10 redenen om nú naar Mexico op vakantie te gaan

TINEKE WINK

Op de één of andere manier dacht ik nooit aan Mexico als reisbestemming. Al wist ik ook wel dat Mexico meer was dan het cliché beeld van een kurkdroog woestijnlandschap met cactussen en veel all-inclusive resorts. In de zomer van 2021 keek ik naar de reisvideo van Minke en Vera op Isla Holbox. Golfkarretjes, hagelwitte stranden, hippe eettentjes en veel kleurrijke street art. Dit is waar ik wilde zijn. Ik gooide mijn andere plannen overboord (of in de ijskast) en boekte ook een ticket naar Mexico. Daar bleek niet alleen Isla Holbox een reden te zijn om naar Mexico te vliegen, maar ook deze 10 andere redenen.

1. Het is er vrij: geen PCR-test of QR-codes

Er zijn weinig landen waar je zonder een PCR-test of het laten zien van je vaccinatiebewijs binnen kunt komen. Mexico wel, voor dit land zijn bijna geen inreisbeperkingen. Je vult vooraf online alleen een gezondheidsverklaring in, die je vaak niet eens hoeft te laten zien. Daarnaast krijg je op het vliegveld een gratis visum voor maximaal zes maanden. In veel landen buiten Europa moet je betalen voor een visum en deze soms na een maand al verlengen. Hoe fijn is het dat je in Mexico gratis een stempel krijgt in je paspoort en dan onbezorgd maandenlang van het land kunt genieten. Terwijl Nederland in lockdown was in de winter, heb ik vier maanden genoten van de zon en overal naartoe kunnen gaan zonder een QR-code te laten zien. Mondkapjes zijn in principe wel verplicht in openbare ruimtes en het ov, dus dat is het enige nadeel. Maar Mexicanen worden er wel steeds losser in en het hoeft lang niet overal.

2. Het lekkere eten

Het eten in Mexico is echt boven verwachting. En dan bedoel ik niet het typische Mexicaanse eten waar veel saus en chilipeper wordt gebruikt. Zo is mole een typisch Mexicaanse saus met veel varianten. De ene keer dat ik mole at werd ik misselijk. Die smaak, het is zo typisch dat je ervan moet houden. De laatste keer dat ik het at zat het per ongeluk op een broodje zonder dat ik het wist. Ik heb het er zoveel mogelijk van afgeschraapt maar het broodje smaakte me meteen niet meer. Al heb ik wel lekkere taco’s gehad: met chorizo, falafel of veel groente. Maar dat is dan meestal in wat duurdere en hippere tentjes. Wat me het meest heeft verrast aan het eten in Mexico is het aanbod aan vegetarisch en veganistisch eten. De app Happy Cow heeft daar heel erg bij geholpen. Daarop zie je welke restaurants een veganistisch aanbod hebben en in de buurt zitten. Salade bowls, veganistische hamburgers, pasta, empanada’s, falafel plates, you name it. We hebben zo gevarieerd en lekker gegeten in Mexico. Vlees probeerden we te beperken, maar we maakten een uitzondering voor pizza peperoni en taco’s met chorizo.

3. Je kan er met een klein budget naartoe

Mexico is niet zo goedkoop als Azië, maar wel veel goedkoper dan Nederland. In principe kun je je met een dag budget van 40 euro per dag wel redden als je met z’n tweeën reist. We betaalden gemiddeld 15 euro per persoon per nacht voor een accommodatie. Als backpackers reisden we vrij luxe. Vaak een eigen studio of appartement en als we enkel een kamer hadden wilden we wel een gemeenschappelijke tuin, keuken en/of zwembad.

Dan heb je nog 25 euro per dag over voor de rest. Eten en drinken, uitstapjes en openbaar vervoer. De eerste paar weken hielden we ons nog goed aan dit budget omdat we zelf ontbijtjes klaar maakten en maar één keer per dag buiten de deur aten. Tot we ontdekten hoe lekker (en makkelijk!) ontbijten buiten de deur kon zijn en dat we ons zo goed voelden na een gezonde maaltijd. En dan blijf je al snel plakken omdat je in je boek zit of in de flow van het schrijven. Je bestelt weer een extra koffie of chai latte voor 2 euro.

Het is lastig om te zeggen hoe duur een gemiddelde maaltijd is in Mexico omdat wij vaak wel naar de duurdere eettentjes gingen. Gemiddeld betaalden we 100 pesos (€4,30) voor een ontbijtgerecht met soms uitschieters naar 150 pesos. Voor het avondeten betaalden we 100 tot 200 pesos, maar als je de lokale restaurants met plastic tafels en stoelen kiest ben je veel goedkoper uit. Op Isla Holbox betaalden we het meest voor eten. In het restaurant Painapol zelfs 250 pesos voor een salade bowl met tonijn. Dat was dan wel één van de lekkerste maaltijden die we in Mexico hebben gehad. Een tour is al snel 500 pesos en een nachtbus van 12 uren met de ADO bus (de meest betrouwbare bus in Mexico) bijna 1000 pesos (€43). Maar het kan dus veel goedkoper als je wel heel erg houdt van typisch Mexicaans eten, in dorms (slaapzalen) slaapt en een goedkopere busmaatschappij kiest om mee te reizen. Wij vielen meer in de categorie luxe backpacker en hebben meer uitgegeven dan we van plan waren.

4. De variëteit aan stranden

Voor paradijselijke witte bounty stranden en rustig kabbelend water reis je naar eilanden als Aruba, de Malediven of Zanzibar. Voor een wat meer ruigere kustlijn en golven die met volle kracht tegen de kust slaan naar de Algarve in Portugal. Wil je allebei? Dan zit je in Mexico goed! Ga voor de bounty stranden bijvoorbeeld naar Isla Holbox of Tulum en voor de ongerepte kustlijn naar Mazunte of Zipolite. Ik vind beide soorten stranden geweldig. Mazunte was voor mij het meest speciaal omdat je hier én de zonsopkomst én de zonsondergang kunt bewonderen.

5. Afwisseling

Houd je van afwisseling dan zit je goed in Mexico. Ruïnes, piramides, cenotes, koloniale steden, vulkanen, woestijnlandschappen, watervallen, meren, bergen en paradijselijke stranden. Mexico heeft alles wat mij betreft. Als je wilt kun je elke dag een ander uitstapje doen. Zelf hebben we niet eens zoveel bezienswaardigheden bezocht, liever zaten we urenlang in een koffietentje of op het strand dan urenlang in een vol busje op weg naar iets dat je gezien moet hebben. Veel mensen zeggen dat je niet naar Mexico kunt gaan zonder de oude maya-stad Chichén Itzá te bezoeken, maar mensen die we er over spraken vonden het eigenlijk een beetje tegenvallen. En er is zoveel meer dan alleen Chichén Itzé. Het mooiste dat ik in Mexico heb gezien zijn de ruïnes en watervallen bij Palenque en de natuurlijke baden en versteende watervallen van Hierve el Agua.

6. Persoonlijke groei

Met name in Mazunte en Zipolite heb je volop mogelijkheden om uit je comfortzone te stappen en persoonlijke groei te bewerkstelligen. Yoga- en transformatie retraites, meditatie, sound healing, ecstatic dance, temazcals. Al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik nog vrijer in het leven sta, meer open minded ben en mijn hart meer heb opengesteld. We hadden ook nog graag een ayahuasca sessie gedaan, maar de keren dat het werd aangeboden kwam het niet uit met de data. Dit zou ik graag nog eens in Nederland of een ander land willen doen.

7. Kleurrijke souvenirs

Nergens anders heb ik zulke leuke souvenirs gezien als in Mexico. Zelfs niet in Nepal, waar ze ook geweldige en kleurrijke souvenirs verkopen. Ik reis alleen met handbagage en het voornemen was om alleen kleine souvenirs kopen. Toch kon ik het niet laten om een paar grote souvenirs te kopen, zowel voor mezelf als mijn familie. Zoals een bijzondere kleurrijke auto van papier-maché. Het voordeel is dat dit dan weer niks weegt. Ik heb er ook wel ruimte voor, omdat mijn backpack al minder zwaar is dan in het begin. Mijn toilettas slinkt naar verloop van tijd en ik heb afstand gedaan van een paar kledingstukken zoals een blouse waar gaten in zaten. Tip van de dag: als je ruimte in je backpack vrij wil maken, neem dan ook wat (oude of tweedehands) kledingstukken mee op reis die hun beste tijd hebben gehad. Die hoef je dan niet meer mee terug te nemen.

8. De mensen en de taal

Het is bijna cliché om te zeggen dat de locals hier zo vriendelijk zijn, maar het is echt waar. Al op de eerste dag in Mexico namen twee locals uitgebreid de tijd om me te helpen toen ik verdwaald was. En ook de rest van de reis hebben we bijna alleen maar vriendelijke mensen ontmoet, op een paar chagrijnige mensen op het busstation na. Het is zoveel makkelijker om te reizen als de bevolking warm en gastvrij is. Ook als je van de Spaanse taal houd, zit je in Mexico goed. Hier kun je naar hartenlust Spaans oefenen. Op sommige plekken in Mexico spreken de locals geen woord Engels, dus je wordt dan gedwongen je comfortzone uit te stappen en in het Spaans te communiceren. Mijn (minimale) Spaans was vrij diep weggestopt, maar na vier maanden Mexico vind ik het al makkelijker om Spaans te spreken. Het maakt dan niet uit als er niks klopt van de grammatica, als je elkaar maar enigszins begrijpt.

9. Het is zó kleurrijk

Mexico kent veel kleurrijke koloniale steden waar gebouwen in alle kleuren van de regenboog geschilderd zijn. Zo zijn veel gebouwen in de stad Campeche pastelkleurig, in Puebla of Valladolid vind je meer felgekleurde gebouwen en in de stad Izamal zijn alle gebouwen geel. Daarnaast is er in Mexico ook veel street art te vinden. In Oaxaca, Isla Holbox, Puebla, Tulum en Tepoztlan vind je de mooiste street art. Dus houd je van kleur, dan is Mexico een perfecte bestemming.

10. Don’t worry, be hippie

Als laatste komen we weer terug op het thema vrijheid. Lopen op blote voeten, naakt de zee in rennen, zingen, yoga, zonsopkomsten en zonsondergangen op het strand. Met name Mazunte en Zipolite voelden als één groot hippieparadijs. Ik weet nog dat ik eind oktober in Nederland in een sauna was, vlak voordat alles weer op slot zou gaan. Ik keek naar een vallende ster (of iets wat er op leek) en verzuchtte dat ik een wereld wenste waarin iedereen vrij zou kunnen zijn. In Mazunte en Zipolite voelde het alsof we tijdelijk in deze wereld leefden. Ik weet dat echte vrijheid van binnen zit, maar het is zo mooi om die vrijheid en creativiteit uitgedragen te zien worden. Mensen die eigen sieraden maken en verkopen, verschillende soorten yogalessen geven, een man die leeft van het geven van suptours, dat soort dingen. Waarschijnlijk verdienen ze niet veel, maar als je een simpel leven leid heb je ook niet veel nodig.