Vegetarische quinoaburgers met kyopolou

– De quinoaburgers met kyopolou is recept van Wessalicious en de ras el hanout is een recept van Simone’s Kitchen , aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

275 gram notenrijst
4 spelt bollen

Voor de quinoaburgers

150 gram quinoa
80 gram bloem
1 groentebouillonblokje
2 teentjes knoflook
1 limoen
3 takjes verse koriander
1 theelepel gedroogde munt
2 eetlepels volle yoghurt
2 kleine eieren
1 tot 2 eetlepels ras el hanout*

Voor de kyopolou

1 aubergine
2 rode chilipepers
3 teentjes knoflook
1 eetlepels rode wijnazijn
35 gram tomatenpuree
150 ml water
peper
olijfolie

*Voor de ras el hanout

2 el korianderzaadjes
2 el komijnzaad
1 el kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl kurkuma
1 tl zwarte peper
1 tl kardemom

Verder nodig

kom
bakpapier
bakplaat
ronde uit-steker

Quinoaburgers met kyopolou

Quinoaburgers
Kook de quinoa samen met het groentebouillonblokje volgens de bereidingswijze op de verpakking. Laat de quinoa afkoelen en ga verder met het recept.

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm de oven voor op 200º en bedek een bakplaat met bakpapier. Hak de knoflook en koriander fijn en doe deze in een kom. Voeg er het sap van de limoen, de yoghurt, eieren en ras el hanout aan toe. Meng kort en voeg er dan de afgekoelde quinoa aan toe. Breng op smaak met peper en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Blijf dit doen tot je een stevige masse verkrijgt waar je een burger van kunt kneden. Voeg eventueel extra bloem toe indien nodig, denk er dan wel aan extra te kruiden

Maak (met uit-steker) vier gelijke burgers van de massa en leg ze op de bakplaat (met bakpapier). Bak de burgers in 20-25 minuten af tot ze goudbruin zijn op 200º in het midden van de oven.

Kyopolou
Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes en hak de chilipepers en knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de chilipepers, knoflook en aubergine toe. Roerbak 2 minuten en blus met de tomatenpuree, meng dit grondig voor 1 minuut. Blus met het water en rode wijnazijn en meng kort.

Laat dit 15 minuten zachtjes inkoken op een middelhoog vuur. Kruid daarna met peper.

Ras el hanout
Doe de koriander en komijn in een droge koekenpan en rooster tot ze geurend zijn. Doe over in een vijzel en maal ze fijn. Meng met de andere ingrediënten en bewaar in een afgesloten pot voor een paar maanden.

Afwerking
Halveer de sesambollen horizontaal in de lengte. Smeer een beetje kyopolou op de bodem aan de binnenkant. Leg er de quinoaburger op en werk af met 1-2 eetlepels kyopolou. Dek af met de bovenkant van het broodje.

Serveer warm en samen met de rijst en de overige kyopolou.

Quinoaburgers met kyopolou


MEER VEGETARISCHE RECEPTEN…