Libanese kip shish taouk

– Drie recepten van All RecipesJaap Kroon en Grape ’n Cheese, iets aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de gemarineerde kip

2 el plantaardige olie
1,5 el magere yoghurt
1,5 elketchup
1,5 el Engelse mosterd
1 tl paprikapoeder
1 tl pimentpoeder
1/3 tl zwarte peper
1/5 tl kaneel
1/5 tl kerriepoeder
600 gram kipfilet, in beetgrote stukken

Voor de dipsaus

50 gram mayonaise
125 gram magere yoghurt
2 teentjes knoflook, fijngehakt

Voor de Batata Bil-Koezbara

600 gram vastkokende aardappels
scheut olijfolie
bosje koriander
1 sjalotje
4 tenen knoflook, fijngehakt
wat cayenne of chilipeper

Voor de aubergine en bloemkool

kwart bloemkool, in roosjes gesneden
1 aubergine
zeezout
2 el Griekse yoghurt
flinke snuf baharat*
koriander
1 tl citroen of limoensap

*Baharat

4 tl paprikapoeder
3 tl gemalen zwarte peper
1 tl kaneelpoeder
3 tl koriander
2 tl komijn
1 tl gemalen kruidnagelder
2 tl kardemom
2 tl gemalen gember
2 tl cayennepeper

Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden. Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn. Voeg nu het paneermeel toe. Bewaar de kruidenmix in een afgesloten pot of, beter nog, gebruik ze meteen.

Gemarineerde kip
Olie, yoghurt,ketchup en mosterd in een kom vermengen. Voeg de paprikapoeder, piment, zwarte peper, kaneel en kerriepoeder toe. Kip erdoor roeren en door de marinade wentelen.

De kom afdekken en een nacht in de koelkast zetten.

De oven voorverwarmen op 200 graden/gasstand 6. De stukken kip over een ondiepe ovenschaal verdelen en 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken.

Batata Bil-Koezbara
Aardappelen met schil in blokjes snijden en in ongeveer 20 minuten gaar laten worden in een koekenpan met een scheut olijfolie. Daarna uit laten lekken op keukenpapier. In dezelfde pan sjalotje, knoflook, peper en koriander aanfruiten. Aardappelen er doorheen scheppen.

Aubergine en bloemkool
Om aubergines goed te grillen is het handig om er eerst een half uurtje het vocht uit te laten trekken. Dit doe je zo: snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en leg deze op een snijplank. Maal er nu royaal zeezout overheen aan beide kanten en laat dit een half uurtje staan. Hierna wrijf je het zout er af en dep je ze droog met keukenpapier.

Nu zijn ze klaar om in een droge(!!) grillpan te grillen. Je zult zien dat je snel van die mooie bruine grillstrepen krijgt en ze zijn in mum van tijd klaar. Leg ze even apart en gooi nu de stukjes bloemkool in de droge grillpan. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen en laat een minuut of 5 grillen. Regelmatig omschudden en het is oké als ze een beetje bruin/zwart worden.

In de tussentijd maak je de dressing door yoghurt te mengen met een snuf zout en limoensap.

Bloemkool klaar? Leg deze dan met de aubergines over een bord en verdeel er lepels yoghurt overheen. Maak af met een de baharat* en koriander en klaar is je heerlijke groentegerecht.

شهيّة طيّبة (Shahiya taiba)!


MEER RECEPTEN…