10 redenen waarom je Medellín moet bezoeken

MINKE WINK

Medellín was ooit berucht als één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Gelukkig is er veel veranderd sinds de donkere dagen van de jaren tachtig en negentig, en is de stad de afgelopen jaren een enorm populaire toeristische trekpleister geworden. Vanwaar die populariteit? Waarom reist iedereen af naar deze beroemde stad in de heuvels? Ik deel 10 redenen waarom je Medellín minstens één keer in je leven moet ervaren.

Omdat het kan

Dit lijkt natuurlijk voor de hand liggend, maar eigenlijk is dit vrij bijzonder. Als je in de jaren tachtig en negentig naar deze stad wilde gaan dan kwam je in één van de gevaarlijkste steden ter wereld terecht met een moordcijfer dat ooit zelfs werd beschouwd als de hoogste ter wereld. Alleen al het feit dat je Medellín nu veilig kunt bezoeken en kunt genieten van het mooie weer, de lieve mensen en de unieke toeristische attracties is al reden genoeg om te stad te bezoeken.

Het is de ‘stad van de eeuwige lente’

Medellín wordt ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd omdat het weer er zo goed als perfect is. De gemiddelde temperatuur is het gehele jaar rond de 22 graden. Met een beetje pech regent het veel, maar het wordt zelden koud. Als de lente je favoriete seizoen van het jaar is dan zit je in Medellín op de goede plek!

Je bent omringd door natuur

Medellín ligt in een kom in het Andesgebergte, wat betekent dat waar je ook gaat in de stad je in principe gegarandeerd uitzicht hebt op bergen en prachtige landschappen. In de stad vind je een aantal prachtige parken en tuinen, waaronder de Jardín Botánico en de kilometerslange wandelpaden in Parque Arvi. Met een beetje geluk spot je zelfs papegaaien, leguanen of wilde aapjes in de stad. Medellín is niet alleen een innovatieve stad, het is tegelijkertijd ook de thuisbasis van prachtige natuur en dieren.

Prachtige steden zijn niet ver weg

De provincie Antioquia is een van de mooiste in Colombia. Je vind hier kleurrijke koloniale stadjes, koffieboerderijen en zelfs de kust. Het is niet allemaal in de buurt van Medellín, maar binnen een uur of twee rijden vanaf de stad, ontdek je een aantal leuke stadjes en krijg je een idee van hoe divers Colombia werkelijk is. Prachtige dorpjes als Guatapé, Santa Fe de Antioquia, Jardin en Támesis  kunnen allemaal worden bezocht als dagtrip of lang weekend weg vanuit Medellín.

De mensen zijn ongelooflijk gastvrij

Inwoners van Medellín worden liefkozend Paisas genoemd, en Paisas zijn ontzettend vriendelijke mensen. Je voelt je overal welkom in Colombia, maar in Medellín krijg je het gevoel dat de mensen hier echt oprecht heel blij zijn om je te zien. Ze glimlachen vaak naar je op straat en knopen willekeurige gesprekken aan. Of je nu wel of geen Spaans spreekt, dat maakt ze niet uit. Het geeft de stad een hele fijne sfeer en nog een goede reden voor een bezoek.  

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Medellín werkt uitstekend dankzij het innovatieve en uitgebreide openbaar vervoersnetwerk. Er is een metro- en kabelbaansysteem dat je naar alle uithoeken van de stad brengt. Onderweg geniet je ook nog eens van een geweldig uitzicht, zeker in de kabelbanen. De locals zijn bijzonder trots op hun metro en het is er daarom altijd vlekkeloos schoon. Het openbaar vervoer in Medellín is erg goed georganiseerd en veilig. Ook de kaartjes zijn goedkoop, wat betekent dat tijdens een dagje de stad verkennen je enorm bespaart in taxikosten.

Culinaire hoogtepunten

Er zijn talloze uitstekende restaurants en cafés in Medellín. Wil je een typisch lokaal gerecht proeven? Bestel dan bandeja paisa, een traditioneel en regionaal gerecht van vlees, bonen, rijst, gebakken weegbree en avocado. Maar de gastronomie van Medellín is meer dan alleen lokale gerechten. In de wijk El Poblado vind je veel goede (sterren) restaurants die een verscheidenheid aan internationale gerechten serveren. Ook vind je hier talloze cafés waarvan er een aantal de beste Colombiaanse koffie van de stad serveren.

Het nachtleven is geweldig

Een van de belangrijkste redenen waarom veel reizigers ervoor kiezen om Medellín te bezoeken, is vanwege het nachtleven van de stad. De populaire backpackersbuurt El Poblado staat vol met bars, cafés en nachtclubs. Daarnaast vind je in Medellín tal van locaties voor live muziek en festivals. In Medellín heerst een ware liefde voor feesten en volgens velen is het één van de beste steden in Colombia om het nachtleven te ervaren.

Fantastische musea

Medellín is de thuisbasis van enkele van de mooiste musea in Colombia. Een van deze is het Museo de Antioquia die een enorme tentoonstelling gewijd heeft aan Fernando Botero, de beroemdste kunstenaar van Medellín.

Fernando Botero

Over Fernando Botero gesproken, de beroemdste kunstenaar van Colombia werd geboren in Medellín en is onlosmakelijk verbonden met de stad. Er zijn Botero-musea en tentoonstellingen in andere Colombiaanse steden, maar Medellín is de beste plek om de unieke stijl van Botero te ontdekken. Van de gigantische sculpturen in overdreven perspectief in het Botero-park tot de grote tentoonstelling in het Museo de Antioquia, de band van Medellín met Botero is erg sterk.