Uruguayaanse pastel de papas

– De pastel de papas is een recept van Wereldgerecht en de pittige salsasaus is een recept van Eetspiratie, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

voor de pastel de papas

500 gram gemengd gehakt
2 uien
1 rode chili peper
3 tenen knoflook
6 el pittige salsasaus
2 hardgekookte eieren, in plakjes
150 gram geraspte kaas
1000 gram romige aardappelpuree van zoete aardappel
50 ml crème fraîche
75 gram olijf in plakjes
bakboter

voor de pittige salsasaus

1 blikje biologische gepelde tomaten
1 rode ui
1 rode peper met de zaadjes (eventueel een groene peper erbij kan ook)
½ theelepel komijn
1 teen knoflook
sap van 1 limoen
snufje cayenne
1 tl korianderzaad
paar takjes verse koriander
snufje suiker

Pastel de papas
Maak eerst de aardappelpuree. Schil de aardappels, doe ze in stukjes en kook tot ze gemakkelijk ingeprikt kunnen worden met een vork. Stamp de aardappels fijn. Voeg 50 gram crème fraîche toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de eieren (8 minuten). Hak de uien, knoflook en het pepertje fijn. Fruit deze op een laag vuur ca 10 minuten. Rul in een andere pan het gehakt op hoog vuur. Voeg salsasaus en op het laatst ook de olijven toe. Haal van het vuur. Meng het gehakt met het uimengsel.

Doe een stuk bakpapier in een springvorm. Vet het papier en de springvorm in met wat bakboter.
Doe een dun laagjes aardappelpuree op de bodem. Gooi alle gehakt er bovenop. Leg de plakjes ei bovenop het gehakt en daar bovenop weer een laag aardappelpuree. Bestrooi de taart met de kaas. Zet de taart in de oven tot de kaas gesmolten is. Snijd de rand van de taart los van de zijkant voordat je de springvorm opent.

Pittige salsasaus
Kneus de korianderzaadjes en de peperbolletjes in een vijzel (of plet ze met de zijkant van een groot mes). Voeg het snufje suiker, de komijn en de cayennepeper toe. Doe de gepelde tomaten in een blender en voeg, het kruidenmengsel, de ui, de knoflook, de rode peper, de verse koriander en het limoensap toe.

Blendt het tot een mooie saus, als er wat grotere stukjes in blijven zitten is dat niet erg, dat is juist lekker! Bewaar de saus in een goed schoongemaakte glazen pot in de koelkast. Hij is ongeveer 5 dagen houdbaar. De saus is ook lekker bij Mexicaanse wraps of bij gegrild vlees.

Buen proveche!


MEER RECEPTEN…