Vlaams stoofvlees

– Een recept van Puur Eten, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

800 gram riblappen
2 flinke uien
2 flinke tenen knoflook
3 gedroogde laurierblaadjes
2 el Dijon mosterd
2 sneetjes wit casino brood
30 cl donker bier –liefst mooi bitter én zoet- (Westmalle dubbel bijvoorbeeld)
paar takjes tijm
boter
scheut olijfolie
3 el bloem
500 ml runderbouillon

Maak het vlees schoon; verwijder waar nodig de vliesjes. Snijd de stukken vlees in grote stukken. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. In een grote braadpan verhit je een scheut olijfolie met een klont boter. Hoog vuur. Voeg flink wat peper toe. Zorg ervoor dat het vlees een mooi kleurtje krijgt en dat het vlees goed dichtgeschroeid wordt.

Zet ondertussen ook het runderbouillon op het vuur. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan zodat het braadvocht met de olijfolie en boter achterblijft. Stoof hier de uien een tijdje in op een wat lager vuurtje. Besmeer ondertussen de twee boterhammen met de mosterd.

Doe het vlees terug in de pan. Bak het geheel nog even aan met de bloem (de bloem zorgt later voor enige binding). Voeg ook de fijngehakte knoflook toe. Voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe. Leg de boterhammen op het vlees en schenk het bier erbij. Voeg ook de runderbouillon toe. Laat het geheel 3 uur sudderen met het deksel op de pan.

De mosterd zorgt voor een extra smaak, wat extra pit. En de witte boterhammen zorgen, naast de bloem, voor de binding. Geniaal. Na de 90 minuten haal je de deksel van de pan. Roer alles goed door en laat verder inkoken tot de gewenste dikte.

Heerlijk om de stoverij met friet en een salade te eten.

Eet smakelijk!


MEER RECEPTEN…