Top 5 Europese steden

MINKE WINK

Europa is mooi, Europa is veelzijdig. Europa is voor mij hét continent van de stedentripjes. Wanneer ik veel vakantiedagen heb zoek ik het verderop maar voor een lang weekend of zelfs maar twee vrije dagen ben ik ergens in Europa te vinden. Niet reizen is geen optie voor mij. Europa heeft namelijk ook heel veel te bieden en er zijn genoeg goedkope vluchten naar talloze veelzijdige bestemmingen vanuit Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam of Bremen.

Mijn top 5 van favoriete Europese steden tot nu toe deel ik in deze blog.

Budapest

De hoofdstad van Hongarije, één van de mooiste steden in het oosten van Europa. Het heuvelachtige Buda met al zijn burchten en het vlakke Pest waar het winkel- en zakencentrum zich bevindt vormen samen de stad Budapest die in tweeën wordt gesplitst door de Donau rivier.

Aan deze rivier staan schitterende oude gebouwen en de klassieke stadsbruggen over de rivier verbinden beide stadsdelen met elkaar. Imposante brede straten worden afgewisseld door schilderachtige stadsdelen met kleine straatjes en steegjes.

Praag

Het sprookjesachtige Praag verdient ook een plekje in deze lijst. De hoofdstad van Tsjechië wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is gelukkig intact gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Praag heeft een prachtig historisch centrum met heel veel oude gebouwen. De stad wordt daarom ook wel gezien als één groot openluchtmuseum en staat, volkomen terecht, volledig op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het oude centrum met zijn gezellige pleinen en kleine straatjes geeft de stad echt ontzettend veel charme.

Het romantische Praag is een mix van gotische kerken, oude paleizen en barokke gebouwen. Je kijkt echt je ogen uit je hoofd in deze schitterende Gouden Stad met zijn talloze torens en koepels, statige bruggen over de rivier de Moldau en onvergetelijke panorama’s. Nog een pluspunt, de stad is relatief goedkoop vergeleken met veel andere Europese steden.

Berlijn

Berlijn is een van mijn favoriete steden in Europa. Ondanks dat de stad een grauw en donker verleden heeft gekend is het op dit moment een van de populairste steden voor een stedentripje. En terecht! Weinig steden zijn zo fascinerend als Berlijn. Wereldwijd is Berlijn bekend van de Berlijnse muur en zijn gruwelijke verleden, maar na de val van de Muur is deze stad in heel veel opzichten positief veranderd.

Het contrast tussen het verleden en het heden is hier zo groot en indrukwekkend. Moderne gebouwen en monumentale panden wisselen elkaar af en het nachtleven is werkelijk waanzinnig. Berlijn is hip en trendy en absoluut een bezoek waard.

Valencia

Wat een heerlijke stad! Valencia wordt ook wel de sinaasappelstad van Spanje genoemd omdat de vele sinaasappelbomen een heerlijke geur door de stad verspreiden wanneer deze in bloei staan. De zon schijnt hier bijna altijd en het strand is om de hoek. Valencia is na Madrid en Barcelona de derde stad, en mijn favoriete stad, in Spanje.

In het oude centrum vind je talloze barretjes en paellarestaurantjes waar Valencia zo bekend om staat. Het Spaanse festival Las Fallas dat elk jaar in maart plaatsvindt moet je ook echt een keer meemaken. Dit unieke feest met grote beelden van papier-maché zet de stad letterlijk in vuur en vlam.

Istanbul

Mijn favoriete stad allertijden. Ik ben verliefd op Istanbul en raak nog steeds niet uitgekeken op deze stad. Istanbul is de enige stad in de wereld die op twee continenten ligt, namelijk Europa en Azië, met als natuurlijke grens de Bosporus rivier.

Hoewel de Europese kant bekender is en meer toeristische bezienswaardigheden bevat is ook de Aziatische kant geweldig om te bezoeken. Beide delen hebben een geheel eigen karakter en met de lokale veerboot ben je in mum van tijd aan de andere kant van de Bosporus.