Nepalese dal bhat tarkari

– Een recept van My Cooking Journey, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de dal

1 kopje masoor dal (oranje / rode linzen)
1 rode ui, fijngehakt
½ tl kurkuma
1 el ghee
1 el koriander

Voor het kruidenmengsel

2 rode chilies
1,5 tl koriander zaden
4 knoflookteentjes, gehakt
1 tl komijnzaad
2 kardemompeulen
1 pijpje kaneel
8 peperkorrels

Voor de bhat

2 kopjes rijst
4 tot 5 kopjes water (afhankelijk van de soort rijst)

Voor de tarkari

2 kopjes aubergine in stukken
2 grote aardappelen in gtukken
1 kopje dungesneden rode ui
2 tomaten, in stukjes
1 tl gember, klein gesneden
1 tl knoflook, fijn gehakt
½ tl kurkuma
1 tl komijnpoeder
1 tl chilipoeder
½ tl garam masala
2 el olie

De groenten die gebruikt worden voor tarkari zijn afhankelijk van wat er groeit in het seizoen.

Maal alle ingrediënten die onder het kruidenmengsel worden genoemd tot een glad mengsel in de blender. Was de linzen goed en kook dan in voldoende water met de kurkumapoeder tot het zacht en papperig is. Verhit de olie in een aparte pan en roerbak de uien tot ze zacht zijn. Voeg het kruidenmengsel toe en roerbak een paar minuten. Voeg dit mengsel toe aan de gekookte dal en laat de dal 8 tot 10 minuten sudderen.

Garneer met koriander en serveer warm met rijst. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Kook de groenten voor ¾ gaar. Zorg ervoor dat je ze niet zacht maakt. Verhit olie in een pan en sauteer de uien tot ze zacht zijn. Voeg de gember en knoflook toe en bak 2 minuten. Voeg de droge kruiden toe en roerbak  2 minuten. Voeg nu de gehakte tomaten toe en kook nog 5 minuten. Voeg de gekookte groenten en ongeveer 1 ½ kopje water toe en kook het nog 5 minuten. Serveer met dal bhat.

Ramrari khanu hola!


MEER RECEPTEN UIT AZIE…