkleurige rotsen. De wandeling kost 4 tot 6 uur, als je ook terug loopt. Je moet wel in redelijke conditie zijn want het is hier en daar wel behoorlijk klauteren.

4. Ga op stedentrip in Faro

Faro is een rustige en sfeervolle stad. Er zijn straatmuzikanten, veel pleinen en terrassen, en kraampjes waar ze churros of andere lekkernijen verkopen. Geen grote winkelketens, maar veel boetiekjes, cadeauwinkels en speciaalzaken. In het oude centrum vind je steegjes met witgeschilderde huizen en pleinen met sinaasappelbomen. Voor mij is het niet de mooiste stad van de Algarve, maar het is leuk genoeg om hier een paar dagen door te brengen.

5. Ontdek het hippe Lagos

Lagos is een levendige en tegelijkertijd heel relaxte stad. In de jaren ’80 reisden grote groepen hippies af naar de stad. Je ziet die sfeer nog heel erg terug in de barretjes en leuke kleine boetiekjes. Lagos staat vol met mooie gebouwen en huizen met authentieke azulejos. Dat zijn de typische siertegels van Portugal. Zoek vooral de Praça Luís de Camões op. Hier vind je het mooiste gebouw van de stad: een groen getegeld gebouw. Een bezoek aan de kuststrook van Lagos, Ponta da Piedade, is ook aan te raden. Je vindt hier talloze rotsformaties, kliffen en grotten.

6. Bezoek het mozaïeken plein in Vila Real de Santo Antonio

Vila Real de Santo António is een stadje in het oosten van de Algarve. Dit stadje heeft een groot mozaïeken plein Praça Marquês de Pombal. Op het plein vind je de kerk Nossa Senhora Encarnação, het gemeentehuis en het oude politiekantoor. Al deze gebouwen stammen uit de 18e eeuw. Om en rond het plein kun je in de vele straatjes rondstruinen of één van de vele terrasjes die de stad rijk is pakken.

7. Bezoek de meest gefotografeerde plek van Tavira

De meest gefotografeerde plek van de stad Tavira is de brug Ponte Romana. Vanaf de brug vang je de hele stad in één blik. Deze brug is gebouwd door de Romeinen en wordt nog steeds gebruikt om de rivier over te steken om naar het oude deel van de stad te gaan. Langs de kade vind je hier gezellige terrassen aan het water. Deze plek is absoluut het mooiste gedeelte van de stad, al zijn de steegjes en alle oude gebouwen in deze stad ook de moeite waard om te bekijken.

8. Bewonder de kapel van Senhora da Rocha

In de plaats Porches ligt de kapel Senhora da Rocha. Vanaf een klein pleintje heb je toegang tot een pier die de zee inloopt, waar je een klein fort met daarin het kapelletje vindt. Veel bewoners uit de buurt komen hier vaak kaarsjes branden. Kom je aan het einde van de dag, dan kun je hier genieten van een mooie zonsondergang. Bezoek ook de stranden aan beide kanten van de klif. Deze plek dient ook als trouwlocatie (heel begrijpelijk!) en is echt een eye-catcher.

9. Slaap in the middle of nowhere in Oost-Algarve

Iedereen kent de Algarve van de foto’s van indrukwekkende rotspartijen. Dat is het westen van de Algarve. Oost-Algarve is echter veel minder bekend maar daarom niet minder de moeite waard. Wil je echt rust en stilte ervaren, verblijf dan een aantal nachten midden op het platteland. Zelf sliep ik in een studio in de landelijke omgeving nabij Cacela Velha. Een omgeving vol met sinaasappelplantages. Je geniet hier van een zonsopkomst en zonsondergang over het weidse platteland. Het treinstation ligt op 4 kilometer afstand en het dichtstbijzijnde dorp ook. De bewoonde wereld voelt hier dan ook ver weg.

10. Bezoek het kleinste dorpje van de Algarve

Cacela Velha is het kleinste dorpje aan de kust van Oost-Algarve. Meer dan een kerkje, wat huizen en een paar visrestaurants is er niet. Het dorpje is van Arabische oorsprong en bij het oude fort heb je een geweldig uitzicht op het oostelijke deel van Ria Formosa. Ria Formosa is een 60 kilometer lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter een lagune.