Venozolaanse pabellon criollo

Pabellon criollo is hét nationale gerecht van Venezuela. ‘Pabellon’ betekent ‘vlag’ en het gerecht wordt zo gerangschikt op het bord, dat de rode tomaten met het vlees, de zwarte bonen en de witte rijst op de strepen lijken van een driekleurige vlag. De verschillende ingrediënten van Pabellon worden ook wel als symbolisch gezien voor de verschillende bevolkingsgroepen van Venezuela: de oorspronkelijke autochtone bevolking, de Spaanse kolonisten en de afstammelingen van de uit Afrika gehaalde slaven. (Bron: Receptengalerie)

– Een recept van Padelsitio, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

4  el olijfolie
700 gram rundvlees, in stukken van 5 cm
2 uien
1 rode paprika
4 tenen knoflook
3 tomaten
peper naar smaak
600 gram zwarte bonen (blik)
350 gram basmati rijst
2 bakbananen

Venozolaanse pabellon criollo

Pel de uien en knoflook en hak ze fijn. Verwijder de zaadjes van de paprika en snijd in stukjes. Pel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schroei het vlees aan beide zijden bruin in circa 4-5 minuten per kant.Haal van het vuur en leg het vlees in een grote pan met 1 gesnipperde ui en peper naar smaak. Schenk er zoveel water op dat alles is afgedekt. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat 2 tot 3 uur koken, of tot het vlees mals is. Haal het vlees uit de pan en zet apart om af te koelen, bewaar de bouillon. Wanneer het vlees is afgekoeld versnipperen het dan met behulp van twee vorken.

Verwarm in de koekenpan de olie, eventueel wat bijvullen indien nodig. Voeg de resterende ui, paprika en knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Roer het geraspte vlees, de gehakte tomaten en peper erdoor. Voeg een beetje van de bouillon te erbij en laat circa 15-20 minuten zachtjes koken. Kook de rijst droog volgens aanwijzingen op de verpakking (1 deel rijst 1½ deel water).

Verwarm ondertussen de zwarte bonen en laat ze uitlekken. Pel de banaan en snijd ze in de lengte in repen en bak deze. Serveer het vlees met de zwarte bonen, witte rijst een paar gebakken repen bakbanaan.

Buen provecho!

Venozolaanse pabellon criollo Venozolaanse pabellon criollo


MEER RECEPTEN…