Poolse bigos

De Poolse keuken heeft veel gemeenschappelijke kenmerken met andere Centraal-Europese keukens, in het bijzonder de Duitse, Oostenrijkse en Hongaarse keuken. Er zijn daarnaast duidelijke invloeden uit de Joodse, Oekraïense, Russische, Wit Russische, Franse en Italiaanse keukens aanwezig. Een van de meest heerlijke Poolse gerechten is – bigos! Het is een stoofpot van zuurkool, verschillende soorten vlees en paddenstoelen. Het geheim ligt in het goed mengen van alle smaken. Hoe langer je het laat stoven en opnieuw opwarmt, hoe beter het smaakt. Na een paar dagen is het het lekkerst! De seizoensgebonden beschikbaarheid van de kool en zijn rijkdom aan vitamine C maakt bigos tot een traditioneel onderdeel van de winterkost. (bron: wikipedia en allrecipes.nl)

– Een recept van All Recipes, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

500 gram afgespoelde en uitgelekte zuurkool
olie
250 gram schouderkarbonades in stukjes gesneden
250 gram kippendijen in stukken gesneden
1 chorizo- of salamiworst in plakjes
150 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
1 grof gesnipperde ui
5 gesnipperde tenen knoflook
250 gram kastanjechampignons in kwarten gesneden
20 gedroogde pruimen zonder pit
6 laurierblaadjes
500 gram witte kool in reepjes gesneden
1 el honing
1 liter witte wijn
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 el karwijzaad
2 el pittige paprikapoeder
1 el majoraan
2 el appelstroop
peper uit de molen

Maak de groenten schoon en zet alles klaar.

Leg de zuurkool onder in een grote pan. Bak in wat olie het vlees, kip, de spekjes en de salami of chorizo en verdeel dit over de kool in de pan. Bak daarna de ui, knoflook en kastanjechampignons en verdeel dit over het vlees. Leg de pruimens en de laurierblaadjes er bovenop. Dek af met de witte kool.

Doe in een schaal: de honing, tomatenpuree, de witte wijn samen met de kruiden.

Zet de pot appelstroop even in de magnetron zodat het goed zacht wordt en doe dit dan bij het mengsel. Roer goed door en giet de vloeistof over de Bigos.

Laat 3,5 uur heel zacht pruttelen, schep tussentijds het geheel een paar keer goed door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper.

Tip 1
Lekker met donkerbruin brood (bijvoorbeeld afbakbrood). Of met aardappelpuree.

Tip 2
Maak Bigos minimaal 1 dag van tevoren. De smaken kunnen dan beter intrekken. Je kunt ook allerlei restjes vlees gebruiken want dat is eigenlijk de oorsprong van het originele recept. Wat je over hebt kun je heel goed invriezen want in een kleine hoeveelheid is Bigos bijna niet te maken.

Smacznego!


MEER RECEPTEN…