Straatkunst

MINKE WINK

Muurschilderingen, beter bekend als graffiti of street art vind je overal ter wereld. Is het een verpaupering van een wijk of een gratis buitenkunstmuseum? Natuurlijk is er graffiti in de vorm van krabbels en krassen op muren en treinen die een buurt vaak niet ten goede komen, maar er zijn ook wijken waar je met recht kan spreken van straatkunst of street art, en waar je als het ware door een openluchtmuseum van prachtige kleuren en kunstwerken loopt. Ik word zelf altijd ontzettend blij van dit soort kleurrijke wijken en ik deel de leukste waar ik ben geweest in deze blog.

Berlijnse Muur, Berlijn

De Berlijnse Muur kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Van de kilometers lange trieste en grijze betonnen muur tussen West- en Oost-Berlijn zijn nog maar een paar stukjes over. Sommige stukken van de muur zijn door honderden verschillende kunstenaars beschilderd, echt geweldig om te zien.

Bij het zogenaamde East Side Gallery staat nog een groot stuk muur met prachtige muurschilderingen. Echt een must-see als je in Berlijn bent.

Havana, Cuba

De heerlijke stad Havana is een palet van kleuren met zijn schattige huisjes, pleintjes en oude Amerikaanse auto’s. Her en der vind je in deze stad een aantal mooie muurschilderingen die echt typisch Cubaans zijn. De bekende vrijheidsstrijder Che Guevara, het symbool van de Cubaanse revolutie, staart dromerig in de verte op verschillende muurtjes in de stad en maakt het typische Cubaanse straatbeeld compleet.

Little Italy, New York

In deze wijk in Manhattan, New York vind je naast, zoals de naam al doet vermoeden, heel veel Italiaanse restaurants ook veel straatkunst. Een aantal jaar geleden heeft een kleine organisatie verschillende straatkunstenaars bij elkaar gebracht om deze wijk als eerste en enige in Manhattan op te leuken met straatkunst.

En het resultaat mag er wezen. Elk jaar zijn er een aantal kunstwerken bijgekomen en stuk voor stuk zijn ze prachtig om te zien!

Isla Holbox, Mexico

Isla Holbox is echt een fantastisch eiland met een heerlijk laid-back sfeertje, veel gekleurde huisjes, onverharde wegen en schattige golfkarretjes in plaats van auto’s. Vanaf de eerste stap die ik zet op het eiland ben ik er helemaal weg van. Na tien stappen word ik helemaal blij als ik de eerste schitterende, kleurrijke kunstwerken tegenkom.

Op dit kleine eiland zijn heel veel huisjes beschilderd door ware kunstenaars. Bij de ene na de andere creatie valt mijn mond open van verbazing en verwondering. Al die kleuren, al die details, echt geweldig.

Boca, Buenos Aires

Mijn favoriete wijk in Buenos Aires. Het ietwat toeristische Boca is een wijk die kleur en voetbal uitstraalt. Wanneer je in de buurt komt van het enorme blauwgele Bombonera stadion van Boca Juniors veranderen de straten in blauwgele tinten. Geen land kent zulke fanatieke voetbalsupporters als Argetinië. Voetbal vormt de identiteit van elke inwoner van dit land met Diego Maradona als voetballegende en Boca Juniors als één van de bekendste voetbalclubs ter wereld. Niet alleen het stadion is blauw met geel maar dus ook alle huizen en straten eromheen zijn in deze kleuren geverfd en hier en daar prijkt een portret van Maradona op de muur.

Boca is één grote kleurenboog waar je naast alle gekleurde huisjes en de blauwgele portretten van Diego Maradona ook heel veel andere muurschilderingen vind. Je kijkt echt je ogen uit hier.

Wynwood, Miami

Wynwood is een wijk in het noorden van downtown Miami die voorheen bestond uit leegstaande warehouses en productiebedrijven. Dit veranderde op het moment dat hier allemaal kunstprojecten gestart werden waarbij de rolluiken en muren van leegstaande panden werden omgetoverd tot ware kunstwerken. In deze wijk domineert de straatkunst.

Het is één van de meest unieke wijken in Miami. Een wandeling door Wynwood is als een wandeling over een regenboog van kleuren. Op elke hoek van de straat vind je hier de mooiste creaties.