Tips voor een lange vlucht

TINEKE WINK

Ik staar naar het scherm voor me: nog 1 uur en 47 minuten.  Ik kan niet wachten tot de tijd verstreken is. Dat ik eindelijk mijn benen kan strekken, de frisse lucht in kan ademen en verlost ben van het vliegtuigeten en mijn medepassagiers. Maar bovenal verlost ben van de verveling. Na 7 uur vliegen ben ik helemaal klaar met stilzitten.

Het moge duidelijk zijn, ik ben geen fan van vliegen. Het is dat het nodig is om (snel) op de plek van bestemming te komen, anders zou ik liever een ander vervoersmiddel kiezen. Niet omdat ik vliegangst heb (ik voel me veiliger in een vliegtuig dan in een auto), maar vanwege de vele vliegtuigongemakken die bij een vlucht horen. Maar ik heb zo langzamerhand wel manieren gevonden om ermee om te gaan. Hieronder mijn tips om een lange vliegreis zo aangenaam mogelijk te maken.

Neem oordopjes mee!

De grootste vliegtuigirritatie? Huilende baby’s! Het geluid van een huilend kind gaat door merg en been. Oordopjes dempen het geluid nog enigszins. Naast huilende baby’s heb je ook nog eventuele luidruchtige medepassagiers die je (nacht)rust verstoren. Aan deze mensen kun je nog wel vragen of het iets zachter kan, maar niet aan een moeder die haar kind probeert te troosten. De situatie accepteren is het beste wat je kan doen. Mijn tip is: doe oordopjes in (of kijk een film) en probeer je ervoor af te sluiten. Het houdt op. Ooit. En na de vlucht ben je het zo weer vergeten.

Niet in het midden zitten

Tegenwoordig moeten passagiers die in Economy class reizen een meerprijs betalen als ze van te voren een stoel willen reserveren. Ik vind dat toch een beetje zonde van mijn geld, dus ik gok er maar gewoon op dat ik niet in het midden hoef te zitten. Maar mocht je dat absoluut niet willen, reserveer dan een stoel! Voor een paar tientjes extra kun je ook upgraden van Economy naar Comfort = meer beenruimte. Het midden voelt voor mij claustrofobisch, omdat je niet zonder je medepassagier vragend aan te kijken naar de wc kan gaan. En als die persoon slaapt voel je je toch wat bezwaard. Ook die armleuningen zijn dan een probleem. Als je aan het gangpad of het raam zit, weet je dat in ieder geval een armleuning van  jou is. In het midden heb je deze zekerheid helaas niet. Ik zit het liefst aan het gangpad. Armleuning voor mezelf, ik kan mijn benen kwijt en naar de wc wanneer ik wil.

Contant geld mee

Een wijze les die ik na een vlucht heb geleerd – neem contant geld mee! Geld kan een vlucht al veel aangenamer maken. Als je het standaard vliegtuigvoer niet lekker vind kun je altijd nog een broodje kroket eten, altijd goed. Ook moet je bij sommige luchtvaartmaatschappijen (zoals TUIfly) 10 euro betalen om het Entertainment Systeem te activeren. Het aanbod vind ik niet altijd geweldig (How I Met Your Mother is leuk, maar niet als je het al 10 x hebt gezien) maar het helpt je wel de vlucht door. Drie films en je bent zo 5 uren verder. Die boeken bewaar ik liever voor het strand.

Oogdruppels/bril

Door de hoge druk en de droge lucht in een vliegtuig gaan je ogen enorm uitdrogen. Hierdoor gaan na een paar uur mijn lenzen niet meer lekker zitten. Handig is dan om je bril mee te nemen en eventueel oogdruppels. Het liefst verruil ik mijn bril na de vlucht meteen weer in voor mijn lenzen, maar dat is niet verstandig. Ik probeerde mijn lenzen weer in te doen na een lange vlucht en dat prikte gigantisch. Zo uitgedroogd waren mijn ogen. Toch maar even een nachtje wachten.

Neem een slaappil

De beste manier om een lange vlucht fijn door te komen is door te slapen! Ik ben niet iemand die overal maar in slaap kan vallen. Zo ben ik altijd jaloers op mensen die altijd en overal kunnen slapen. Van die mensen die naast je meteen als een blok in slaap vallen en de hele reis niet meer wakker worden. Hoe doen ze dat? Ik heb een paar jaar geleden in Thailand de slaappil ontdekt. Die kun je daar zonder recept verkrijgen voor 1 of 2 euro. Ik neem alleen een slaappil op lange nachtvluchten. Ze hebben een remmende werking op het zenuwstelsel, waardoor je sloom en slaperig wordt. Het is niet zo dat ik door de slaappil meteen 6 uren knock-out ben. Ik word nog wel vaak wakker, maar door de versufte toestand krijg ik veel minder mee van alles wat er om me heen gebeurd. De uurtjes vliegen voorbij en ook al heb ik niet het idee dat ik diep slaap, wakker ben ik ook niet.


MEER WiNK WRiTES…