Vegetarische risotto met prei en champignons

– Een recept uit het boek ‘minibijbel vetarme vegetarische gerechten’ van Anne Sheasby, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

250 gram prei
250 gram kastanjechampignons
2 el olijfolie
3 teentjes knoflook, geperst
1 grote rode ui, grof gesnipperd
350 gram risotto rijst
1,2 liter groentebouillon
fijn geraspte schil van 1 citroen
3 el citroensap
50 gram geraspte belegen kaas (optioneel)
2 el verse bieslook, geknipt
2 el verse fijngehakte peterselie
gemalen peper naar smaak

Vegetarische risotto met prei en champignons

Halveer de preien in de lengte en was ze goed. Snijd de prei helften in halve ringen. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in vieren. Verhit 1 el olie in een pan met anti aanbaklaag en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de prei, champignons en gemalen peper naar smaak toe en bak alles 10 minuten op matig vuur. Schep het mengsel uit de pan op een bord. Doe 1 el olie in de pan en bak de ui 5 minuten. Tot de ui zacht en goudbruin is. Voeg de rijst toe en bak alles 1 minuut tot de korrels doorzichtig worden en bedekt zijn met olie. Voeg een schep bouillon toe en kook onder af en toe roeren  tot het vocht is opgenomen.

Voeg de bouillon beetje bij beetje toe. Voeg pas weer nieuwe bouillon toe als de vorige hoeveelheid is opgenomen. Het duurt ongeveer 30 minuten tot alle bouillon is opgenomen. De risotto is dan dik en romig en de rijst gaar maar niet kleverig.

Voeg vlak voor het serveren de prei en champignons toe. Roer citroensap en citroenrasp erdoor. Strooi de kruiden over de risotto en voeg eventueel meer peper toe. Serveer de risotto meteen. Serveer eventueel met geraspte belegen kaas.

Vegetarische risotto met prei en champignons


MEER RECEPTEN…