Maleisische penang curry

– Een recept van Puur Eten en de Ulti mate Curry Bible (Madhur Jaffrey) aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

4 el penang currypasta*
400 gram. kip, varken of rund, of geen vlees; kan ook (voeg je favoriete groenten toe)
300 ml. kokosmelk
1 el vissaus
1 tl (palm)suiker
1 tl chilipoeder of verse chili (1 tl chilipoeder is gemiddeld pittig, eventueel naar smaak meer of minder)
3 dun gesneden (kaffir) limoenblaadjes (in fijne reepjes)

*Voor de penang curry pasta

1 tl witte peperkorrels
2 tl korianderzaadjes
1 tl komijnzaadjes
10 rode, gedroogde chilipepers
1 stengel citroengras
5 cm verse laos
3 korianderwortels
150 gram sjalot of rode ui
10 teentjes knoflook
1 tl trassi (of 2 ansjovisjes uit blik)
1 el pindakaas (wat geroosterde pinda’s of cashews kan ook)

Penang curry
Verwarm de helft van de kokosmelk in een wok tot het kookt. Voeg de currypasta toe en roer goed tot goed gemengd. Voeg de overige kokosmelk toe (of voeg toe tot jouw gewenste dikte; iedereen heeft eigen voorkeur). Voeg het vlees (of de groenten) toe en laat het vlees gaar worden (kip ongeveer 40 minuten). Roer af en toe. Zet het vuur wat lager en voeg de vissaus en (palm)suiker toe. Als decoratie strooi je de (kaffir) limoenblaadjes over de curry.

Traditioneel lekker met rijst.

Penang curry pasta
Schud de zaadjes uit de gedroogde chilipepers en week ze 1-2 uur in 4 eetlepels kokend water. Maal de peperkorrels, het komijn- en korianderzaad fijn in oude koffiemolen of vijzel. Maal samen met alle overige ingrediënten in vijzel of blender tot een egale pasta. Gebruik je een vijzel, snijdt alles dan eerst alvast zo klein mogelijk, bij een blender kun je alles iets grover laten. Voeg zo nodig een paar eetlepels (week)water of olie toe en wiebel de blender ruw heen en weer tot “het pakt” en je een mooie, fijne currypasta draait. De currypasta is een week, misschien wel twee weken te bewaren in de koelkast. Of vries het in porties in.

Selamat Makan!


MEER RECEPTEN…