Vegetarische mediterrane groentetaart

– Een recept van AH Allerhande, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

½ bol knoflook (6 hele tenen)
5 el olijfolie
2 aubergines
1 grote spitskool
½ bakje tijm (15 gram)
400 gram spinazie
1 potje gegrilde paprika (295 gram)
50 gram pijnboompitten
400 gram cannellinibonen
250 gram cherrytomaten aan tak
peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een stukje van de bovenkant van de halve knoflookbol en leg de bol in de ovenschaal. Besprenkel met 1 el olijfolie. Pof in 45 minuten gaar. Controleer na 30 minuten op gaarheid. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van ½ cm dik. Gril de aubergine in delen in de grilpan 6 minuten. Keer halverwege.

Haal ondertussen 4 a 5 buitenste bladeren van de spitskool en snijd de harde kern eruit. Kook de bladeren 4 minuten in ruim kokend water. Spoel af met koud water (blancheren). Laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier. Ris ondertussen de blaadjes van de tijm. Verhit 2 el olie in de pan. Voeg de spinazie in delen toe en laat omscheppend met de helft van de tijm in 3 minuten slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk het vocht eruit. Breng op smaak met peper.

Snijd de paprika in repen van 2 cm breed. Maal de pijnboompitten en de rest van de tijm in de keukenmachine. Laat de bonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte knoflooktenen eruit. Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper.

Bekleed de springvorm met de kool. Houd 1 koolblad achter. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan. Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie. Vouw het achtergebleven koolblad eroverheen. Druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover. Zet de springvorm op een bakplaat. Leg de tomaten met tak op de bakplaat naast de springvorm. Bak de groentetaart 30 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en maak de springvorm los. Leg de taart op een platte schaal en garneer met de tomaten. Serveer direct. Snijd aan tafel met een scherp mes in punten.


MEER VEGETARISCHE RECEPTEN…