Saoedie Arabische al kabsa

– De al kabsa is een recept van All Recipes, het platte brood is een recept van Over Eten Gesproken en de shatta (hete saus) is een recept van Wereldsmaken

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de al kabsa

¼ tl saffraan
1/8 tl kardemompoeder
¼ tl kaneelpoeder
¼ tl pimentpoeder
1/8 tl gemalen witte peper
¼ tl gedroogde limoenpoeder* (loomi)

Verder nodig

30 gram boter
½ ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
½ kip, in 4 stukken gesneden of kippendijen voor 4 personen
30 gram tomatenpuree
½ blik (= 200 gram) in blokjes gesneden tomaten, niet uitgelekt
2 wortelen, geschild en geraspt
1 kruidnagel
1 snufje gemalen nootmuskaat
1 snufje gemalen komijn
1 snufje gemalen koriander
1 snufje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
375 ml heet water
½ kippenbouillonblokje
225 gram basmatirijst
20 gram rozijnen
15 gram geroosterde geschaafde amandelen

* limoenpoeder kun je eventueel zelf maken. Rasp de schil (alleen het groene) van een limoen en laat het drogen in een vuurvast schoteltje gedurende 3 uren in een oven van 80 graden. Laat afkoelen en maal er poeder van.

Voor het platte brood

150 gram bloem
100 ml (magere) yoghurt
zout

Voor de shatta (hete saus)

‘Shatta wordt in het Midden-Oosten veelvuldig als condiment (toevoeging) aan gerechten toegevoegd’

8 tenen knoflook
2 el verse peterselie
3 el verse koriander
½ el witte azijn
2 el oliefolie
1 tl zwarte peper, gemalen
1 tl komijnpoeder
100 gram tomatenpuree
75 ml water (eventueel nog ietsje meer als je de saus te dik vindt)
8 Spaanse rode pepers met of zonder zaadjes (met zaadjes is pittiger)

Voor de garnering

verse korianderblaadjes
limoenschijfjes

Al kabsa
Meng de saffraan, kardemom, kaneel, piment, witte peper, en limoenpoeder in een kleine kom, en zet de kruidenmix apart.

Smelt de boter in een grote braadpan op matig vuur. Bak de knoflook en ui, blijf roeren tot de ui zacht is, ongeveer 5 minuten. Doe de ui en knoflook alvast in de sudderpan. Doe de stukken kip in de braadpan en bak ze op een middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 10 minuten. Doe ondertussen alvast tomatenpuree, de tomaten uit blik inclusief het sap, de geraspte wortelen, de kruidnagels, nootmuskaat, komijn, koriander, zout, peper, en de Kabsa kruidenmix bij de ui en knoflook. Laat ongeveer 3 minuten koken, giet het water erbij, en voeg het kippenbouillonblokje toe. Voeg de gebraden kip toe aan de saus en breng de saus aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en laat 35 minuten sudderen met een deksel op de pan. Voeg de rijst toe. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 25 minuten sudderen tot de rijst gaar en bijna droog gekookt is.

Voeg de rozijnen toe en een beetje extra warm water indien nodig. Dek af en laat een extra 5 tot 10 minuten koken, of totdat de rijstkorrels zijn gescheiden. Doe de rijst op een grote schaal en leg de stukken kip er bovenop. Strooi de geroosterde geschaafde amandelen, de korianderblaadjes  en een paar limoenschijfjes over het gerecht. Serveer met shatta en met plat brood.

Plat brood
Kneed in een paar minuten een soepel deeg van de bloem, yoghurt en een flinke snuf zout. Leg het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat zeker 10 minuten rusten.

Kneed het deeg nog even kort door en verdeel in 8 porties. Rol de deegballetjes uit tot heel dunne pannenkoekjes en bewaar ze tot gebruik tussen schone keukendoeken zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie toe en leg er een broodje in en keer direct weer om. Na korte tijd zullen er in het broodje luchtbellen ontstaan en blaast het broodje op. Zodra de onderkant mooi bruin en krokant wordt keer je het broodje om en bak je de andere zijde. Hou de temperatuur ondertussen goed in de gaten. Staat het vuur te hoog dan verbrandt de buitenzijde en wordt de binnenkant niet goed gaar. Het is even zoeken naar de temperatuur die voor jou het beste werkt maar als je die eenmaal hebt, krijg je heerlijk broodjes. Leg het broodje in een mandje en bak de rest van de broodjes.

Shatta
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer ze tot een min of meer egale massa. Voeg eventueel nog een beetje water toe als je de saus wat dik vindt. Je kunt de saus in de koelkast zetten (in goed afsluitbaar potje) of eventueel eerst koken en dan af laten koelen en in de koelkast zetten. Shatta blijft in de koelkast wel meer dan een maand goed.

شهيّة طيّبة (Shahiya taiba)!


MEER RECEPTEN…