Surinaamse roti met kip

– Een recept van Happy Chief Cook, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 5 personen

Ingrediënten:

Voor de roti pannenkoeken

250 gram tarwebloem
½ zakje dr. oetker bakpoeder
250 gram extra bloem
¼ theelepel zout
50 ml zonnebloem olie
1 kopje lauwwarm water
extra zonnebloem olie voor het bakken van de roti

Voor de roti vulling

125 gram gele linzen
2 el in droge koekenpan gebakken komijnzaad, gemalen in een vijzel
1 teen knoflook (fijngehakt)
¼ ui (gesnipperd)
½ theelepel vers gemalen witte peper
½ eetlepel masala (Surinaamse kerriepoeder)
½ theelepel suiker

Voor de kip

5 kip drumsticks of iets meer
2,5 el Surinaamse masala (Surinaamse kerriepoeder)
1 kleine verse madam Jeannette peper (fijngehakt), evt. zaadjes verwijderen
1 kippenbouillonblokje
1 tl rietsuiker
4-seizoenenpeper
driekwart ui (gesnipperd)
1 à 2 tenen knoflook (fijngehakt)
5 eetlepels witte wijnazijn

Voor de bijgerechten

3 aardappels in grote blokken gesneden
½ eetlepel masala (Surinaamse kerriepoeder)
½ kippen bouillonblokje
300 gram kouseband
1 rode paprika
½ kippenbouillonblokje
4-seizoenenpeper

Roti
Linzen wassen, en in pan doen met zoveel water dat de linzen net onder staan. Knoflook, stukje ui, peper en de gemalen komijnzaad (djinten) en suiker toevoegen. Zacht laten koken tot het vocht verdampt is, en dan af laten koelen.

In een kom 250 gram tarwemeel, een kuil in midden maken  en olie, bakpoeder en zout toevoegen. Alles goed mengen met een keukenmixer met deeghaken. Giet langzaam in een dun straaltje het lauwwarme water toe terwijl alles goed gekneed wordt met de deeghaken. Net zolang lauwwarm water toevoegen en kneden tot het deeg stevig geworden is en van de haken net niet loslaat. Deeg 10 minuten laten rusten . Van het deeg balletjes vormen ter grootte van een groot ei. Een kuil in het midden maken. Deeg vullen met 1 eetlepel linzen.

Deeg dicht vouwen, en met de handpalm platdrukken (vulling verdelen over het rondje). Op een met bloem bestoven aanrecht mooi rond uitrollen tot een pannenkoek met een deegroller, of als u deze niet heeft met de handpalm uitdrukken tot een pannenkoek. Herhaal dit met de rest van het deeg. Bewaar de rest van het linzenmengsel.

Koekenpan eerst heet maken daarna het vuur matigen. Koekenpan insmeren met olie. Roti-pannenkoek in de pan, en de bovenkant insmeren met olie. Roti omdraaien, weer insmeren en omdraaien (in totaal 3x). Niet te lang aan één kant laten bakken. De roti met een spatel elke keer omdraaien totdat ze een beetje bruin beginnen te worden, en daarna op het bord leggen. Telkens afdekken met schone theedoek, tot alle roti’s gebakken zijn.

Kip
Kip wassen met witte wijnazijn. Daarna afspoelen. Een beetje olie in de pan, de ui en knoflook fruiten. De 2,5 eetlepels masala toevoegen en even roerbakken. De kip er bij. Bouillonblok, suiker, 4-seizoenenpeper en een beetje water erbij. De kip in 45 minuten tijd gaar laten worden. Op het laatst de madame Jeannette peper (eventueel zaadjes verwijderen) erdoor.

Aardappels
Met water, halve bouillonblok en 0,5 eetlepel masala net gaar koken, niet te lang.

Kousenband
In stukjes van 2 à 3 centimeter snijden. De rode paprika in kleine reepjes snijden. Olijfolie in de pan heet laten worden en de kouseband en rode paprika 5 minuten roerbakken. De linzen toevoegen die u over gehouden heeft van de roti-vulling. Halve bouillonblok verkruimelen, vers gemalen 4-seizoenenpeper en suiker erbij  en dan nog even roeren en verwarmen.

De roti-pannenkoek warm je in een afgesloten plastic zakje op in de magnetron.
Leg het als een pannenkoek op een bord en rangschikt mooi een beetje van alle bijgerechten erboven op met saus van de kip.

Njang Swietie!


MEER RECEPTEN…