Montenegrijnse jagnjetina

Lamsvlees ‘onder de as’.

Dat onder de as slaat op de traditionele manier waarop dit gerecht wordt gemaakt: een grote, platte schaal wordt gevuld met vlees (of vis) en aardappelen en meestal ook wat groenten. Dan gaat er een metalen, klokvormig deksel op, dat wordt bedekt met de gloeiende as van een houtvuur om zo langzaam gaar te worden. Het door de hitte verdampende vocht glijdt vanaf de wanden van de deksel terug in de pan. En zo wordt het gerecht in haar eigen vocht gegaard. Het vlees wordt boterzacht en ontwikkelt een rijke volle smaak die door de aardappelen en groenten wordt overgenomen. Wij maken het in de oven met een braadpan. Iets minder traditioneel, maar het resultaat is erg lekker!

– Een recept van Ajvar, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 kilo lamsvlees (b.v. bout of schouder)
6 aardappelen
1 ui
3 wortelen
1 ½ paprika
3 teentjes knoflook
peper
1 laurierblad
3 takjes rozemarijn
pittige paprikapoeder naar smaak

Verwarm je oven voor op 150ºC. Snijd het lamsvlees (als het aan één stuk is) in een paar (niet te kleine) brokken. De aardappelen kun je schillen maar dat hoeft, zeker bij jonge aardappelen, niet per se. In ieder geval snijd je ze doormidden. Als ze heel groot zijn snijd je ze in vieren. De paprika snijd je in stukken, de wortel in plakken. De ui en de knoflook laat je met rust. Het binnenste wordt als ze gaar zijn een smeuïge pasta die je er uit kunt drukken en dat samen met de vleessappen een heerlijke saus oplevert.

Kruid het vlees met peper en leg het in het midden van de braadpan of ovenschotelschaal. Daaromheen leg je de aardappelen, het laurierblad, een paar takjes rozemarijn en de groenten. Naar smaak kun je er wat pittige paprikapoeder overheen strooien. Nu sprenkel je er wat olie over en je giet er een glaasje water bij. Sluit de pan of schaal af met het deksel en zet het in de hete oven, ongeveer een uur.

Dan keer je het vlees en braad verder, nog 25 minuten, of tot het vlees zacht is (de kerntemperatuur van het vlees moet 70 graden zijn).

Prijatno!


MEER RECEPTEN…