Sri Lankaanse burianikip

– Een recept van Serendip (Peter Kuruvita) –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 kip van 1,6 kg of 5 kippenbouten
(vlees van het bot gehaald en in stukken gesneden. Je kunt ook de kip ook ongeveer 15 minuten voorkoken en dan het vlees eraf halen).
1 dl Griekse yoghurt
30 gram cashew noten fijngehakt
30 gram geraspte kokos
70 gram ghee (geklaarde boter)
1 kleine ui, fijngesneden
3 kruidnagels
3 groene kardemompeulen, gekneusd
½ theelepel paprikapoeder
2 kaneelstokjes
100 gram basmatierijst
1 laurierblad
een snuf saffraandraadjes
½ liter kippenbouillon (zelf gemaakt, van de kippenbotten)

voor de buriani specerijenmix

1,5 el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 tl zwarte peperkorrels
1 kruidnagel
4 kleine gedroogde pepertjes
¼ theelepel karwijzaad
¼ theelepel kardemomzaad

Rooster alle ingrediënten voor de Burianimix in een koekenpan met een dikke bodem 7-10 minuten op laag vuur tot het aroma vrijkomt. Laat ze afkoelen en wrijf ze in een vijzel met een stamper of in een specerijenmolen tot een fijn poeder.

Doe de kippenbotten in een grote pan met 2 liter water. Breng aan de kook en laat het 20 minuten trekken op laag vuur. Schep af en toe het schuim eraf. Zeef de bouillon en gooi de botten weg. Bewaar de bouillon.

Pureer de yoghurt met de cashewnoten, de gerapte kokos en 3 theelepels van het burianispecerijenmix in een blender glad. Doe de puree in een schaal, meng de stukjes kip erdoor en laat 15 minuten marineren.

Verhit 1,5 eetlepel ghee in de braadpan, voeg het paprikapoeder, de helft van de gesneden ui, 1 kruidnagel, 1 kardamompeul en 1 kaneelstokje toe en bak alles 5 minuten tot de ui goudbruin is. Schep de stukjes kip erbij en bak nog 5 minuten. Voeg de rest van de marinade toe en 1 dl water en laat het 5 minuten pruttelen. Schep het in een grote ovenschaal.

Verwarm de oven op 180 graden (gasstand 3). Was de rijst en laat hem uitlekken. Verhit de rest van de ghee en doe de rest van de gesneden ui en alle overgebleven specerijen (ook die van de burianimix) en bak alles 5 minuten tot de ui goudbruin is. Roer de rijst erdoor tot de korrels vet zijn en voeg 500 ml kippenbouillon toe (van de botten). Breng aan de kook. Laat de rijst 3 minuten koken. Roer de saffraan erdoor en giet de rijst met de bouillon over de kip. Bedek de schaal met aluminiumfolie en laat de kip in het midden van de oven in 30 minuten gaar worden.

Lekker met sperzieboontjes.

විනොදෙන් කන්න (vinoden kanna)!


MEER RECEPTEN…