Nieuw Zeelandse roasted lamb

Red wine marinated leg of lamb with rosemary kalamata olive aioli

Nieuw-Zeeland is niet langer het achtergebleven culinaire kindje van de wereld. Tegenwoordig staat Nieuw-Zeeland bekend om zijn smaakvolle gerechten uit een schoon milieu. Het vlees komt van dieren die gras in plaats van graan hebben gegeten en heeft daardoor een rijke smaak. Lamsvlees is dankzij die 50 miljoen schapen die er in Nieuw-Zeeland rondlopen erg populair. Je ziet nog steeds verschillende Britse invloeden in de Kiwi-keuken terug, zoals Fish and chips en pie. Maar door de komst van immigranten uit de hele wereld kun je tegenwoordig ook in Nieuw-Zeeland elke denkbare keuken uitproberen. Nieuw-Zeeland heeft dankzij deze immigranten een eigen bijzondere keuken ontwikkeld met allerlei ingrediënten uit de hele wereld. Deze keuken wordt ook wel ‘Pacific Rim’ genoemd dankzij de invloeden uit Azië, Europa en de Pacific. (Bron: https://www.nieuw-zeeland.nl)

– Een recept van TLC Pure Meat, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:

1 lamsbout met bot van ongeveer 1,5 kg

Voor de marinade

1 kop droge rode wijn, zoals een Merlot, Shiraz of Zinfandel
½ kop olijfolie
1 kop verse rozemarijn naalden
4 teentjes verse knoflook
1 kleine gele ui, in kleine stukjes
1 el zwarte peper, gemalen

Voor de rozemarijn en kalamata aïoli

2 teentjes knoflook
½ kop verse rozemarijn, grof gehakte
6 blaadjes verse basilicum, grof gehakt
3 ansjovisfilets
2 tl kappertjes, grof gehakt
¾ kop kalamata olijven, ontpit, gespoeld onder water, fijngesneden
1 el verse citroenschil
¼ kop vers citroensap
½ kop olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 ¼ kop mayonaise
naar smaak versgemalen peper

Marinade
Doe in een blender of keukenmachine, de rozemarijn, knoflook, ui, zwarte peper en olie en meng tot een grove pasta. Voeg rode wijn toe en roer goed. Verwijder het lam uit de zak en spoel af onder koud water, dep ze droog met een papieren handdoek. Plaats been in een ovenschaal. Breng de marinade op het vlees door het te lepelen / gieten over de bout. Zorg ervoor dat de marinade gelijkmatig verdeeld is. Dek af en laat 4 tot 8 uur marineren. Keer de bout tussendoor en zorg ervoor dat de marinade gelijkmatig goed de bout bedekt.

Aioli
Doe de rozemarijn, de gehakte olijven met de knoflook, ansjovis, kappertjes, basilicum, citroensap / schil en balsamico azijn in de keukenmachine en blender het glad.  Voeg mayonaise toe en zorg dat alles goed wordt vermengd. Doe de aïoli een kom. Voeg gemalen peper naar smaak toe. Aïoli is drie dagen houdbaar in de koelkast.

Lamsbout
Verwarm de oven voor op 140 ºC.  Haal de bout uit de marinade, kruid de bout met peper, leg de bout in de braadslee en schep de marinade over de bout. Plaats de lam in de oven op een rooster. Braad de lamsbout in het midden van de oven. Bedruip de bout elk half uur met de braadsappen, en giet zo nodig wat water in de braadslee. Na 1 ½ uur de oven verlagen naar 120 ºC. En na nog een uur de oven verlagen naar 100 ºC. En nog 1 ½ uur braden (in totaal 4 uur braadtijd). Lamsvlees moet uiteindelijk een kerntemperatuur hebben van 70 graden (gebruik een oventhermometer). Verwijder het been uit de oven, omwikkel het met folie. Laat het vlees 10-15 minuten rusten.

Snijd het vlees loodrecht op het bot in meerdere plakken. Serveer met gebakken aardappelen, de aïoli en groente naar keuze.

Enjoy your meal!


MEER RECEPTEN…