Populair Parijs

MINKE WINK

Parijs, de stad van de liefde. Paris c’est l’amour. Het is één van de meest romantische steden van de wereld die iedereen ooit eens gezien moet hebben. Parijs staat natuurlijk bekend om zijn iconische bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, de glazen piramide van het Louvre en de Notre Dame, maar ook de vele parken en de beroemde boulevard, de Champs-Élysées zijn niet te missen. Een mooie plek in Parijs om van de zonsondergang te genieten is op de trappen van de Sacré-Coeur, een schitterende spierwitte kathedraal bovenop de berg Montmarte, met een prachtig uitzicht over de stad.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik, behalve van de wijk Montmarte, van de stad zelf niet eens zo gecharmeerd was. Ik snap niet zo goed waarom deze stad zó populair is onder de tortelduifjes en andere stedentrippers. Er zijn echt veel mooiere en goedkopere steden in Europa die niet zo overspoeld worden door toeristen en waar je niet voor elke bezienswaardigheid uren in de rij hoeft te staan.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren is de meest opvallende constructie in de stad en is wereldwijd hét symbool van Frankrijk en Parijs. De toren is vernoemd naar de ontwerper Gustave Eiffel en is meer dan driehonderd meter hoog. Het is de bekendste bezienswaardigheid van de stad en één van de meest bezochte bouwwerken ter wereld. Vanaf de Eiffeltoren heb je een prachtig uitzicht over Parijs.

We hebben de Eiffeltoren alleen van de buitenkant bekeken en zijn er niet op geweest omdat de rij kilometers lang was. Overdag vond ik dit symbool van Parijs niet eens zo indrukwekkend om te zien maar eerlijk is eerlijk, ’s avonds heeft het echt wel wat, dan licht de Eiffeltoren op en op een picknickkleedje in het gras met een fles wijn deze toren bewonderen heeft wel echt iets magisch. En Parijs bezoeken zonder een blik te werpen op de Eiffeltoren? Dat kan natuurlijk niet!

Notre Dame

De Notre-Dame is een imposante kathedraal op één van de twee eilanden in de Seine, de rivier die dwars door de stad stroomt. Mede door het boek, de klokkenluider van de Notre Dame, is deze kathedraal van Parijs wereldberoemd geworden. De torens aan de voorkant kun je beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad maar de rij was wederom zo verschrikkelijk lang dat wij het bij een bezoekje binnenin de kathedraal hebben gelaten. Zowel van binnen als van buiten is deze kathedraal echt indrukwekkend om te zien.

Montmarte en de Sacré-Coeur

Mijn favoriete wijk, Montmarte is een wijk met een dorpse sfeer midden in Parijs. Deze wijk staat bekend als kunstenaarswijk waar bekende schilders als Picasso, Toulouse-Lautrec en Van Gogh woonden. De bekendste bezienswaardigheden in Montmarte zijn het cabaretgebouw Moulin Rouge en de indrukwekkende witte kathedraal, de Sacré-Coeur. Vanaf de trappen voor de Sacré-Coeur heb je een geweldig uitzicht over de stad en het is er heerlijk levendig met veel toeristen en straatartiesten. Montmarte is echt zo’n heerlijke wijk waar je lekker rondslentert en terrasjes kunt pakken. Het is absoluut de moeite waard om deze wijk te bezoeken als je in Parijs bent.

Champs-Élysées

De belangrijkste, imponerende boulevard van Frankrijk is de Champs-Élysées in Parijs. De Champs-Élysées is zelfs de nationale wandelstraat, waar de belangrijkste evenementen als parades en de finish van de Tour de France plaatsvinden. Alle luxueuze merkwinkels zijn hier gevestigd en aan het eind van deze boulevard kom je uit bij de Arc de Triomph, de bekende triomfboog die in opdracht van Napoleon is gemaakt na zijn overwinning in Austerlitz. Het is echt zien en gezien worden op deze brede boulevard en voor mij niet de plek voor een drankje of terrasje maar wel erg leuk om een keer overheen te lopen. Dit is voor mij wel écht Parijs.

Louvre

Het belangrijkste museum van Parijs en één van de grootste musea ter wereld. Het bekendste schilderij dat hier wordt tentoongesteld is natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Ik ben zelf niet een heel groot liefhebber van hele grote musea en ik hou meer van moderne kunst maar als inwoner van een EU-lidstaat mag je als jongere gratis naar binnen op vertoon van je paspoort. We besloten dus toch maar even een kijkje te nemen. Het is onmogelijk om alles in een paar uurtjes of zelfs een hele dag te bekijken en dus vlogen we maar gelijk naar de Mona Lisa die vooral op onze lachspieren werkte. Het schilderij is veel kleiner dan je in eerste instantie verwacht en de zaal staat vol met toeristen die met camera’s zwaaien. Bovendien mag je het schilderij niet van dichtbij bekijken en persoonlijk snap ik eigenlijk niet zo goed wat er nou zo bijzonder aan is. Er zijn naast de Mona Lisa verder nog wel andere mooie kunstwerken te bewonderen en ook de glazen piramide, de hoofdingang van het Louvre, is mooi om te zien. Het is omdat we gratis naar binnen mochten en we niet in de rij hoefden te staan, anders had ik ook deze bezienswaardigheid net als de Eiffeltoren alleen van de buitenkant bewonderd. Alleen al om de bizarre aantrekkingskracht van de Mona Lisa staat het Louvre voor mij toch in deze top vijf.


MEER FRANKRijK…