Oostenrijkse schweinsjungfer im Schlafrock

– De schweinsjungfer im schlafrock is een recept van Chefkoch en de aardappelpoffertjes is een recept van Lekker Tafelen, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 varkenslende van ongeveer 750 gram
300 gram bladerdeeg
40 gram boter
peper
rozemarijn
250 gram kastanjechampignons
1 el citroensap
½ bosje peterselie
4 plakken gerookte ham
1 ei

Voor de aardappelpoffertjes

350 gram geschilde aardappelen (345 gram gekookt)
1 eidooier
1 el boter, gesmolten
115 gram bloem
beetje peper uit de molen
1 mespunt nootmuskaat
bakolie

De varkenslende in hete boter aan alle kanten bruin bakken (ong. 20 minuten). Laat afkoelen en wrijf in met peper en de gehakte rozemarijn.

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. In de hete boter eerst de gehakte peterselie roerbakken en dan de champignons toevoegen. Besprenkel met citroensap en bak de champignons tot ze vocht gaan afgeven.

Rol het bladerdeeg uit tot ongeveer drie millimeter dik en leg de plakken ham op het bladerdeeg. Giet het vocht af van de champignons en verdeel de champignons over de ham. Plaats de varkenslende in het midden en rol het deeg zorgvuldig op en bevochtig de zijkanten en maak dicht.

Zet het met de deegnaad naar beneden op de ingevette bakplaat, bestrooi het oppervlak met losgeklopt ei en bak 25 minuten in de oven op 180 graden.

Lekker met aardappelpoffertjes en worteltjes.

Aardappelpoffertjes
Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook gedurende ca. 20 minuten. Giet af en laat uitdampen. Pureer de aardappelen, het liefst met behulp van een aardappelpers, meng met de eidooier en boter en laat afkoelen. Kneed de bloem, peper en de nootmuskaat door het deeg.

Verhit een pan met een ruime laag olie op middelhoog vuur. Zet een lepel in een kommetje water ernaast. Vorm een kleine walnoot van het deeg en leeg deze in de hete olie.

Druk met de achterkant van de lepel plat tot circa 2 a 3 mm dikte. Herhaal dit tot de pan vol ligt. Draai ze om wanneer ze bruin zijn. Indien de achterkant van de lepel aan het deeg blijft plakken, doop dan de lepel weer even in het kommetje water. Haal ze uit de pan indien ze aan beide kanten mooi bruin zijn geworden en leg ze op een bord dat is bekleed met keukenpapier. Houd ze daarna eventueel nog even warm in een voorverwarmde oven totdat de overige poffertjes zijn gebakken.

Guten Appetit!


MEER RECEPTEN…