10 redenen voor Curaçao

TINEKE WINK

Zodra het even kan ga ik in de winter op vakantie. Vorig jaar Kaapverdië, het jaar daarvoor Azië en het jaar daarvoor Lanzarote. Dit jaar had mijn vader een ticket naar Curaçao geboekt. Hij kon dan in de villa van zijn nicht Corrie en haar man Jan verblijven. Of wij dat ook zagen zitten? Het enige wat we hoefden te doen is een ticket te boeken en zelf bepalen wanneer we zouden komen. Euuh JA NATUURLIJK! Ik visualiseerde mezelf al op het strand.Zonnetje, zacht briesje, tijdschrift & cocktail in mijn hand… die cocktails werden vooral Amstel Brights maar verder kwam deze verwachting aardig uit. Ik boekte dezelfde vlucht als mijn zusje en mijn vader. Helaas was er geen mogelijkheid meer om naast elkaar te zitten waardoor ik 12 uren lang als een sardientje in blik tussen twee onbekenden in zat. Als ik weer eens naar de wc moest keek ik mijn buurvrouw vragend aan. Ze kwam dan tergend langzaam uit haar stoel, nog net niet zuchtend. Maar ik had nog redelijk “geluk” met mijn buren, mijn vader iets minder. Die zat tussen twee zwaarlijvige Antillianen in. En dan is 12 uur lang. Ik heb mijn tijd gedood met films kijken en verder krampachtig proberen op mijn gedeelte te blijven en mijn armen strak naast elkaar te houden. Vliegen, ik ben er geen fan van. Na een tussenstop in Sint Maarten sprintte ik dan ook naar mijn zusje om daar de rest van de vlucht (1,5 uur) te blijven zitten. Mijn terugvlucht was overigens al een stuk aangenamer. Ik zat aan het gangpad en van Corrie kreeg ik een slaappil mee (die zijn zonder recept te verkrijgen op Curaçao) waardoor ik de gehele vlucht in (half)slapende toestand heb doorgebracht. Gevolg was wel dat ik de volgende dag zo versuft was dat ik ’s middags verder ben gaan slapen en mijn ritme totaal verstoord was. Maar ik heb in ieder geval een fijne vlucht gehad!

10 redenen waarom iedereen eens een bezoek aan dit mooie eiland zou moeten brengen:

Het weer

Het is een open deur, maar voor het weer moet je echt naar Curaçao! Tenzij je een winter(sport)liefhebber bent natuurlijk… De temperaturen liggen overdag tussen de 28 en 34 graden. De beste reistijd voor de Nederlandse Antillen is januari t/m april. In deze maanden is er veel wind en dat maakt de hoge temperaturen prima uit te houden ?

De kleurrijke huizen

We keken onze ogen uit naar de huizen in Curaçao. Zo kleurrijk. Heel veel huizen in mijn lievelingskleur, mintgroen! In Nederland zou je eerst langs de gemeente moeten als je je huis een vrolijk kleurtje wil geven. De gemeente bepaalt dan of het huis wel in het straatbeeld past…

De bounty stranden

Bovenstaande foto is bij het uitzichtpunt van de Grote Knip gemaakt. Ik ben dat stipje met het hoedje op. Ik houd van dit plekje omdat het water hier blauwer dan blauw is en het niet te toeristisch is. Je kan er bedjes huren maar het strand staat er niet overvol mee. Daarnaast zijn er heel weinig faciliteiten maar wij namen gewoon zelf een goedgevulde koelbox mee (met Amstel Brights of de B-vatiant daarvan). Daaibooi vind ik ook een geweldig strand. In de bijbehorende bar/snackbar kun je een patatje of kroket bestellen bij Kees, de eigenaar. Zo lekker Nederlands, maar dan in een tropische setting.

Lekker Nederlands

Over lekker Nederlands gesproken… Een kroketje bij Kees, een supermarkt gevuld met Nederlandse producten als hagelslag en pindakaas, de nieuwste Grazia kopen bij de Bruna, drop scheppen bij Jamin… Qua winkels hoefde ik niks te missen van Nederland. Hoewel ik het in Spanje best fout vind als een hele boulevard vol staat met Friet van Piet en Kroket van Ed, is het hier juist heel normaal. En zolang er ook nog genoeg lokale producten, zoals vis, te verkrijgen zijn…En daarbij is het ook super fijn dat je met locals in het Nederlands kunt communiceren.

Amstel Bright!

Amstel Bright (lijkt een beetje op Corona) werd vroeger in de fabriek op Curaçao gebrouwen. In 2006 is de brouwerij overgenomen door de brouwerij in Nederland (onder de vlag van Heineken). Na het brouwproces wordt het verscheept naar de Antillen. Dit drankje moet je ook gewoon drinken onder de Curaçaose zon, want alleen in een tropisch klimaat komt de smaak goed tot zijn recht. Er zijn deze vakantie heel wat biertjes doorheen gegaan. Om 12 uur, in de (na)middag, met zonsondergang, bij het eten, na het eten…elk moment was wel geschikt voor een Amstel Bright ?

Strandtenten

Het stikt van de leuke strandtenten in Curaçao. Wij waren het meest bij Karakter te vinden. Deze plek ligt op loopafstand van het resort met uiteraard weer een geweldig uitzicht op het blauwe heldere water. We hebben hier de heerlijkste cocktails gedronken en als je hier tonijn bestelt krijg je een heel groot mals stuk. Echt goddelijk.

Uitgaan op het strand!

We gingen er eigenlijk al vanuit dat stappen op Curaçao er niet in zou zitten. Daarvoor zaten wij simpelweg te ver van het uitgaansgebied. Een taxi was onbetaalbaar en Sandra durfde het (terecht) niet aan om zelf te rijden. Maar het tweede weekend begon het wel heel erg te kriebelen. Wij moesten dit toch een keer meegemaakt hebben, dus kwamen wij op het idee om een guesthouse te boeken vlakbij Mambo Beach. En zo kwamen wij om 10 uur ’s avonds aan op het strand van Mambo. Happy Hour was net begonnen dus we konden aan de Gin-Tonics. Tot in de laatste uurtjes gefeest, geweldig om weer eens een strandfeest in het buitenland te hebben bijgewoond!

De sfeer

Op dit eiland heerst er continue een vakantiesfeer. De locals doen het rustig aan en stressen niet zo snel. Als je Curaçao bezoekt is de periode rond carnaval wel echt een aanrader. Helaas hebben wij alleen de afscheidsparade meegemaakt, maar dat was al heel leuk om te zien. Die kleurrijke outfits, die uitbundige mensen…wat een sfeer, geweldig!

Het is nergens echt druk

Waar het in Nederland (en vooral in de Randstad) eigenlijk altijd wel druk is, is het op Curaçao zelden druk te noemen. In de winkels, op de stranden, in Punda en Otrobanda: je zult er nooit door de drukte worden weggejaagd. Alleen in de Jamin was het heel druk, wat ons verbaasde. Mensen kochten daar heel veel en lieten dat vervolgens allemaal door de verkoopsters inpakken. Ik ben in Nederland nog nooit een snoepwinkel ingelopen waar het zo druk was.

Er zijn minder regels

In Nederland vind ik het soms dodelijk vermoeiend dat er zoveel regels zijn. Dat je bijvoorbeeld geen eten en drinken mee mag nemen in de bus of niet mag fietsen in de winkelstraat om maar iets te noemen.. Op Curaçao zijn veel minder regels. In het dagelijks leven is dit heel fijn, maar er kleeft ook wel een nadeel aan. Ook regels met betrekking tot veiligheid worden niet zo strak nageleefd of gecontroleerd. Denk hierbij aan rijden door rood licht, te hard rijden of rijden met drank op. Een paar drankjes moeten kunnen, maar er zijn genoeg mensen die dronken in de auto gaan zitten. Er wordt toch weinig gecontroleerd…

Enge honden…

En om nog een nadeel te noemen, er is veel criminaliteit op het eiland en daardoor is het niet verstandig ’s avonds/’s nachts op straat te gaan lopen. Iedereen pakt de auto, zelfs voor een klein stukje afstand. Op ons resort was het prima om ’s avonds laat nog op straat te lopen, vanwege de goede beveiliging daar. Dus daar konden we prima ’s avonds een cocktail drinken bij Karakter en vervolgens terug naar de villa lopen. Maar in de binnenstad ging dit toch wat moeizamer… Van de guesthouse (waar Sandra en ik een nacht verbleven) naar Mambo Beach was 20 minuten lopen. Maar al na 2 minuten kregen twee loslopende honden ons in hun vizier en durfden we niet meer verder te lopen. Met ons hart in onze keel hebben wij ons langzaam omgedraaid en zijn we omgelopen. Geen idee of die honden kwade bedoelingen hadden maar we wilden het risico niet lopen om straks achterna gezeten te worden.

Maar verder zou ik zo weer terug willen want het eiland heeft echt mijn hart gestolen!