Tinder, een modern sprookje

TINEKE WINK

Er verschijnt een hele leuke man op mijn beeldscherm. Blond haar, blauwe ogen, brede glimlach. Het zou zo het broertje van Chris Zegers kunnen zijn. Ik swipe naar rechts en yes, we zijn een match! We kletsen wat en er wordt bijna een date gepland… Maar als ik een paar dagen later weer op Tinder kijk is hij ineens onvindbaar…Heeft hij mij verwijderd? En, waarom? Hmm oké niet getreurd, want ik heb ook een berichtje van een nieuwe match. Wauw, die mag er ook zijn. Wie is Chris ook alweer?

Medekandidaten

Ik las laatst in de Cosmopolitan een treffende tekst over Tinder: “Het probleem met Tinder en andere datingsites en apps is dat het een partner vinden zo vrijblijvend maakt. Naar rechts (Ja!) of naar links (nee!) vegen kan aanvoelen als een spel waarin de gezichten op je scherm eerder medekandidaten zijn dan echte mensen.” Je zwijgt die ene leuke Jan alweer dood omdat er een Kees is die net iets betere foto’s heeft.

Zo’n enorme hoeveelheid opties zorgt voor besluiteloosheid. In de randstad, waar ik woon, stikt het van de (leuke) vrijgezellen. En doordat het lijkt alsof er een oneindige hoeveelheid mannen of vrouwen bestaat, doet iedereen veel minder moeite. Klikt het niet direct? Niet getreurd, op Tinder maar weer even verder swipen…Een date vinden an sich is dus niet zo ingewikkeld. Maar iemand vinden die knap, lief en natuurlijk ook normaal is, is wel een uitdaging. En er dan ook nog voor gaan – zonder dat een van ons afgeleid raakt door de duizenden andere opties die er zijn – lijkt bijna onmogelijk. Bijna, want er zijn ook succesverhalen.

Egostreling

Ik ontdekte Tinder nadat ik van een lange reis weer tijdelijk in Friesland ging wonen. Ik had nog geen baan en verveelde me. Maar het viel tegen. Binnen no time waren de jongens in mijn omgeving al “op” en viel er niks meer te swipen. Toen ik in Haarlem ging wonen werd Tinder al veel interessanter. De keuze was ineens reuze. Toch deed ik het vooral voor de lol en, toegegeven, een klein beetje om mijn ego te strelen. Voor vriendin Welmoed (27) was haar verbroken relatie reden om eens een kijkje op Tinder te nemen. “m’n ex ging ook op Tinder en nieuwsgierig als ik was kon ik niet achterblijven. Ik was nog helemaal niet toe aan een relatie, maar positieve aandacht is sowieso niet verkeerd!”

Selectieprocedure en afknappers

Allereerst kijk ik naar iemand zijn ogen en lach. Er moet sowieso een foto tussen zitten waar iemand breeduit op lacht. Een afknapper vind ik de spiegelselfies met blote borstkas (kijk mij eens afgetraind zijn), een jongen die een vis gevangen heeft (hell no) en extreem bewerkte hipster foto’s (wat wil je hiermee aantonen?). Mijn vriendinnen zijn het daar unaniem over eens. Vriendin Ingrid (29) voegt daar nog aan toe: “niet alleen maar foto’s met vrienden, dus dat je er moeilijk uit kunt halen wie het nu is. Ook foto’s van motors, auto’s en baby’s zijn een no go (heeft ie een kind of is het zijn neefje?)” Wat vinden mannen eigenlijk afknappers bij vrouwen? Een match zei ooit tegen mij – “eindelijk weer eens een ouderwetse filter in plaats van een paar ogen die in een roze ovaal drijven.” Dat zag ik maar als compliment. Blijkbaar zijn er ook veel vrouwen die zich helemaal uitleven met bewerkingsapps. Ruud (30) heeft ook wel een rijtje afknappers bij vrouwen: “katten, te veel make-up, kinderen, foto’s met een andere man (is het haar (ex)vriend?), alleen maar foto’s van stappen (te onvolwassen) of alleen maar onduidelijke foto’s (wat heb je te verbergen?)”

Katten, die heeft Welmoed gelukkig niet. Zij vond in Ruud haar droomman – zij zijn het bewijs dat liefde via Tinder mogelijk is. “Ik vond zijn profieltekst een tikkeltje fout (dames, is je kat echt zo belangrijk dat die op je profiel moet?), maar zijn foto’s waren stoer, maar ook zacht en avontuurlijk. Ik hoefde niet lang na te denken voor ik naar rechts swipete”. En dat was andersom ook het geval. Ruud (30): “Mijn eerste gedachte was – wauw, zij is het voor mij. Ze stak er voor mij echt met kop en schouders bovenuit. Ik was ontzettend blij toen ze mij ook geliked had.”

En dan is er een match…en nu?

Aan foto’s kun je soms wel zien of iemand alleen uit is op een leuke date (dus seks) of op zoek is naar iets serieus. Denk aan mannen die op elke foto met een rits vrouwen op een of ander hip feest op Ibiza staan afgebeeld. Daar hoef je niet zoveel van te verwachten (op de langere termijn). Voor mij moet er een tussenweg zijn. Ook geen wanhopige mannen waar op hun voorhoofd staat geschreven dat ze een relatie willen. Het is me een paar keer door een match gevraagd of ik een relatie zoek of ‘gewoon’ een leuke date wil. Ik denk dan altijd aan het fragment aan de film ‘alles is liefde’ – Nou.. ik sta eigenlijk op de ware te wachten- Wie niet he? de vraag is wat doen we in de tussentijd? Ik zit nu nog in een levensfase waarin ik het leuk vind om vrijgezel te zijn, maar als mijn Tinderprins nu op zijn witte Vespa voorbij komt zeg ik geen nee.

De meeste openingszinnen vallen in de categorie hi/hoi/hey/hoe gaat het/lekker weekend gehad/waar kom je vandaan of een compliment over het uiterlijk of een opmerking over een foto. Dat doe ik zelf ook. De ene keer wordt je dan doodgezwegen, een andere keer wordt er wel op gereageerd. Ik maak me daar zelf ook schuldig aan. Het gebeurt vaak genoeg dat een gesprek stilvalt. Dan heeft een van ons geen zin meer om te reageren of om een nieuw onderwerp aan te knopen.

Ruud sprak al vrij snel uit dat hij het wel zag zitten om een drankje te doen met Welmoed. Maar hij ging eerst op wintersport, dus ze moesten even geduld hebben voor ze elkaar zouden zien. Er volgden leuke gesprekken, maar Ruud moest eerst nog wel door de stemselectie komen. Ruud: “Ze zei dat ze mijn Twentse accent nog niet had gehoord en dat dat wel een spelbreker kon zijn. Zoals het uitspreken van “cooolaaa”. Toen heb ik samen met mijn broertje een video opgenomen waarbij ik eerst met mijn snowboard over een schans sprong en daarna op mijn beste ABN vroeg of ze een glaasje “cola” met mij wilde drinken. Daarna wilde ik een video van haar beste yoga move. Toen was het ijs wel gebroken.”

En dan…op date

Mijn eerste Tinderdate is eigenlijk geen date te noemen. Hij valt meer in de categorie “kortste ontmoeting ooit”. Ik liep richting de Bijenkorf waar we hadden afgesproken toen ik een app van hem kreeg dat hij 10 minuten later zou zijn en dat hij me zo wel zou vertellen waarom. Toen hij voor me stond (een nerdy en veel minder knappe versie van zijn profielfoto) deed hij zijn verhaal uit de doeken. Iets over de fundering van zijn appartement dat niet goed bleek. Hij gooide met allemaal termen waar ik niets van snapte en het verhaal was super warrig. Hij zei “sorry ik kan me hier niet overheen zetten, dit is echt een klap voor mij”. Nadat hij zijn verhaal had gedaan was het stil. Oke en nu? Zei ik. Hij durfde me nauwelijks aan te kijken dus ik zei zelf maar – “misschien is het beter dat ik naar huis ga”. Het zag er niet echt naar uit of het nog een gezellige avond zou gaan worden. In de trein appte hij me nog – dat hij er stuk van is en aan het huilen(!) was. Ik dacht echt – wat moet ik met deze informatie? De dagen erna appte hij me nog en hintte nog op een echte date. Van mij hoefde het niet. Ik was er al helemaal klaar mee nadat ik een screenshot van zijn blote torso opgestuurd kreeg die duidelijk ook naar andere vrouwen was gestuurd. We hadden voor die ontmoeting een week lang geappt en daar leek het wel te klikken, hoe anders kan het zijn in real life.

Gelukkig heb ik ook leuke dates via Tinder gehad met normale jongens. Maar heb nog bij niemand gedacht – “jou zal ik nog wel een keer willen zien”. En dat heb ik met dates buiten Tinder om veel vaker. Dan weet ik al hoe een persoon is voor ik met iemand besluit te daten. Bij Tinder heb ik veel minder voorkennis. Welmoed had meer geluk met haar date Ruud. Al verliepen niet alle dates even soepel. Ruud over de eerste date met Welmoed: “Ik ben niet zo’n held in gespreksvoering en Welmoed geeft op het hbo les in gesprekstechnieken. Je kunt dus wel ongeveer raden hoe het gespreksevenwicht lag. Ik heb haar weleens een plaatje gestuurd van een rokerige politie verhoorkamer, het leek wel een kruisverhoor namelijk! :p”.

Ruud vond Welmoed al wel meteen geweldig en heeft alles uit de kast moeten trekken om haar uiteindelijk te veroveren, anders was het zeker geen relatie geworden. Bij Welmoed duurde het namelijk best lang voor ze hem en haar gevoel toe durfde te laten.Ze vond hem al vrij snel de perfecte man, maar toch miste er iets voor haar.Toen daar verandering in kwam klopte het ineens.”Ik kan het bijna niet geloven dat vanuit Tinder, waarin je zo weinig van elkaar ziet en weet, zoiets bijzonders is gekomen!”

Ik heb ook mensen in mijn omgeving die nog nooit op Tinder hebben gezeten omdat ze al jarenlang een relatie hebben. De een moet er niets van weten (“ik zou denk ik niet goed zijn met Tinder, lijkt me doodeng haha”) en de ander zou sowieso op Tinder gaan als ze vrijgezel was geweest. Zoals Ingrid (29). “Ik vind die vleeskeuring altijd wel grappig. En dan samen met vriendinnen in kwestie overleggen waarom iemand wel of niet geliked moet worden. vooral met een drankje er bij.” Vriendin Annarenske (28) ziet zichzelf wel op Tinder gaan maar meer voor de lol. “Ik zou niet zo snel met iemand gaan afspreken via deze weg”.

Het versiermoment

Ik vind het leuk dat Welmoed en Ruud (en nog meer verhalen uit mijn omgeving) bewijzen dat het bestaat – liefde via Tinder vinden. Tegenwoordig is de datingapp Happn in opkomst. Happn laat je mensen vinden die jouw pad hebben gekruist. Je krijgt in deze datingapp alleen matches te zien die in de nabijheid (maximaal 250m) waren van jouw locatie. Ik heb het ook recent op mijn telefoon geïnstalleerd en het bevalt goed tot nu toe. Het is misschien wel leuker dan Tinder. Hoe leuk en grappig deze apps ook zijn, toch kom ik liever iemand ouderwets in de kroeg tegen. Het hele spel van flirten vind ik het leukst. Het oogcontact, wie spreekt wie aan…Het liefst kijk ik iemand in zijn ogen en denk “jij bent leuk” in plaats dat daar Tinder aan vooraf is gegaan. Bij Tinder is de swipe naar rechts al het versiermoment. Maar zoals Ruud en Welmoed elkaar hebben versierd. door middel van het sturen van video’s naar elkaar, is ook wel heel erg leuk en past heel goed bij deze tijd.


MEER WiNK WRiTES…