Mexicaanse taco’s al pastor

Al de pastor (in de stijl van de herder), ook bekend als tacos al pastor, is een gerecht ontwikkeld in Centraal Mexico, door de Libanese immigranten naar Mexico gebracht. Afkomstig van Shawarma, is het ook vergelijkbaar met de Turkse döner kebab en de Griekse gyros. Hoewel shawarma en döner meestal lam gebaseerd zijn (dus de naam van de herderstijl), zijn gyros en tacos al pastor in Mexico op basis van varkensvlees. In sommige plaatsen in Noord-Mexico, zoals in Baja California, wordt deze taco:  taco de adobada genoemd. (Bron: Wikipedia)

– De taco’s al pastor is een recept van All Recipes, de chipotle chilipeper in adobo saus is een recept van Smulweb en de tomatilla salsa is een recept van Cookie and Kate, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten:

Voor de taco’s al pastor

½ ananas
½ tomaat
1,5 gedroogde guajillo chilipepers
1,5 gedroogde ancho chilipepers
1 chipotle chilipeper in adobo saus
½ ui, in kwarten
1 teentje knoflook, geplet
65 ml sinaasappelsap
2 el azijn
2 hele kruidnagels
½ tl komijnzaadjes
½ tl gedroogde oregano
500 gram varkensfilet, in dunne plakken

Om mee te serveren

6 maïstortilla’s
2 schijven ananas
4 el gehakte verse koriander
4 el fijngehakte ui
tomatillo salsa
citroen- of limoenschijfjes

Voor de chipotle chilipeper in adobo saus 

1  jalapeño peper
50 gram tomatenpuree
1/8 tl oregano
1/8 tl knoflookpoeder
1/8 tl uienpoeder
1/8 tl chilipoeder
1/8 tl zwarte peper
1 tl olijfolie

Voor de tomatilla salsa

12 tomatilla’s, gewassen en uitgelekt
2 jalapeños
½ kop gehakte witte ui
2 el verse korianderbladeren
2 el limoen sap

Schil de ananas, verwijder de kern en snijd de ananas in plakken van 2 cm dik. Neem 1 schijf en hak deze fijn. Gril of rooster de ½ tomaat in een grillpan of onder de grill tot de tomaat enigszins zwartgeblakerd is. Laat afkoelen, pel de tomaat en verwijder de zaadjes.

Doe de gedroogde pepers in een kleine pan met kokend water. Laat 5 minuten koken, tot ze zacht zijn, en giet af. Meng in een blender of keukenmachine de fijngehakte ananas, tomaat, pepers, de jalapeño peper en de kruiden en tomatenpuree voor adobo saus,  ui, knoflook, sinaasappelsap, azijn, kruidnagels, komijn en oregano. Pureer tot een glad geheel.

Leg het varkensvlees in een glazen of aardewerken schaal. Schenk de marinade over het vlees en zorg ervoor dat alles goed bedekt is. Dek af met plasticfolie en zet minstens 4 uur (of een nacht) in de koelkast.

Laat een grillpan heet worden op middelhoog vuur. Gril de ananas 10 minuten (1 keer keren) tot ze zacht zijn en licht zwartgeblakerd.

Verhit een andere grillpan op middelhoog vuur. Leg het gemarineerde vlees in de pan en gril 4 tot 5 minuten, draai ondertussen 1 keer om. Haal het vlees uit de pan. Hak het vlees grof en de ananas in kleine stukjes.

Serveer vlees en ananas met warme maïstortilla’s en koriander, ui, tomatilla salsa en citroen- of limoenschijfjes.

Tomatilla salsa
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de omhulsels van de tomatillos en was ze onder de kraan (ze plakken!) Snijd de tomatillos doormidden en leg ze met de snijkant naar beneden op een ingevette bakplaat. Leg ook de jalapeño op de bakplaat. Plaats de bakplaat vlak onder de grill in de oven en grill alles gedurende 10 minuten, totdat de tomatillos licht gaan blakeren. Haal de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen.

Doe ondertussen de gehakte ui, koriander en 1 el limoen sap in de blender. Zodra de tomatillo’s  uit de oven zijn, moet je de warme tomatillo’s, peper en al hun sappen zorgvuldig in de blender overbrengen. Blender tot een glad mengsel. Voeg eventueel nog wat limoensap toe.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN UIT MIDDEN AMERIKA…