10 redenen waarom je (tijdelijk) in Barcelona zou moeten wonen

ESTHER WINK

Barcelona, wie is er niet geweest? De ideale bestemming voor een weekendje weg, wat het seizoen ook is. Al jarenlang is het een van de populairste en meest bezochte Spaanse steden onder vele buitenlandse toeristen. Maar wist je dat het nog veel leuker is om er een tijdje te wonen? Als toerist kom je vaak niet verder dan de standaard bezienswaardigheden, terwijl je als expat veel meer het leven van een local kunt leiden. Op deze manier ontdek je veel meer plekken waar alleen locals (de Barcelonezen) komen. Zo heb ik zelf bijna een jaar gestudeerd en gewoond in Barcelona en de vele voordelen van het wonen in deze stad ervaren. Naast dat de omstandigheden dus ideaal zijn, heb ik er ook een fantastische tijd gehad. In deze blog ga ik dus niet in op de bezienswaardigheden van Barcelona, maar vertel ik je mijn tien belangrijkste redenen om hier een expat te worden.

1. Taal

De twee officiële talen in Barcelona zijn het Catalaans en Castiliaans (Spaans). Wanneer je de eerste keer iemand Catalaans hoort spreken, zul je misschien schrikken omdat het zo apart klinkt. Geef het een paar maanden en je zult merken dat Catalaans erg op Frans en Spaans lijkt. Als je deze talen inmiddels goed beheerst, kun je het Catalaans ook prima volgen! En geen zorgen als dit niet zo is: ook al is Catalaans verplicht op de scholen in Barcelona, veel mensen spreken het niet omdat ze uit andere delen van Spanje of zelfs uit Latijns-Amerika komen. De meeste Barcelonezen begrijpen dit en vinden het niet erg om in het Spaans verder te gaan (of te beginnen). Spreek je ook geen Spaans? Geen probleem in deze stad! Vanwege de vele buitenlandse toeristen en expats wordt er overal veel Engels begrepen en gesproken. Alhoewel dus erg makkelijk, vind ik het toch belangrijk om de taal van het land waar je woont te kunnen beheersen. Dit geeft een echt thuisgevoel!   

2. Klimaat

Barcelona kent een mediterraan klimaat. Dit betekent zachte winters en zwoele zomers. De dagtemperatuur in de wintermaanden is meestal rond de 13 graden, met af en toe een aantal koudere en erg regenachtige dagen. Heel af en toe sneeuwt het en dan gaan de Barcelonezen uit hun dak omdat het zo zeldzaam is. Maar de zon laat zich nog steeds veel zien in deze periode! En wanneer dit gebeurt, kan het gauw 20 graden worden en ben je zomaar nieuwjaarsdag op het strand aan het vieren. Tijdens de echte zomermaanden (juli en augustus) kan het soms drukkend warm zijn en brengt de lucht vanuit de bergen verkoeling in de vorm van regen en fikse onweersbuien. Airconditioning is dan geen overbodige luxe! Buiten deze soms benauwde maanden is het heerlijk vertoeven in Barcelona, het hele jaar door. Denk aan veel buiten zijn tijdens lange zonnige dagen en aangename temperaturen.  

3. Openbaar vervoer

In Barcelona is een overvloed aan mogelijkheden wat openbaar vervoer betreft. Een uitgebreid metronetwerk, verschillende soorten treinen, de vele stadsbussen én drie tramlijnen maken jezelf verplaatsen in de stad gemakkelijk en snel. Met het geïntegreerde kaartsysteem kun je bij de meeste vervoerders op één kaart reizen. Ik gebruikte vooral de metro’s, treinen en stadsbussen in Barcelona die snel, veilig en goed onderhouden zijn. Een groot pluspunt van het openbaar vervoer hier is dat je je zelfs in de nacht goed en veilig kunt verplaatsen met nachtbussen en de metro. Daar komt nog bij dat het allemaal helemaal niet duur is. Als student of jongere betaal je zelfs nog veel minder voor bijvoorbeeld een maand- of drie maanden-kaart. Mocht je op sommige momenten het openbaar vervoer in Barcelona toch niet ideaal vinden, dan is er altijd nog het voordelige en betrouwbare Cabify taxisysteem of de normale taxi’s.

4. Eten en drinken

Eerder schreef ik al over de overvloed aan vegetarische en zelfs veganistische eetplekken in Barcelona. Tot nu toe heb ik geen andere Zuid-Europese stad gevonden met zoveel opties voor de herbivoren onder ons. Dit zou te danken zijn aan de vele buitenlandse bezoekers en expats, maar ik denk ook dat het komt doordat Barcelona ontzettend vooruitstrevend en toegankelijk is. De laatste jaren vliegen de hippe tentjes als paddenstoelen uit de grond. Ook de meeste traditionele (tapas)restaurants en barretjes zijn de moeite waard. Omdat in Barcelona mensen wonen met veel verschillende nationaliteiten, zie je dit ook terug in de verschillende soorten restaurants en winkels die er zijn. De kwaliteit-prijs verhouding is daarnaast ook nog eens ontzettend goed. Niet gek dus dat eten mijn favoriete hobby werd toen ik in Barcelona woonde!   

5. Bereikbaarheid

De makkelijkste manier om tegenwoordig vanuit het buitenland Barcelona te bereiken is per vliegtuig. Vliegtickets van en naar Barcelona zijn vaak spotgoedkoop. Internationale luchthaven El Prat ligt op slechts 15 kilometer van het stadscentrum. Afhankelijk vanaf welke terminal je aankomt/vertrekt en waar exact je naartoe moet, zijn er Rodalies treinen, metrolijnen en (Aero)bussen verbonden met het vliegveld. Daarnaast brengt de (hogesnelheids-)trein je zo in de vele andere leuke steden die Spanje te bieden heeft. Zelf ging ik in het weekend wel eens naar Valencia en ben ik verder in Girona, Figueres en Tarragona geweest. Tickets voor Renfe treinen zijn best voordelig en je krijgt er veel comfort voor terug. Bij last-minute plannen gebruikte ik nog wel eens BlaBlaCar, een bekend carpoolplatform dat veel gebruikt wordt in Spanje. Een stad die goed bereikbaar is, is een pluspunt voor expats die natuurlijk vaak het thuisfront opzoeken of bezoek krijgen!

6. Bezienswaardigheden

De belangrijkste reden waarom toeristen Barcelona bezoeken is natuurlijk de enorme hoeveelheid aan mooie bezienswaardigheden in de stad. Je kunt je dagen al compleet vullen met alleen deze trekpleisters te bezoeken. De beroemdste zijn bekend voor velen en er is al veel over geschreven. Als expat heb je hier natuurlijk minder interesse voor, je woont gewoon in de stad en hebt genoeg andere dingen te doen. Maar ik vind Barcelona iets speciaals hebben. Hoe vaak ik ook de imposante Sagrada Familia, Casa Milà of Park Güell bezocht met familie en vrienden, ik was elke keer weer onder de indruk, nooit verveeld. Ook kon ik heel erg genieten van lange wandelingen door de stad en rondstruinen op mooie pleintjes. Er is veel variëteit aan architectuur in de stad en zelfs de meest standaard gebouwen zijn mooi om te zien.

7. Ligging

Barcelona is gelegen in het noordoosten van Spanje, niet ver van de grens met Frankrijk. De stad ligt pal aan de Middellandse Zee en wordt aan de andere kant omgeven door bergen, natuurreservaten en ander groen. Door deze ligging is er ontzettend veel te doen voor de Barcelonezen. In het weekend kiezen velen ervoor de bergen in te gaan of één van de vele mooie stranden op te zoeken. Het is daarom heel normaal om een vakantiewoning in de bergen of in één van de vele badplaatsen te bezitten. Voor de mensen onder ons zonder auto’s en extra huizen is het ook goed vertoeven op de stranden bij en rondom Barcelona, en kun je veel leuke plekken ook met het openbaar vervoer bereiken.

8. Werkgelegenheid

Barcelona staat bekend als een echte internationale stad, misschien zelfs een wereldstad. De stad trekt veel Spaanse en buitenlandse werknemers aan vanwege het massatoerisme en de vestiging van veel grote nationale en internationale bedrijven. Voor een tijdelijke of parttime baan kun je gemakkelijk iets vinden in de horeca. Daarnaast zoeken internationale bedrijven vaak Nederlands- en Engelstaligen voor commerciële functies. Dit maakt het makkelijk om je hier als expat te vestigen zonder dat je de Spaanse taal (al) spreekt. Alhoewel het minimumsalaris in Spanje erg laag is, zijn de kosten van levensonderhoud in Barcelona redelijk laag. Toch kun je het beste voor een internationaal bedrijf werken of je eigen bedrijf beginnen wil je betere arbeidsvoorwaarden en een salaris ontvangen dat lijkt op je Nederlandse.

9. Natuur

Zoals al eerder genoemd is er rondom Barcelona genoeg te doen in de omliggende bergen en natuurreservaten. Aan Barcelona grenst het Collserola gebergte, waarin zich een natuurpark bevindt en je kunt fietsen en wandelen. Maar in de stad zelf is er ook veel groen. Er zijn ontelbare parken en stadstuintjes en de meeste grote straten hebben bomen. De vele palmbomen maken het zelfs een beetje tropisch ook al is het hartje winter. Mijn eerste appartement bevond zich vlakbij drie grote parken (waarvan één Park Guëll was) waar ik graag kwam voor een wandeling of hardloopsessie. Aan het gedeelte van de stad bij de zee vind je het Ciutadella park, voor picknicksessies en salsa dansen op zondagen, en Montjuïc park waar je echt het gevoel hebt niet meer in een stad te zijn. Aan groen geen tekort in Barcelona!

10. Nachtleven

Het nachtleven in Barcelona bruist. Dat de stad zo divers en hip is zie je terug in het nachtleven: er is letterlijk vermaak voor iedereen. Voor een biertje kun je terecht op elke hoek van de straat, de lekkerste cocktails worden voor je neus gemaakt in hippe bars en grote internationale Dj’s en artiesten komen regelmatig naar Barcelona. Een ander pluspunt is dat het uitgaansleven in Barcelona niet is geconcentreerd op één plek. Er is een enorm aanbod aan clubs en muziekstijlen op verschillende plekken in de stad. Zo kun je elke keer weer voor een andere buurt kiezen en dus nooit verveeld raken. Vanwege de toeristen en vele (internationale) studenten kun je doordeweeks net zo goed uitgaan als in het weekend. Barcelona is al een levendige stad, maar als het donker wordt, leeft het nog meer op, zelfs tot in de vroege uurtjes..

Na bijna een jaar in Barcelona gewoond te hebben, heeft deze stad echt een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Ik kom er graag terug en hoop er ooit weer een lange tijd te kunnen wonen. Er zijn een aantal keerzijden, zoals de almaar stijgende huurprijzen in de stad vanwege zijn ongekende populariteit. Toch gebeurt dit vaak met populaire grote (wereld)steden. In het geval van Barcelona, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Mocht je ooit de kans krijgen je hier een tijdje te vestigen, dan zou ik die zeker niet afslaan!

Meer weten over Barcelona? Bekijk ook eens onze andere blogs: