Spaanse paella

– Een recept van Tapas Bonitas, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

300 gram paella rijst
1 middelgrote ui
halve bol knoflook, fijngesnipperd
1 flinke vleestomaat
6 el olijfolie
300 ml visbouillon
300 ml kipbouillon
flinke pluk saffraan
3 el rozemarijn, vers gehakt
1 el peterselie, fijn gehakt
8 kippendijen, in grote stukken
150 gram chorizoworst
16 gamba´s
1 gele paprika
1 rode paprika
200 gram snijbonen, in stukjes
citroen, in 8 partjes

Maak de bouillon (50/50 visbouillon en kippenbouillon), voeg er de saffraan en de fijngehakte rozemarijn aan toe, kook nog even goed door, en hou warm, klaar voor gebruik. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een paella- of koekenpan en bak de stukken kip aan alle kanten  aan, haal ze uit de pan, hou warm, klaar voor gebruik.

Verhit de resterende olijfolie in de paella of koekenpan en fruit de gesnipperde ui op matig vuur onder voortdurend roeren tot ze glazig begint te worden. Voeg de gesnipperde knoflook toe en fruit even mee. Voeg de stukjes tomaat toe en bak het ui met knoflook en tomaatmengsel op matig vuur een paar minuten tot de tomaat zacht is. Dit mengsel heet de  Sofrito. Voeg de rijst toe, en schep een paar keer goed om zodat de nog droge rijstkorrels even lekker mee fruiten in de sofrito. Voeg de reepjes paprika en stukjes snijboon toe, schep nog even om zodat de paprika en snijbonen goed in de rijst zitten. Breng intussen de bouillon nog even aan de kook, en voeg toe aan de rijst.

Voeg de kippendijtjes en de chorizo toe.  Duw ze met de achterkant van een vork of lepel één voor één in de bouillon zodat ze goed tussen de rijst zitten. De garnalen leggen we boven op het mengsel. Controleer of de bouillon zout genoeg is.  Voeg eventueel zout naar smaak toe. Laat de paella een minuut of 8 tot 10 koken op tamelijk hoog vuur. Hierbij wordt niet meer geroerd.

Verschuif tijdens het koken op hoog vuur de pan eventueel een paar keer boven de gasvlam zodat de paella gelijkmatiger gaart. Als u meent dat het vocht te snel verdampt, leg dan een deksel op de pan, of dek de pan af met aluminium folie. Dek de pan in ieder geval af na 10 minuten en laat de paella nog 8 tot 10 minuten garen op laag tot middelhoog vuur. Garneer de Paella met wat vers gesnipperde peterselie, een takje rozemarijn, en de stukjes citroen.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN…