Liefde voor de sauna

TINEKE WINK

Tijdens die druilerige dagen in de herfst en de winter kan ik maar weinig dingen bedenken wat Nederland zo leuk maakt. Maar vandaag vertel ik een van mijn grootste liefdes –sauna’s! Tot twee jaar terug was ik nog nooit naar een sauna geweest. Nu ben ik al vele keren met moeders, zusjes en vriendinnen geweest. Wat is dit heerlijk! Al moest ik in het begin wel even een drempel over. Geen badkledingdag om er voorzichtig in te komen, maar meteen met de billen bloot…

Niemendalletje

Het is ergens midden november, een mooie zonnige herfstdag. Ik ga samen met mijn moeder en drie zusjes voor het eerst een dagje naar de sauna in Joure. Als we bij de kleedkamer komen zie ik een bankje met tientallen kluisjes er om heen. Is dit de omkleedruimte? Ik wil ruimte, ik wil mijn eigen privé hokje! Dan maar proberen razendsnel mijn kleding uit te trekken en in mijn badjas te schieten. Terwijl ik onhandig probeer alles zo snel mogelijk te doen (wat natuurlijk niet lukt) zie ik andere mensen zonder schroom hun kleding uittrekken en poedelnaakt rondlopen. Alsof het niets is.  Ben ik dan de enige met schaamte? Eindelijk heb ik mijn badjas aan. Ha. Lekker veilig. Nou ja “veilig”? Mijn badjas is eerder een soort niemendalletje van de H&M. Schattig door de ruches aan de onderkant, sexy omdat het amper mijn billen bedekt. Schattig en sexy is nu niet bepaald wat ik uit wil stralen. Opvallen is leuk in de kroeg, maar in de sauna blijf ik liever anoniem ? Als ik mijn zusjes en moeder in die comfi badjassen zie, denk ik; dat moet ik ook! Dus ik huur een badjas bij de balie en voel me al veel meer op mijn gemak. Ik wil deze badjas de hele dag wel aan, heerlijk. Maar hij zal toch eens uit moeten. Slik. Even voel ik me ongemakkelijk, maar ik merk dat dat gevoel al na een paar minuten is verdwenen. Iedereen is naakt. Je ziet zoveel naaktheid om je heen dat je er immuun voor wordt.

Opgietingen

Hoe ziet zo’n dagje sauna er uit? We wisselen verschillende sauna’s af met bubbelbaden, zwembaden en een hapje en een drankje in het restaurant. Maar het allerbeste van een saunadag vind ik de opgietingen. Zonder minimaal 1 opgieting (een saunaritueel) vind ik een saunadag niet geslaagd. Opgietingen vinden in grote sauna’s elk uur plaats, in kleinere sauna’s iets minder vaak.

Voor een buitenstaander kan een opgieting er best apart uitzien. Een groep mensen verzamelt zich voor de sauna en naderhand komen ze allemaal met rode hoofden en bezwete lichamen weer naar buiten. Maar wat gebeurt er in de tussentijd daar binnen? Nou dit:

De saunameester giet geurende oliën op de kachel. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid hoger en stijgt de gevoelstemperatuur, terwijl de echte temperatuur daalt. De saunameester verspreidt de stoom daarna met een handdoek door de sauna. Hoe hoger je in de cabine zit, hoe meer de stoom als een warme deken over je lichaam neerdaalt. Als beginner begon ik ook met het lage bankje, nu ga ik die hard voor het hoge bankje. Hoe intensiever, hoe beter ?

Het hoogtepunt is voor mij de persoonlijke wapper. Als de saunameester voor me gaat staan en zijn of haar handdoek mijn kant op wappert. Ik begin dan als een malle te zweten en krijg soms kippenvel. Als je het nog nooit hebt meegemaakt is het misschien niet voor te stellen dat dit zo fijn is.

Wat ik ook fijn vind aan een opgieting is dat je echt het gevoel hebt dat het iets met je lichaam doet. Zo raak je door het zweten je afvalstoffen binnen no time kwijt. Bovendien zorgt de combi van transpiratie en afkoelen (na afloop) voor een grondige reiniging van je huid en het stimuleren van celvernieuwing. Bovendien ga ik bij een opgieting helemaal op in het moment, ben ik gedachteloos en in het nu. Compleet ontspannen. Dat komt door de intensieve warmte, de geuren en de muziek. Je gedachten krijgen geen ruimte meer. Want opgietingen kunnen basic zijn, maar ook aangevuld worden met muziek, geuren, klankschalen, ijs, honing en nog veel meer!

Er zijn ook speciale sauna evenementen waarbij er om het half uur of uur wel een thema opgieting wordt gegeven. Deze thema opgietingen zijn vaak complete shows, met saunameesters in verkleedkleren en toepasselijke muziek of toneel erbij. Ook worden er jaarlijks wereldkampioenschappen gehouden, waar het allemaal draait om wie het beste kan wapperen. Echt een vak apart. Zeker een aanrader om een keer mee te maken!


MEER WiNK WRiTES…