Marokkaanse djaj m’hammer

Dit kip recept is onderdeel van feestelijke Marokkaanse maaltijden zoals bij bruiloften, besnijdenisfeesten etc. Het is een traditioneel recept dat zeer gewaardeerd wordt.

– Een recept van Marokkaans Arabisch Koken, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

hele kip of kippenbouten voor 4 tot 6 personen

Voor de ‘chermoula’ (marinade) voor de kip

1 zeer fijngehakte kleine ui
2 tenen knoflook, geperst
½ bosje fijngehakte verse koriander
½ bosje fijngehakte platte peterselie
1 dessertlepel gemberpoeder
½ dessertlepel pittige paprikapoeder
1 mespunt gele kleurstof of saffraan
peper naar smaak
2 el olijfolie

 Vermeng alle ingrediënten voor de ‘chermoula’ (marinade) met elkaar en smeer daar de kip of kipstukken goed aan alle kanten mee in. Laat de kip 3 a 4 uren marineren.

Verder nog nodig:

1 fijngehakte ui
½ dl gemberpoeder
flinke mespunt paprikapoeder
klein mespuntje saffraan
peper naar smaak;
beetje fijngehakte verse koriander en platte peterselie (2 el, gemengd)
1 (Marokkaans-)theeglas zonnebloemolie gemengd met olijfolie
witte amandelen, gebakken in wat olie
150 gram gedroogde abrikozen
½ liter water
pijpje kaneel
suikerklontjes

Verhit de olie in een pan en braad daar de (hele) kip of de kipstukken zachtjes aan alle kanten in aan samen met de gehakte ui en de specerijen.

Voeg er, als de ui glazig is, het water aan toe en doe het deksel op de pan en laat stoven.
Denk er aan de kip van tijd tot tijd om te keren. Laat de saus op het einde van de kooktijd (in totaal 40-45 minuten) inkoken tot de gewenste dikte. Schep de kip uit de pan en leg op een bakplaat en zet even in een hete oven zodat de kip een bruin korstje krijgt.

Doe de abrikozen met 3 dl water in een pannetje en breng aan de kook.
Als ze zachter beginnen te worden voeg er dan een pijpje kaneel en 6 (of minder) suikerklontjes aan toe. Laat zachtjes koken en doe het gas uit als er een fijne dunne siroop is ontstaan.

Schep uiteindelijk de goudbruine kip of kipstukken op een mooie schaal, schep er de saus uit de pan over- en omheen een versier met de abrikozen en de gebakken amandelen.

Opdienen met (Marokkaans) brood, couscous en salade.

Bismillah!


MEER RECEPTEN…