Vietnamese bo kho

Bo kho is een stoofgerecht dat op 3 manieren wordt geserveerd. De oorsprong van de stoofpot ligt in Noord-Vietnam waar het als ontbijt wordt gegeten met rijst. In centraal Vietnam wordt Bo kho als noedelsoep geserveerd en in Zuid-Vietnam wordt vers stokbrood in de saus gedoopt. Deze drie manieren zorgen ervoor dat dit gerecht zowel als ontbijt, lunch of hoofdgerecht wordt gegeten. Bo kho is afgeleid van de Franse stoofpot pot-au-feu (stoofpot van groenten en vlees). Serveer met stokbrood (Banh mi bo kho), rijstnoedels (Hu tieu bo kho of Pho bo kho) of met witte rijst.

– Een recept van Pho Vietnam, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

700 gram runderlappen, in blokjes van 3 cm
2 winterpenen, dwars gehalveerd en daarna in grote plakken
4 kleine aardappelen in partjes (optioneel), bij noedels geen aardappels
2 stengels citroengras, alleen onderste witte stukken en gekneusd
1 ui, in partjes
1 el sambal oelek, of naar smaak meer of minder
1 tot 1,5 liter water, de dikte is afhankelijk van de toepassing en voorkeur
olie

Voor de marinade

1 tl suiker
3 steranijzen
1 teentje knoflook, fijngehakt
100 ml ketchup

Voor de garnituur (bij noedelsoep)

verse kruiden naar smaak: koriander, Thaise basilicum, citroen in partjes
gedroogde gebakken uien

Roer in een grote diepe schaal de suiker door de ketchup met het citroengras, de steranijs en knoflook. Voeg het vlees toe, roer om en marineer minimaal 1 uur.

Verhit de olie in een grote pan en voeg het vlees met de marinade, het citroengras en de steranijs toe. Schroei het vlees op hoog vuur dicht. Als de pan te klein is kun je dit in etappes doen. Doe al het vlees terug in de pan. Voeg de ui en sambal toe zodra de geuren van de marinade vrijkomen en roer om. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur zachter. Haal de uien uit de pan (om ze later weer toe te voegen, zo vallen ze niet uit elkaar). Stoof het vlees met de deksel op de pan ongeveer 3 1/2  uur, totdat het vlees zacht is geworden. Voeg na 1 uur de wortelen toe en voeg de laatste 20 minuten de aardappelen toe (aardappelen niet bij noedelsoep).

Verwijder de schuimlaag en eventueel wat van de vetlaag. Vlak voor het opdienen de uien terug in de pan om ze weer op te warmen. Verwijder het citroengras en de steranijzen uit de pan. Proef de stoofpot en voeg naar smaak nog sambal, suiker of water toe.

Doe in een grote kom wat van de stoofpot. Je kunt stukjes krokante stokbrood in de Bo kho dopen of wat Bo kho over rijst doen. Voor de noedelsoep doe je wat gekookte rijstnoedels in een grote kom. Schenk daarna wat Bo kho erover en garneer met verse kruiden, gebakken sjalotjes en pers er wat citroensap over.

An ngon mieng nhé!


MEER RECEPTEN…