Nicaraguaanse gallo pinto con pollo

met salsa de jalapeños en geroosterde groenten.

De oorsprong van gallo pinto (letterlijk: gevlekte haan) is een twistpunt tussen Nicaragua en Costa Rica, landen waarin het gerecht traditioneel tot de dagelijkse kost behoort. (bron: www.receptengalerie.nl)

– De pollo con salsa de jalapeños is een recept van Crazy Parents in Nicaragua en de gallo pinto is een recept van Padelsitio, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de pollo con salsa de jalapeños  

1 kopje zure room of crème fraîche
½ kop melk of iets minder
2 middelgrote uien, dun gesneden
2 knoflooktenen, gehakt
3 jalapeños, in reepjes gesneden, 2 met zaadjes, 1 zonder
peper naar smaak
3 kipfilet in reepjes

Voor de gallo pinto

200 gram basmati rijst
100 gram rode of zwarte bonen (blik)
1 rode ui
3 tl plantaardige olie
2 el gehakte koriander

Voor de geroosterde groenten

1 courgette, in vieren en in reepjes
1 paprika, in reepjes gesneden
2 sjalotjes, in stukken
1 winterwortel, in reepjes
peper naar smaak
olijfolie

Pollo con salsa de jalapeños
Roerbak de uien, jalapeños en knoflook op matig vuur, zodat ze zacht worden. Voeg de zure room of crème fraîche toe en roer goed. Voeg de helft van de melk toe om de saus los te maken. Laat het gedurende 10 minuten sudderen op laag vuur. De saus mag niet koken. Als de saus te dik wordt, wat meer melk toevoegen. Voeg peper naar smaak toe. Strooi wat peper over de kipfilet en roerbak de kipfilet. Voeg de saus bij de kip.

Serveren met gallo pinto en gegrilde groenten (wortel, courgette, paprika).

Gallo pinto
Kook de rijst droog, één dag van te voren en laat het afkoelen. Pel de ui en snijd hem fijn. Laat de bonen uitlekken.

Verwarm de olie, voeg de ui toe en bak net zo lang totdat de ui gaat karameliseren. Voeg de bonen toe, roer goed door elkaar en bak gedurende 1 minuut. Voeg de rijst toe, meng goed met de ui en de bonen en bak gedurende 5 minuten. Voeg de gehakte koriander toe en bak snel op hoog vuur zodat alles goed warm is. Serveer direct.

Geroosterde groenten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de groenten. Bestrijk de groenten met olijfolie en bestrooi met peper naar smaak. Doe eerst de wortelen op een bakblik en zet in de oven. Na 8 minuten voeg je de courgette, paprika en ui toe. Laat nog 15 minuten roosteren.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN UIT MIDDEN AMERIKA…