Kopjes in Amsterdam

MINKE WINK

Koffie drinken en knuffelen met katten? Dat kan bij Kattencafé Kopjes in de Amsterdamse Baarsjes. Geopend in 2015 was Kopjes het eerste kattencafé in Nederland. Dit kattencafé is opgezet met een succesvolle crowdfunding campagne en het café heeft 8 katten met liefde geadopteerd uit 2 verschillende dierenasielen. Omdat ik van koffie en katten houd besluit ik samen met mijn zusjes een bezoek te brengen aan dit café tijdens een weekend in Amsterdam.

Kattencafe Kopjes buitenkantKopjes uithangbord

Wanneer je dit café bezoekt kom je eerst binnen in het ontvangstgedeelte. Een aparte ruimte waar de drankjes klaargemaakt worden en waar iemand je verwelkomt voordat je verder loopt naar het volgende gedeelte, de huiskamer. De huisregels worden uitgelegd, de handen gedesinfecteerd en de reservering verwerkt. Daarna mogen we verder.

gezelligheid in kattencafe Kopjes in Amsterdam

We kijken om ons heen. Overal zien we katten. De een rustig in een hoekje slapend, de ander rennend door een tunnel en weer een ander kijkt ons vanaf een plateautje heel hoog met grote nieuwsgierige ogen aan. Kopjes is een waar kattenparadijs en bij de inrichting is er vooral aan de katten gedacht.

Winks in kattencafekattencafe Kopjes binnenkant

Daarnaast zien we overal ingelijste foto’s, schilderijen en afbeeldingen van katten aan de muur. En er liggen kattenspelletjes (voor mensen) en boeken over katten op een klein bureautje. Echt overal waar je kijkt zie je katten.

wandversiering kattencafe Kopjes in Amsterdamwitte kat Kattencafe Amsterdamspelletjes en puzzel hoek

Je betaalt 3 euro entree en dan kun je twee uur lang genieten van koffie en gebak in huiskamersfeer omringt door de liefste katten. Naast gebak worden er ook verschillende sandwiches als lunch geserveerd. Qua drinken kun je kiezen uit heerlijke cappuccino (ook met soja melk!), verschillende theesoorten en verfrissende drankjes als biologische limonade en kokoswater.

menukaart Kopjes

De taartjes, cappuccino en verse gemberthee smaken in ieder geval erg goed!

koffie, thee en een spelletje

Er zijn duidelijke huisregels, en dat is natuurlijk alleen maar goed. Het paradijs is voor de katten en wij komen op de tweede plek 😉 Zo moet je voordat je de huiskamer binnenstapt dus eerst je handen desinfecteren. Eenmaal in de huiskamer mag je de katten niet optillen en ook geen slapende katten wakker maken. Ook mag je de katten absoluut geen eten geven en geen foto’s met flits maken. Allemaal logisch toch? 🙂

koffierelax kat

De katten in Kopjes zijn allemaal geselecteerd op basis van hun karakter. Ook is er gekeken of de katten zowel sociaal met andere katten als met mensen kunnen leven. De ruimte in het kattencafé is op zo’n manier ingericht dat elke kat zijn eigen plekje kan hebben en zich ook terug kunnen trekken in een ‘cats only’ gedeelte als ze even geen behoefte hebben aan mensen.

slapende kat kattencafe Kopjesbinnenkant Kopjes kattencafe

De 8 geselecteerde katten wonen allemaal in het café en het is dan ook niet mogelijk om ze te adopteren. In theorie zou dit natuurlijk mooi zijn om zo de doorstroom van asielkatten te bevorderen, maar in de praktijk brengt dit helaas problemen met zich mee. De katten moeten zich prettig voelen in hun omgeving en een constante doorstroom van nieuwe bewoners en oude bewoners die weer weggaan levert veel onrust en stress op. En stress kan weer gezondheidsproblemen opleveren bij katten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is natuurlijk wel veel diervriendelijker om een kat uit het asiel te adopteren dan deze te kopen, en in samenwerking met dierenasielen geeft Kopjes daarom voorlichting over asielkatten om bepaalde bewustwording te creëren.

mooie witte kat

Ben je in Amsterdam en wil je graag een kopje koffie drinken omringt door katten? Breng een bezoek aan kattencafé Kopjes! Reserveer wel altijd even van tevoren via de reserveringspagina op de website om teleurstellingen te voorkomen. Er is namelijk maar beperkt plek voor 20 personen per keer.

Kat aaien

Kattencafé Kopjes
Marco Polostraat 211
1057 WK Amsterdam
Nederland

www.kattencafekopjes.nl

kat met een oog kattencafe Amsterdam


MEER KOFFiETENTJES…