Trinidadiaanse pelau

– Een recept van Cooking with Ria, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 kop groene kidneybonen (gewassen en uitgelekt)
3 pond kipstukken (gehele kip gesneden, dijen of drumsticks)
1 el tomaten ketchup
1 stengel selderij, gesneden (ongeveer ¾ kopje)
1 rode paprika, gesneden (ongeveer ¾ kop)
1 medium wortel, in blokjes (ongeveer ¾ kopje)
2 kopjes rijst, (liefst parboiled rijst) gewassen en uitgelekt
1 el olijfolie
3 el bruine suiker
400 ml kokosmelk
1 tot 2 kopjes water of minder, houd achter de hand
peper naar smaak

Voor de groene kruiden

4 grote tenen knoflook
4 bosuitjes, gehakt (ongeveer 1 kop)
1 bosje tijm
1 medium ui, gehakt (ongeveer ¾ kop)
1 chilipeper (niet heel erg pittig) of madame jeanette (erg pittig)

Doe de knoflook, lente ui, tijm, ui en chilipeper- of madame jeanette peper in de blender en maal fijn. Voeg de helft van de groene kruiden (de andere helft achterhouden), ketchup en peper naar smaak toe. Meng goed om de kip met de kruiden te bedekken. Marineer minimaal een uur. Snijd ondertussen de groenten en kook de worteltjes 5 minuten voor.

Verhit een el olijfolie en voeg ook de suiker toe. Roer tot de suiker gesmolten is (laat het niet zwart worden of gaan roken). Voeg de gekruide kip toe en bruin ongeveer 5 minuten, draai de kip regelmatig.  Voeg de rijst toe, roerbak 3 minuten; Blijf vaak roeren om te voorkomen dat het aanbakt. Voeg bonen, blokjes paprika, wortel, selderij en de rest van de groene kruiden toe. Meng goed. Roerbak gedurende 1 minuut. Voeg de kokosmelk en peper naar smaak toe. Meng goed.

Plaats de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 40 minuten sudderen tot de rijst is gekookt en alle vloeistof is verdampt.

Enjoy your meal!


MEER RECEPTEN…