Sporten en discipline

TINEKE WINK

Ik heb een eeuwige haat-liefde verhouding met sporten. Vaak hoor je dat mensen het moeilijk vinden om te beginnen. Voor mij geldt dat niet. Het moeilijkste vind ik het volhouden. Dan bedoel ik niet een les, maar een periode lang dezelfde sport uit gaan oefenen. Zo heb ik laatst 3 proeflessen yoga gevolgd en nog steeds geen abonnement afgesloten.

Ooit heb ik eens hardloopschoenen gekocht toen ik voor een periode op Vlieland ging werken. Een prachtige hardloopomgeving die ik helaas maar een paar keer heb benut. Uiteindelijk hebben die schoenen vooral als werkschoenen gediend… Nu heb ik met Mischa afgesproken 2 keer in de week ( 1 x samen, 1 x apart ) te gaan hardlopen. Ons doel – binnen een paar maanden de 5 km halen. En als ik dat doel heb behaald en het hardloopvirus te pakken ga krijgen mag ik van mezelf een paar mooie Nikes aanschaffen. Dat wordt nog een uitdaging. Maar goed, over het hardlopen ga ik later verder vertellen, nu een verhaal over mijn eerste yoga ervaring.

Een paar maanden terug…

Om 12.00 sta ik in de H&M op mijn dooie gemakje te passen alsof ik alle tijd van de wereld heb. Dat heb ik niet, want ik moet een uurtje later al bij vriendin Mischa zijn om naar de yoga tempel te fietsen. Maar omdat ik er niet in mijn vervallen joggingbroek naartoe wil, kies ik een mooie legging uit. Bij thuiskomst kleed ik me als een malle om -> weg zenheid. Een paar min van te voren komen we binnen, terwijl ons 15 min van te voren werd aangeraden. Helaas, we kunnen geen thee meer drinken maar moeten meteen de matjes pakken. Ik merk dat ik wel een beetje gespannen ben omdat ik totaal niet weet wat ik kan verwachten. Ik heb irreële angsten over de verkeerde poses aannemen of zweverigheid waar ik niet op zit te wachten. Oke stop! Gedachten jullie maken me gek en onnodig onzeker. We beginnen met een ontspanningsoefening. Op de grond liggen en concentreren op de ademhaling. Ik merk dat mijn ademhaling hoog zit en steeds meer naar beneden begint te zakken. Weliswaar in kleine stapjes, maar hij zakt wel. Als ik mijn ademhaling in mijn onderbuik voel, voel ik me al zoveel relaxter dan in het begin. We doen een voorstelronde, de ene persoon heeft een nog heftiger verhaal dan de ander. Van drugsproblemen tot burn-outs. Zelfs iemand met parkinson. Ik luister aandachtig naar alle verhalen en ben dankbaar dat het bij mij “gewoon” af en toe te veel prikkels zijn.

De rest van de les gaat over de basistechnieken en de verschillende soorten yoga. Zo beginnen we met de zonnegroet (goed te doen), doen we zittende houdingen, achteroverbuigingen, staande houdingen… Bij dit alles moet je je blijven focussen op je ademhaling. Wat ik heel moeilijk vindt, want ik ben druk bezig met de poses en ze zo goed mogelijk uit te voeren. Terwijl dat helemaal niet het belangrijkst is, maar toch voelt het vervelend om gecorrigeerd te moeten worden. Ik heb dan het gevoel dat ik het “fout” doe, terwijl er in de yoga niet iets bestaat als goed of fout. Maar om dat los te laten vergt nog wel enige oefening, het zit er zo ingebakken… Ik heb het meeste moeite moet de staande houdingen. Ik vind het lastig om mijn evenwicht te bewaren, sta echt te wankelen op mijn benen.

De tijd vliegt voorbij. Als we bij de laatste ademhalings/meditatie oefening komen vind ik dat zelfs jammer. Deze bubbel waar we nu in zitten is zo heerlijk. Geen verwachtingen, verplichtingen – maar er gewoon zijn. Na deze les heb ik nog drie proeflessen gehad (zaten in het pakket), maar nu ben ik er alweer enige tijd uit. De stress relief yoga was mijn favoriet. Hele rustige yoga, met heel veel aandacht voor je ademhaling. Je leert bewuster met je ademhaling om te gaan en technieken hoe jezelf tot rust kan brengen. Ik kan weleens paniekmomentjes hebben als ik weer eens iets kwijt ben geraakt ( is nu al een tijdje niet meer gebeurd, oké snel afkloppen ) en met yoga leer je ook te relativeren en je daar niet te druk om te maken.

Ik zou ook nog graag Bikram Yoga willen proberen. In Haarlem kun je voor 15 euro 8 dagen onbeperkt proberen. Maar leuk al die proeflessen, de kunst is nu om iets langere tijd vol te houden. Jullie lezen wel of het gaat lukken, zowel met yoga als met hardlopen ?


MEER WiNK WRiTES…