Op z’n kop in Groningen

MINKE WINK

Dat katten en koffie goed samengaan, heb ik ontdekt in kattencafé Op z’n kop in Groningen! Op z’n kop is een ontzettend gezellig, sfeervol en huiselijk ingericht koffietentje waar 10 asielkatten leven in een waar kattenparadijs.

Wanneer ik langs dit koffietentje aan de Oude Ebbingestraat in Groningen loop kan ik het niet laten om even naar binnen te gluren. Vaak zie ik één of twee katten op de hoge tafel aan het raam liggen, genietend van de zon. Ze trekken zich niks aan van de voorbijgangers, maar deze (waaronder ik) worden wel heel nieuwsgierig naar wat er zich aan hun kant van het raam afspeelt.

Met katten kroelen terwijl je geniet van een kopje thee of koffie, dat is het concept van een kattencafé. Deze trend is begonnen in Azië maar veroverde al snel de rest van de wereld en ook Europa en Nederland konden niet achterblijven. In Amsterdam werd het eerste kattencafé geopend en Op z’n kop in Groningen volgde als tweede. Inmiddels zijn er meer kattencafés bijgekomen in Nederland, waaronder in Den Bosch, Den Haag, Rotterdam en Leeuwarden, en zelfs een tweede in Groningen!

Voor kattenliefhebbers die zelf geen tijd of ruimte voor een kat hebben is een kattencafé de oplossing. Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers kun je met de katten spelen, ze aaien of gewoon genieten van hun aanwezigheid als ze slapen 🙂 De katten komen allemaal uit een asiel dat weer gepromoot wordt door het kattencafé.

Zo ook de knuffelkatten in dit koffietentje. In Op z’n kop wonen permanent 10 asielkatten met allemaal een geheel eigen karakter. Je leert ze kennen door ze te observeren maar ook door middel van een klein en handig boekje dat op tafel ligt, en waarin je kunt lezen hoe de katten heten en wat hun typische karaktertrekken zijn. Ook voorziet dit boekje je van handige informatie over het knuffelgehalte en eten-steel-gehalte van de verschillende katten 😉 Handig, en heel leuk om te lezen!

Het is wel belangrijk dat je je aan een aantal huisregels houdt in het belang van de katten. Zo mag je ze niet oppakken of storen als ze slapen. Ook is het niet de bedoeling dat je te hard praat en moeten kinderen rustig blijven. In het paradijs moet je als kat natuurlijk wel gewoon vrij kunnen rondlopen en kunnen genieten van je dutjes 😉 Dit zorgt er ook voor dat er in het café een heerlijk relaxte en rustige sfeer hangt, perfect als je bijvoorbeeld wilt studeren of zelf ook even tot rust wilt komen.

O ja, en niet geheel onbelangrijk (we hebben het natuurlijk over een koffietentje) ook de koffie en lekkernijen moeten getest worden. De cappuccino, brownie, red velvet cake en appeltaart met slagroom hebben deze test in ieder geval al ruimschoots doorstaan! En de rest van het menu ga ik nog testen 😉

Voor de echte kattenliefhebbers is er trouwens ook een kast vol met katten-musthaves. Alle inkomsten uit deze hebbedingetjes gaan naar de katten. Jij blij en de katten blij 🙂

Daarnaast organiseert Op z’n kop movie nights en yoga sessies tussen de katten. Hoe leuk is dat? 🙂 Ook voor een high tea kun je in kattencafé Op z’n kop terecht!

De bewoners in dit kattencafé kunnen trouwens niet geadopteerd worden maar op de website van Op z’n kop vind je wel een aantal andere katten die nog op zoek zijn naar een lief baasje en een fijn thuis. Het kattencafé probeert door middel van het café en de website meer aandacht te krijgen voor asielkatten. Een onwijs goed initiatief en ik hoop dat ook deze katten ook een thuis vinden 🙂

Nog even belangrijk, reserveer van tevoren een plekje als je langs wilt komen. Dit kattencafé is erg populair en zeker in de vakanties en weekenden bijna altijd vol. Via de website kun je heel makkelijk online een plekje reserveren. Mijn persoonlijke aanrader is het plekje bij het raam. Hier liggen vaak één of twee katten en hier geniet je naast de katten ook zelf van het uitzicht op de levendige Oude Ebbingestraat in Groningen 😉

Kattencafé Op z’n kop
Oude Ebbingestraat 57
9712 HC Groningen
Nederland

www.opznkop.nl


MEER KOFFiETENTJES…