Zuid Afrikaanse bunny chow

Het recept voor bunny chow is vegetarisch van origine en het gerucht gaat dat dit Zuid-Afrikaanse eten zijn oorsprong vindt op de Royal Durban Golf Course. De Indiase caddies van de golfbaan haalden in hun pauze curry bij de banias, de winkeliers op Grey Street in Durban. Bij gebrek aan wegwerpbakjes, transporteerden de caddies de curry in een uitgehold stuk brood. Over de precieze herkomst van de Zuid-Afrikaanse bunny chow kan echter niemand uitsluitsel geven. Leuk feit is wel dat zelfs Mahatma Gandhi groot liefhebber was. (Bron: http://www.kaapstadmagazine.nl)

– Een recept van Delicious, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

2 el zonnebloemolie
8 kippendij filetjes, gesneden in 3cm stukken
1 ui, gehakt
3 knoflookteentjes, geplet
4 cm gember, geraspt
1 ster anijs
1 kaneelstokje
½ tl venkel zaden
2 tl garam masala
¼ tl chilipoeder
1 el tomatenpasta
2 kopjes (500ml) kippenbouillon
blik 400 gram boter bonen, uitgelekt
4 grote ronde broodjes
95 gram dikke Griekse yoghurt

Voor de tomato & rode ui sambal

1 rode ui, gesneden
1 lange groene chili, zaden verwijderd, gehakt
2 tomaten, zaden verwijderd, fijngehakt
1 el witte wijn azijn
1 tl suiker

Oven  voorverwarmen op 180 ° C. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote pan op matig vuur.  Bak de kippenstukjes tot ze bruin zijn. Ongeveer 5 minuten. Zet even apart. Voeg de ui toe en roerbak  gedurende 3-4 minuten tot de ui zacht is. Voeg de knoflook, gember en specerijen toe, roerbak gedurende 2 minuten of tot de geuren vrijkomen. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak nog 1 minuut. Doe de kip terug in de pan en voeg de bouillon toe. Laat het mengsel 20 minuten sudderen op medium laag vuur.

Terwijl de kip suddert snijd je de toppen van de broodjes en hol je ze uit. De vulling kan weg. Maak ze nat met wat water en bak ze 5 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Zet even weg tot de vulling klaar is. Ook de sambal kun je ondertussen maken. Voeg alle ingrediënten voor de sambal bij elkaar en zet even apart.

Na 20 minuten sudderen van de kip: Voeg bonen toe en kook 5 minuten. Haal de pan van het vuur. Roer de yoghurt door de curry.  Vul de broodjes met de curry en voeg daarna de sambaltopping toe.

Yensa’ka!


MEER RECEPTEN…