Let the sun shine!

TINEKE WINK

Ik houd van de zon! De winter van 2013/2014 was de beste ooit omdat ik in het zonnige Azië verbleef. Ik kwam in april blij, zongebruind en opgeladen terug terwijl de lente hier nog moest beginnen. Nu ben ik echt toe aan lente!

Ik heb geen last van een winterdepressie, wel van een winterdip – zoals het woord al zegt, de mildere variant. Het is niet zo erg dat ik de hele dag met mijn hoofd onder de deken wil liggen, maar ik ervaar wel symptomen van de winterdepressie. Met name vermoeidheid en een verminderd energielevel zijn klachten waar ik in de winter veel last van heb. Ik denk dat dit wel herkenbaar is voor veel mensen. Het allervervelendste van de winter vind ik de korte dagen. Dat je ’s ochtends in het donker naar je werk gaat en ’s avonds laat in het donker weer thuiskomt. Niet zo gek dat ik dat zo vervelend vind want dat is de oorzaak van een winterdip – het gebrek aan licht. We hebben gewoon zonlicht nodig om te functioneren en ons goed te voelen. Die kunstmatige lampen op het werk en thuis geven wel de suggestie van warmte, maar hebben (helaas) niet hetzelfde effect als zonlicht.

De beste remedie tegen een winterdip is uiteraard op vakantie gaan. Dat probeer ik dan ook wel elke winter te doen. Een hele zomer in Nederland blijven vind ik geen probleem, maar een hele winter in Nederland? Hell no… Wat ook helpt is af en toe een zonnebankje pakken! Na een zonnebankbezoek voel ik me altijd zo heerlijk ontspannen en kan ik de wereld weer aan. Ik ga maximaal 2 x per maand want ik weet heel goed dat te vaak gaan niet verstandig is. Daarbij vind ik te zonnebankbruin zijn lelijk en krijg je er een verouderde huid van. Kijk maar naar die oh oh cherso types, die er op hun twintigste al 10 jaar ouder uitzien. Dat lijkt me niet de bedoeling, dan maar wat witter! Ben nu zelfs al 1,5 maand niet geweest en begin wel weer drang te krijgen. Maar nu de lente in aantocht is en er dit weekend 20 graden wordt voorspeld is die zonnebank wellicht niet meer nodig. Afgelopen paasweekend hebben weer even aan de lente mogen proeven. Hoewel het nog vrij koud was, maakte het zonnetje veel goed. Bij deze een sfeerimpressie!


MEER WiNK WRiTES…