Portugese kip piri piri

In Portugal is dit een erg populair recept. Piri piri betekent ”rode peper” en is een van oorsprong Portugese verzamelnaam voor kruidenmengsels en gerechten waar Spaanse rode pepers in verwerkt zijn. De Indiërs bedachten het specerijenmengsel a long long time ago, met de rode pepers die de Portugezen meenamen. De Indiërs vestigden zich in Oost-Afrika en op deze manier verspreidden deze marinade over heel Afrika. In Franstalige delen van Afrika wordt het ook wel ”pil pil” genoemd. Er zijn talloze variaties op de marinade maar er zit altijd chilipeper, olie, citroen, knoflook en zout in. (bron: kookavonturen)

– Een recept van Lekker Tafelen, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

6 tot 8 kippenbouten
8 teentjes knoflook
4 rode pepers
sap van 1 citroen
gemberpoeder
2 el laurierpoeder
2 el verse oregano
6 el olijfolie
1 el paprikapoeder mild
1 el paprikapoeder pikant
2 borrelglazen whisky
2 borrelglazen port
1 tl zout

Snijd de pepertjes (2 pepers met zaadjes en 2 pepers zonder zaadjes), knoflook en oregano fijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed. Laat een uur rusten zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Smeer de kippenbouten royaal in met de marinade. Plaats de kippenbouten in twee ovenvaste schalen of op een bakplaat in het midden van de oven voor 45 tot 50 minuten. Bedruip de kip regelmatig met de marinade.

Lekker met patat en een salade.

Bom apetite!


MEER RECEPTEN…