Kroatische cevapcici met djuvec

Cevapcici worden bereid in de Balkan en daarbuiten (Kroatië, Servië, Montenegro, Bosnië, Herzegovina, Slovenië, Macedonië, Hongarije, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Tsjechië en Slowakije). Het is dus niet verwonderlijk dat de recepten nogal variëren zowel wat de ingrediënten als de hoeveelheden betreft. Cevapcici (spreek uit: chewapchichi) zijn een variant van kebab, wat je duidelijk in het woord terugziet. Bij cevapcici wordt vaak de klassieke Kroatische paprikarijst geserveerd (Djuvec).

– Een recept van Receptengalerie, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de Cevapcici

250 gram rundergehakt
250 gram lamsgehakt
1 el verse peterselie klein gehakt
1 tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
flinke scheut tabasco

Voor de djuvec

200 gram rijst
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 rode paprika’s of 4 Turkse rode paprika’s
3 el olie
blikje gepelde tomaten
4 el velderwten (of doperwten)
250 ml vleesbouillon
70 gram tomatenpuree
1 tl scherp paprikapoeder
peper uit de molen

Cevapcici
Doe alle ingrediënten behalve de olie in een kom en meng ze. Vorm van het mengsel rolletjes van ongeveer 8 cm lang en 2 cm dik. Laat de rolletjes in de koelkast een uur opstijven en op smaak komen. Verhit een beetje olie in een grillpan en grill de cevapcici ca 15 minuten of tot ze gaar zijn. Draai ze regelmatig om.

Breng een pan water aan de kook en kook er de rijst 10 minuten in. Giet het kookwater af en laat de rijst 10 minuten drogen. Pel de uien en hak ze fijn. Maak de paprika’s schoon en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verhit de olie en fruit er een paar minuten de uien, de knoflook en de paprika in. Voeg als de paprika beetgaar is de rijst, de tomaten, erwten, het paprikapoeder, de tomatenpuree en de bouillon toe.
Laat het geheel op lage temperatuur 10 à 15 minuten garen. Voeg peper naar smaak toe.

Serveer op een voorverwarmde schaal met de cevapcici er op gelegd. Serveer met sla, tomaten en komkommer.

Dobar Tek!


MEER RECEPTEN…