New Yorkse parmigiana

Italiaanse emigranten brachten dit kalfsvleesgerecht mee naar Amerika. Nu, jaren later, is het gerecht niet meer weg te denken uit de New Yorkse keuken (bron: http://www.mijnslager.info).

– Een recept van Jamie Magazine, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

een paar takjes vers basilicum
olijfolie
3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
3 ansjovisjes
1 verse, rode Spaanse peper
2 blikken van 400 gram gehakte tomaat
zwarte peper uit de molen
200 gram vers broodkruim
een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
een hand vers geraspte belegen kaas
1 citroen
150 gram bloem
1 ei,  geklutst
4 kalfsoesters of varkensfilets van 200 gram, platgeslagen tot een dikte van 2 cm
1 bol buffelmozzarella van 125 gram

Verhit de oven tot 200 °C/gasovenstand 6. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum en leg ze in een kommetje water om ze vers te houden. Hak de malse steeltjes fijn. Zet een pan met een scheutje olie op matig vuur, doe er de gehakte basilicumsteeltjes, knoflook en ansjovisjes bij en laat ze een paar minuten bakken. Prik een paar gaatjes in de Spaanse peper en doe ook die in de pan. Laat alles een paar minuten sissen en giet er dan de gehakte tomaten bij.

Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag, houd hem 20 minuten tegen de kook aan en voeg naar smaak peper toe. Maak intussen het vlees klaar. Meng het broodkruim in een kom met de tijmblaadjes en de geraspte kaas. Rasp de citroenschil bij het broodkruim, meng het nogmaals goed en zet drie borden klaar. Kruid de bloem op het eerste bord met een beetje peper, giet het geklutste ei op het tweede bord en bedek het derde bord met een laag broodkruim. Haal de kalfsoesters of varkensfilet lapjes een voor een door de bloem tot ze een rondom een wit jasje hebben. Schud ze goed uit, haal ze door het ei, laat ze goed uitlekken en leg ze in het broodkruimmengsel. Strooi er een handje broodkruimels op en druk ze aan.

Zorg ervoor dat het vlees overal met broodkruim bedekt is. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Laat die goed heet worden en leg dan de stukken vlees in de pan. Als je pan niet groot genoeg is, kun je het vlees in porties bakken, maar dan moet je er tussendoor misschien wel een beetje olie bij doen. Bak de lapjes in een paar minuten per kant licht goudbruin en leg ze op een bord met een stuk keukenpapier om uit te lekken. Zet nu een precies passende ovenschaal (ongeveer 30 × 20 centimeter) klaar en giet er de tomatensaus in. Leg er naast elkaar de lapjes kalfsvlees op. Trek de buffelmozzarella in stukjes en verdeel die over het vlees.

Zet de schaal 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is en pruttelt en strooi er dan de basilicumblaadjes over. Lekker met gebakken aardappelen.

Enjoy your meal!


MEER RECEPTEN…