Vegetarische pashtida met courgette

– Een recept uit het tijdshrift Delicious, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:

Voor het zanddeeg

170 gram bloem en bloem om uit te rollen
100 gram koude boter, in blokjes en extra om in te vetten
snufje zout
1 eidooier
water uit de koelkast
springvorm doorsnede 24 cm en bakbonen

Voor de vulling

1 el olijfolie en extra om in te vetten
1 ui, fijngesnipperd
2 courgettes, in de lengte in dunne linten geschaafd
8 groene asperges, zonder de houtige onderkant
150 gram erwten
4 geklutste eieren
100 ml melk
100 ml slagroom
100 gram feta, verkruimeld
peper naar smaak
handvol muntblaadjes en extra voor garnering
2-3 el paneermeel
2 el geraspte belegen kaas

Zeef voor het zanddeeg de bloem en een snufje zout in een kom, doe de boter erbij en wrijf tot kruimels. Voeg de eidooier en 2 el ijskoud water toe en roer met een mes tot de kruimels beginnen te klonteren. Kneed daarna met je handen tot een samenhangend deeg. Misschien moet je nog wat water over de droge bloemplekken sprenkelen, maar gebruik zo weinig mogelijk water, anders wordt het deeg taai. Vorm het deeg tot een platte schijf, wikkel in plastic folie en leg voor gebruik 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. Vet de taartvorm in, beleg met bakpapier en vet dit ook in. Rol het deeg op een licht met bloem betoven werkvlak uit en bekleed hiermee de taartvorm. Scheur een stuk bakpapier af , maak er een prop van, vouw het weeropen en leg het op het deeg in de taartvorm. Vul de taartvorm met bakbonen (of bonen, rijst, schone knikkers) en zet hem ongeveer 15 minuten  in de oven tot het deeg aan de randjes droog is geworden. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5 minuten tot ook de bodem droog is. Zet apart en laat afkoelen. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.

Bereid de groenten voor terwijl het deeg in de oven staat. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 15 minuten zacht en glazig. Haal de ui uit de pan en zet apart. Doe de courgettelinten in de pan en bak 3 minuten. Breng een pan water aan de kook en kook de asperges 2 minuten. Voeg de erwten toe en laat nog 2 minuten koken. Haal de pan van het vuur en doe de groenten meteen in koud water zodat ze niet doorgaren.

Meng de eieren met de melk, de room, de feta, de munt en wat zwarte peper. Bestrooi de deegbodem met het paneermeel. Verdeel de ui, de courgette, de asperges en de erwten over het deeg. Schenk het eimengsel erover en bestrooi met geraspte kaas.

Bak de taart 30 minuten. Verhoog de oventemperatuur tot 200 graden en bak de taart nog 10 minuten (of tot de vulling is gestold en de bovenkant goudbruin is. Garneer met extra munt. Laat de taart 10 minuten afkoelen en serveer hem warm. Of laat hem helemaal afkoelen. Lekker met een groene salade.


MEER VEGETARISCHE RECEPTEN…