Tsjechische katuv sleh

‘Beulszweep’

De gerechten uit de Tsjechische keuken zullen je positief verrassen en zorgen gegarandeerd voor een goede bodem. De Boheemse keuken bestaat van oorsprong uit stevige gerechten met ingrediënten als aardappel, kool, meeldeeg en vlees. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Tsjechen, die dan ook warm en uitgebreid is. (bron: www.weekendjenaarpraag.nl)

– De katuv sleh is een recept van Labuznik en de bramboraks is een recept van Smulweb, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram varkensvlees (b.v. hamlappen)
1 ui, grof gehakt
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
2 paprika’s
2 augurken
erwten naar smaak
1 el runderbouillon
1 el ketchup

Voor de marinade

1tl komijn
1 tl koriander
1 tl basilicum
1 tl  koriander
1 el olijfolie
1 el sojasaus
2 theelepels Sambal Oelek

Voor de bramboraks

500 gram aardappels
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 ui, fijngesnipperd
50 gram bloem
2 eieren
1,5 dl zonnebloemolie
oregano naar smaak
peper naar smaak

Katuv sleh
Doe de ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een grote kom en roer goed. Snijd het vlees in reepjes en laat het minimaal 2 uur marineren. Maak een beetje olie warm in de pan en bak het gemarineerde vlees gedurende 5 minuten op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en roerbak het geheel nog 5 minuten. Voeg de erwten en augurken toe en bak  even kort mee. Voeg tot slot een eetlepel bouillon en een eetlepel ketchup toe en warm nog even goed door.

Lekker met bramboraks (aardappelkoekjes).

Bramboraks
Schil de aardappelen en rasp ze grof. Was de aardappelsliertjes in koud water, laat goed uitlekken. Voeg geklopte eieren, melk en gezeefde bloem toe. Vermeng met ui, knoflook, verse peper en oregano.

Schep met de juslepel ronde platte pannenkoekjes met een doorsnee van ca. 8 cm in de hete olie en bak ze aan beide kanten knapperig goudbruin. Serveer ze warm.

Dobrou chut!


MEER RECEPTEN…