Vegetarische Surinaamse roti

– De vegetarische Surinaamse roti is een recept van Vegetarisch eten is een feest, en de roti pannenkoeken is een recept van Happy Chief Cook, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt
350 gram aardappelen (vastkokend), in stukjes van 2 cm
150 gram sperziebonen of kousenband, in stukjes van 2 cm
olijfolie
1 bakje vegetarische gehakt
1 el tomatenpuree
1 el (Surinaamse) kerriepoeder
1 groentebouillontablet
peper
150 ml water, of iets meer
4 roti pannenkoeken (verkrijgbaar bij de toko en ook bij sommige supermarkten)

Voor de roti pannenkoeken

250 gram tarwebloem,
half zakje dr. Oetker bakpoeder
extra bloem om deeg te rollen
¼ tl zout
50 ml zonnebloem olie
1 kopje lauwwarm water
extra zonnebloem olie voor het bakken van de roti

Voor de roti vulling

60 gram gele linzen
1 el in droge koekenpan gebakken komijnzaad en daarna gemalen in een vijzel
1 teen knoflook (fijngehakt)
kwart ui (gesnipperd)
¼ tl vers gemalen witte peper,
¼ el masala (Surinaamse kerriepoeder)
¼ tl  tl suiker

Verwarm de olie in een koekenpan en smoor de uien, knoflook en rode peper tot de ui glazig is. Voeg het vegetarische gehakt toe en laat het meebakken. Voeg kerriepoeder, tomatenpuree, de aardappelen en de bonen toe. Bak nog 2 – 5 minuten. Voeg 150 ml water en een groentebouillontablet toe en laat het afgedekt 25 minuten sudderen. Voeg eventueel nog wat water toe indien nodig. Breng het geheel op smaak met peper en serveer met de roti pannenkoeken.

Roti pannenkoeken en vulling
Linzen wassen, en in pan doen met zoveel water dat de linzen net onder staan. Knoflook, stukje ui, peper en  de gemalen komijnzaad (djinten) en suiker toevoegen. Zacht laten koken tot het vocht verdampt is, en dan af laten koelen.

In een kom 250 gram tarwemeel, een kuil in midden maken  en olie, bakpoeder en zout toevoegen. Alles goed mengen met een keukenmixer met deeghaken.
Giet langzaam in een dun straaltje het lauwwarme water toe terwijl alles goed gekneed wordt met de deeghaken. Net zolang lauwwarm water toevoegen en kneden tot het deeg stevig geworden is en van de haken net niet loslaat. Deeg 10 minuten laten rusten . Van het deeg balletjes vormen ter grootte van een groot ei. Een kuil in het midden maken. Deeg vullen met 1 el linzen.

Deeg dicht vouwen, en met de handpalm platdrukken (vulling verdelen over het rondje). Op een met bloem bestoven aanrecht mooi rond uitrollen tot een pannenkoek met een deegroller, of als u deze niet heeft met de handpalm uitdrukken tot een pannenkoek. Herhaal dit met de rest van het deeg.

Koekenpan eerst heet maken daarna het vuur matigen. Koekenpan insmeren met olie. Roti-pannenkoek in de pan, en de bovenkant insmeren met olie. Roti omdraaien, weer insmeren en omdraaien (in totaal 3x). Niet te lang aan één kant laten bakken. De roti met een spatel elke keer omdraaien totdat ze een beetje bruin beginnen te worden, en daarna op het bord leggen. Telkens afdekken met schone theedoek, tot alle roti’s gebakken zijn.


MEER VEGETARISCHE RECEPTEN…