Wink hostel

TINEKE WINK

Zondagochtend 10 uur. Ik word wakker van geroezemoes onder mij. In een benauwde, donkere kamer worden de eerste mensen wakker. Nog slaapdronken en vastgeroest aan mijn zachte matras, luister ik half naar een evaluatie van de afgelopen nacht. Alles in mij zegt: SLAPEN! Maar met mijn zwaar kloppende hoofd en een kurkdroge mond weet ik dat dat hem niet meer gaat worden. Eerst vocht!

Film-kijk-brak-middag

We sjokken een voor een de trap af, begroeten onze pa die ons hoofdschuddend aankijkt en duiken de koelkast in. Op zoek naar alles wat maar enigszins dorstlessend is. Het tosti-apparaat gaat aan & met een mega kop groene thee kom ik weer een beetje tot leven. Tijd voor een filmpje! Maar omdat er minstens 4 mensen (zusjes, ik, eventueel aanhang) een film willen kijken en de woonkamer slechts is uitgerust met een tweezitsbank en een stoel, moet de mate van comfort worden vergroot. Dus we slepen onze matrassen de trap af en gooien heel wat kussens neer. Meestal hebben we voor zo’n film-kijk-brak-middag ook een voorraad chips ingeslagen.

Geen privacy

Dit is geen wekelijks terugkomend ritueel, we worden ouder denk ik 😉 Maar zo’n situatie als hierboven beschreven komt geregeld voor. Welkom in hostel Wink, zoals we dit kleine rijtjeshuis in IJlst ook wel noemen. Een huis dat ingericht is voor 2 personen, maar waar regelmatig veel meer mensen bivakkeren. Er is geen enkele privacy, met slechts twee slaapkamers en een piepkleine kamer wat is omgedoopt tot omkleedkamer. Deze kamer is met name met uitgaansavonden bezaaid met rondslingerende kleren, make-up en schoenen. In de tijd dat ik hier na mijn reis tijdelijk woonde, moest ik het doen met twee kleine kasten waar ik alles in propte.

Reizen

In het Wink hostel staat het thema reizen centraal. In de woonkamer hangt een enorme wereldkaart waar we regelmatig dromerig naar staren en nieuwe reisbestemmingen aanwijzen. In de slaapkamer hebben mijn zusjes Sandra en Minke ook nog een imposante collectie Lonely Planets en souveniers. Vanuit de bedden staar je naar een paradijselijk strand op de muur, wat tegelijk enorm vloekt met het rood/roze beddengoed. Nee het is hier niet ingericht alsof het rechtstreeks uit een woonblad lijkt te komen.

Soep en boerenkool met rookworst

Uiteraard staat daddy aan het hoofd van dit huishouden. (mutti woont met man in Drachten). Hij is degene die zorgt voor soep als we thuis zijn. Dan zitten we met ons brakke kop dankbaar van de soep te slurpen (zout! vocht!). Hij zorgt voor de lekkerste oerhollandse maaltijden, zoals boerenkool met worst. Sinds ik weer op mezelf woon mis ik wel het comfort van een warme maaltijd bij thuiskomst. Ik kom meestal niet verder dan een simpele pasta. Soms lijkt het alsof we het huis overnemen. Als er een aantal kwebbelende vrouwen met wijn aan tafel zitten, is het onmogelijk voor hem om 2 meter verderop de tv te horen. Dan zet hij noodgedwongen een koptelefoon op. Is dit wel leuk voor hem, vraag je je misschien af. Ja, het is wel altijd gezellig! En wij doen nog wel eens iets terug, zoals schoonmaken. Maar dat is eigenlijk peanuts in zo’n klein huis.

Sneekweek

De allerdrukste week van het jaar is natuurlijk de sneekweek. Niet alleen is iedereen dan in IJlst, ook hebben we elke avond wel aanhang. Vriendjes, vrienden, vrienden van vrienden…Iedereen is welkom. Voordeel is dan wel, mits er sprake is van een mooie zomerse week, dat iedereen dan buiten zit en daddy dan in ieder geval het huis voor zichzelf heeft. De komende tijd zal het wel wat rustiger worden in huize Wink. Twee zusjes naar het buitenland, een zusje druk met studie in Grunn en ik die net in Haarlem woon en deze stad (en omgeving) wil ontdekken. Maar er zullen ongetwijfeld nog veel meer samenzijn momenten komen in hostel Wink. En die koester ik!

* uiteraard ben ik ook heel blij met ‘hotel mama’ in Drachten waar de lekkerste maaltijden op tafel worden gezet, het altijd gezellig is, en waar Sasha is! (de labrador pup). Ook is daar iets meer ruime, wat ook wel heel fijn is!


MEER WiNK WRiTES…