Vegetarische Turkse groenteschotel

– Een recept van het magazine Gezond Eten (augustus 2017), aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 el zonnebloemolie
½ tl komijnzaadjes
2 rode uien, in halve ringen gesneden
2 rode paprika’s, in reepjes gesneden (zaden verwijderden)
6 tomaten, ontveld en in stukken gesneden
2 courgettes, in lange plakken gesneden
2 rode pepers, zonder zaadjes, in ringetjes
4 el olijfolie
6 takjes tijm (blaadjes)
1 el bruine basterdsuiker
2 teentjes knoflook, fijngehakt
gemalen peper naar smaak
4 eieren
2 takjes peterselie, fijngehakt
3 el verse koriander, grof gehakt
snufje cayennepeper
bakplaat bekleed met bakpapier

Vegetarische Turkse groenteschotel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de komijnzaadjes in een koekenpan zonder olie. Draai het vuur zacht en voeg de ui met de olijfolie bij de zaadjes. Bak de ui een paar minuten mee.

Leg de paprika’s, tomaten, courgettes en rode pepers op een bakblik en besprenkel met olijfolie. Strooi de tijmblaadjes erover. Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en snijd de courgette in kleinere stukjes.

Verwarm nog wat olie in een ruime pan en doe alle geroosterde groenten, de basterdsuiker en de gebakken ui met komijnzaadjes erin. Voeg ook de knoflook toe en bak alles een paar minuten op zacht vuur. Schenk wat water in de pan om een dikke saus te krijgen. Kook dit 15 minuten op halfhoog vuur door. Proef en breng op smaak met gemalen peper.

Maak 4 kuiltjes in de groentesaus en breek daar de eieren in. Leg het deksel op de pan en laat de eieren naar smaak, hard of zacht, gaar worden. Strooi voor het serveren de peterselie en de koriander erover en maak af met een snufje cayennepeper. Serveer met pitabrood of Turks brood.

Vegetarische Turkse groenteschotel Vegetarische Turkse groenteschotel 3


MEER VEGETARISCHE RECEPTEN…