Vegetarische wellington

– De vegetarische wellington is een recept van Leuke Recepten en de tomatensaus is een recept van Bakmuts, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten:

2 kleine pastinaken
1 grote winterpeen
250 gram kastanjechampignons
300 gram spinazie, vers
1 rol vers bladerdeeg a 270 gram
4 takjes verse tijm
4 el paneermeel
1 ei, losgeklopt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el olijfolie
peper uit de molen naar smaak

Voor de tomatensaus

1 pakje gezeefde tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
½ tl gedroogde oregano
½ tl peper uit de molen
1 el verse basilicumblaadjes, ½ gehakt, ½ heel voor garnering

Verwarm de oven op 200 graden. Schil de wortel en de pastinaken en snijd in lange repen. Leg ze op een stuk bakpapier en besprenkel met een beetje olijfolie en peper. Zet ze 15 min in de oven zodat ze beetgaar worden.

Hak ondertussen de ui en 2 teentjes knoflook fijn en bak in een beetje olijfolie lichtjes aan.

Snijd de kastanjechampignons in vieren en voeg toe aan de ui. Bak een minuut of 5 totdat het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met peper en verse blaadjes tijm. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe totdat het geslonken is. Doe het champignon-spinaziemengsel in een vergiet en laat uitlekken. Druk het meeste vocht uit het mengsel (het hoeft niet helemaal droog te zijn). Schep het halve ei en 3 el paneermeel door het mengel.

Zet de oven terug naar 180 graden. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Prik er wat gaatjes in met een vork en strooi een beetje paneermeel op de plek waar de vulling komt. Verdeel ½ van het spinaziemengsel op het deeg. Leg de geroosterde stukken wortel en pastinaak er op en verdeel de rest van het spinaziemengsel er over.

Vouw de zijkanten wat naar binnen en rol het deeg voorzichtig op. Druk alle naden aan de zijkant en aan het uiteinde van het deeg goed vast zodat er geen openingen meer zijn. Zorg er voor dat de naad van de rol aan de onderzijde op de bakplaat ligt. Bestrijk de bovenzijde met de rest van het ½ ei. Schuif de vegetarische wellington in de oven en bak hem in ca 35 tot 40 min mooi bruin en knapperig.

Lekker met bijvoorbeeld een zelfgemaakte tomatensaus.  De groenten kun je ook vervangen door bijvoorbeeld courgette, zoete aardappel of broccoli.

Tomatensaus
Fruit de ui en de knoflook in wat olie. Voeg de gezeefde tomaten, de oregano, de peper en de gehakte basilicum toe. Verwarm het geheel. Garneer met de hele basilicumblaadjes.


MEER VEGETARISCHE RECEPTEN…